Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witajcie !

W związku z spadkiem cen dolara, planuje zakupienie w/w Usherów, http://audiofast.pl/main.asp?idm=14&id...=0&wersja=0 Cena dość okazyjna, ale problem jest w tym iż nie wiem jaki wzmacniacz sprosta tym kolumną, Słucham Jazz, klasyki, Rocka, mam pokój 30m2 i nie słucham muzyki głośno ( tylko czasami icon_smile.gif chciałbym wzmacniacz lampowy, albo integre albo dzielony, myslałem o zestawie manleya shrimp-mahi, czyli przedział cenowy do około 20k zł, oczywiscie jestem otwarty na niższe ceny, moim zmartwieniem jest to iz ten wzmacniacz jest niezbyt "mocny" i obawiam sie iż nie podoła tym kolumnom, prosze o pomoc, i z góry dziekuje

p.s Jako zródło pracować miałby przypuszczalnie jakiś lektor.

DanieL
Napisano
Kolumny mają 89dB, ale to tylko producent tak podaje, pewnie z 87 w rzeczywistości, więc z "tanią" lampą chyba nic z tego nie będzie, potrzebujesz trochę mocy, zwłaszcza na 30 metrów, wzmacniacz musi ją mieć.
Napisano
Niestety nie miałem możliwości tak "na prawdę" słyszeć kolumn na lampie, ( uważam iz odsłuch w sklepie czy u znajomych przez godzine czy dwie nie jest wystarczajacy do wypowiadania sie na temat brzmienia ) ale przez czas który miałem mozliwości słuchania lampowych wzmacniaczy był wyjątkowy, jakiej mocy wzmacniacz bym potrzebował ? 50-60 wystarczy czy cos jeszcze mocniejszego ? i czy do 20k bedzie dało sie takowy kupić ? może jakieś propozycje, co myslicie o wzmacniaczach chińskich ? wiem ze ich cena jest ponirzej 10k ale patrzac na specyfikacje music angel kt88 ma 65W to jest tylko propozycja co o tym myślicie ?

no chyba ze teraz kupie jakiegos chinczyka i jak nazbieram pieniądze to w przyszłym roku kupilbym jakaś porządną lampę czy takie rozwiazanie było by dobre ? czy taka kt88 była by w stanie opanować w/w Ushery ?
Napisano
Do tych kolumn, jesli lampa to bardzo mocna. Moze to byc cos na KT88 lub 6s33s w push pull. Mozna sprobowac takze z trioda GM70.

Wszelkie chinskie wzmacniacze odradzam, z wiadomych powodow.

Jesli masz 20kzl na wzmacniacz, to nie wiele moge doradzic z lamp. Nie sluchalem mocnych lamp w tym przedziale. Sam mam wzmacniacz na kt88, po modyfikacjach grajacy wlasnie w tym przedziale cenowym i wyzej. Jednak konstrukcja ta jest bardzo wyjatkowa/unikatowa.

Jesli moze byc to wzmacniacz uzywany to moze cos z:

audio research:
http://www.audioresearch.com/products.html
(Elberoth z audiostereo testowal te wzmaki, nawet chyba ma jakis model)

lub

unisonresearch
http://www.unisonresearch.com/valve/company.aspx

Zupelnie nie znam charakteru i mozliwosci tych kolumn, wiec trudno cos doradzic.
Jesli tranzystor to moze cos ze stajni Plinius, BAT, lub Gryphon ?
Napisano
Może wzmacniacz Pana Waszczyszyna /nie wiem ile on teraz kosztuje/ co prawda 2x8W ale
napędzi każde !!!!! kolumny.

P.S. Miałem kiedyś Prima Lunę PrologOne /2x36W/ i bez trudu dawała sobie radę z Usherami X-719
nominalnie 86dB skuteczności /84 zmierzone/.
Napisano
No własnie dlatego zastanawiam sie nad chińczykiem na teraz a za rok kupie coś porządnego, ceny audio research oraz unisonresearch sa po prostu za wysokie, bo do tych kolumn musiałbym kupić jeden z mocnych wzmacniaczy, czyli tych drogich a mam budżet na 20k wiec nie wyrobie sie, no chyba ze jakis tranzystor póki co a pózniej, nie wiem co robić.

"Może wzmacniacz Pana Waszczyszyna " chodzi o wzmacniacz ANCIENT AUDIO ?
Napisano
U mnie 8 wat z Jolidy ciągnie potężne podłogówki. Więc wcale nie jest wykluczone że integra Ancient Audio pociągnęłaby spokojnie Ushery ,u kolegi gra z HGP i to jak gra miodzio dla uszu.Swoją Jolidę połączałem także do monitorów Sonus Faber i także nie brakowało mocy.

Hybryd tak nie lubisz Amplifona.
Napisano
Cytat

Hybryd tak nie lubisz Amplifona.

Niestety, ale nawet stare modyfikowane Phase, rozjezdzaly wzmaki amplifona. Amplifony to typowy przyklad lampy-zamulacza.

Co do tych opowiesci, ze ze slabej lampy np 8w w SET mozna uzyskac dzwiek dynamiczny nie bardzo sie zgodze, szczegolnie jesli nie mamy do tego speclanie przeznaczonych kolumn.
Sluchalem np oslawionego Abraxasa SET 300b po znacznych modach usprawniajacych jego zasilanie i nie tylko. Moze spokojnego "plumkania" mozna bylo sluchac, ale przepraszam dynamiki to to nie widzialo.
Mialem tez u siebie monbloki SET okolo 15w, tez wydawalo mi sie, ze mam dynamike, dopoki nie posluchalem poteznych lamp !
Mam na mysli tutaj pozadne konstrukcje na kt88 czy 6s33s w push pull lub trioda GM70 - sluchalem monoblokow 60w w klasie A z jednej lampy!. Lampa wielkosci sloika po dzemie.

SET dla przeznaczonych do tego konstrukcji glosnikowych - TAK, ale nie dla duzych podlogowek o twardych driverach, ktore potrzebuja pradu.

Moje Focal JMlab Electra 926 maja 91db i pewnie tyle maja, tylko co z tego ? Sa to bardzo wymagajace kolumny, na twarych membranach i pradu nigdy im za wiele. Pokazuja swoje mozliwosci dopiero ze wzmaka "spawarki"!
Polaczenie ich z np SET 300b bylo by porazka.