ToTameALand Napisano 1 marca 2016 Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Witam po raz kolejny.I kolejny raz mam pytanie co do mojego zestawu stereo (magnat quantum 677, denon pma 720 ae) - uporałem się z niego wycofanymi wokalami - dac mf v90 poprawił sytuację. Teraz jednak, zamierzam zwiększyć moc stopy perkusji. Może właśnie subwoofer (za kilkaset zł) byłby dobrym rozwiązaniem? Czy ktoś może orientuje się w temacie? A jeżeli tak, to jaki? Może być używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 1 marca 2016 Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Witam. Moim zdaniem subwoofer do stereo , to niezbyt ciekawy pomysł. W wielu przypadkach ciężko jest zestroić suba z frontami , tak aby uzyskać zadowalający efekt, ale się da jak się mocno postarasz;) Tyle, że dobre suby do muzyki kosztują trochę.A co z akustyką, walczyłeś? Sprawdzałeś kolumny w różnych ustawieniach? Bliżej , dalej od ścian itp? Dywany, obrazy , zasłony itp?Jakiej muzyki konkretnie słuchasz i jaka wielkość pokoju? Jaka konkretna kwota na subwoofer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToTameALand Napisano 1 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Z ustawianiem kolumn walczylem, wypróbowałem kilka wariantów. Pokój ma 30 m2, niestety nieregularny kształt. Muzyka to głownie metal (w tym black/death) a na suba mógłbym przeznaczyć do ok. 800 zl. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 1 marca 2016 Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Do muzyki subwoofer musi mieć przede wszystkim obudowę zamkniętą. Zapomnij o wszelkich subach z br.Jeśli chodzi o tą kwotę to gwarantuję Ci , że do muzyki lepszego subwoofera nie kupisz - Tannoy arena Ts 300http://allegro.pl/subwoofer-tannoy-arena-h...&bi_c=88412Obudowa zamknięta, duża moc - 300 Wat Rms.- nominalna. W srodku siedzi super wzmacniacz. Gra naprawdę pięknie i potężnie. Sama jakość basu , głębia jest na naprawde wysokim poziomie w tej cenie. Ale trzeba wziąć pod uwagę , że ten sub kosztował jeszcze nie dawno 2000 - 2500 PLn. Nie ma wejść wysokopoziomowych , ale ma niskopoziomowe , więc podłączyłbyś go pod pre-out w Denonie.Tylko, jedna ważna rzecz, tak jak ten subwoofer pięknie sprawdza się w wielu gatunkach muzycznych tak moim zdaniem wszystko dalej jak Hard Rock , czyli Heavy , thrash, death, black metal już znacznie gorzej. Nie zrozum mnie źle, jest moc , jest uderzenie, ale szybka stopa perkusji zaczyna się zlewać ze sobą.Popatrz na Subwoofery firmy Rel oraz Velodyne. Myślę , że tutaj by było lepiej jeśli chodzi o Death/black. Tylko , że niestety cena już znacznie wyższa.Do Twojego metrażu to np. Rel T7Do 800-1000, ba nawet do 2000 Pln nic lepszego niż ten Tannoy myślę, że nie kupisz (wyjątek Rel T5 jak znajdziesz w takiej cenie). Jednak w cięzkim repertuarze nie sprawdza się tak dobrze jak w popie, disco, country , Hip Hop , Rock itd itd.Także jak widzisz , nie jest za kolorowo niestety Innych subów nawet nie szukaj, zaoszczędze Ci czasu i czytania. Mój znajomy już przerabiał dokładnie to samo, przewertował wiele subów i do 2000 Pln skończyło się na tym Tannoy'u, lecz podczas odtwarzania szybszego metalu jest wyłączony.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToTameALand Napisano 1 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Dzięki za informację. Jednak szczerze mówiąc szukam suba właśnie pod kątem tych bardziej ekstremalnych odmian metalu. Zwłaszcza, że już teraz mam czasem wrażenie, że bębny zlewają się ze sobą. Może zatem poczekam z zakupem i trochę dołożę do wskazanych przez Ciebie modeli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 1 marca 2016 Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Szczerze to jeśli chodzi o metal to nie jest taka łatwa sprawa. Bardzo ciężko jest dobrać zestaw audio pod ten gatunek. Szczególnie , że w wielu przypadkach czym lepsze "audiofilskie" kolumny zakupisz tym gorzej będzie na nich taka muzyka brzmiała.Jednak myślę , że jeżeli już byś chciał większą kwotę dołożyć do suba to czy nie lepiej sprzedać obecne kolumny i z sumowanych tych pieniędzy kupić lepsze do takiej muzyki? Oczywiście tylko odsłuchy.Druga sprawa to zmiana wzmacniacza na coś bardziej wydajnego prądowo? Odsłuchiwałeś wogóle te kolumny z innymi wzmacniaczami? Myślę , że wtedy byś uzyskał mocniejsze uderzenie (ale czy na tyle , by Cię usatysfakcjonowało...?)Weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz, że wiele płyt z ciężkiego brzmienia jest też słabo zrealizowana. Pięknym przykładem jest np Slayer - "reign in blood". Tam choć byś 5 subów podstawił to basu mocnego się nie uświadczy Wiadomo , można podkręić moc basu, no ale wtedy będzie to brzmiało dość "zjawiskowo" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 marca 2016 Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Subwoofer można też sobie zbudować. Musiał byś poszukać jakichś projektów po forach. Z tym ze obudowa musi być zamknięta do ciężkiego metalu to bym się do końca nie zgadzał. Faktem jest, że nie będzie to sub taki jak do kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToTameALand Napisano 1 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2016 [quote name='Note' date='1.03.2016, 18:37 ' post='150607']Szczerze to jeśli chodzi o metal to nie jest taka łatwa sprawa. Bardzo ciężko jest dobrać zestaw audio pod ten gatunek. Szczególnie , że w wielu przypadkach czym lepsze "audiofilskie" kolumny zakupisz tym gorzej będzie na nich taka muzyka brzmiała.xxxZgadzam się - przetestowałem mojego wzmaka z wieloma różnymi zestawami kolumn (w tym sporo droższymi) i z Magnatami wypadł w metalu najlepiej. Żeby nie było - dalej gra fajnie, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i staram się teraz uzyskać jak najlepszy dźwięk. Obecnie z zespołami typu black sabbath, iron maiden (tj. przy heavy) brzmienie mi się bardzo podoba, przy thrashu też jest dobrze, gorzej przy zespołach typu Immortal/Marduk.Co do realizacji płyt też zgoda - röżnice pod tym wzgłędem (nawet w obrębie różnych płyt tego samego zespołu) są bardzo duże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 1 marca 2016 Udostępnij Napisano 1 marca 2016 Cytat ...przetestowałem mojego wzmaka z wieloma różnymi zestawami kolumn (w tym sporo droższymi) i z Magnatami wypadł w metalu najlepiej. Żeby nie było - dalej gra fajnie, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i staram się teraz uzyskać jak najlepszy dźwięk. W takim razie to najważniejsze, że odsłuchiwałeś, dobierałeś. Dobry subwoofer da Ci tego kopa, podbije podstawę basową, zrobi się więcej mięsa, mniej suchości w dźwięku. Trzeba tylko dobrze go dobrać. Póki co jak będziesz miał trochę czasu możesz się wybrać do jakiegoś salonu i posłuchać własnie Rel czy Velodyne jak sobie radzi z ostrzejszym graniem (głownie z podwójną stopą) i sam ocenisz czy to Ci odpowiada.Gorszą częścią tej zabawy ( a może i lepszą - zależy od wyników) będzie prawidłowe ustawienie suba w pomieszczeniu Najlepiej będzie wtedy , kiedy będzie wrażenie , że sub znikł z pomieszczenia, a jego bas będzie wydobywał się z kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 marca 2016 Udostępnij Napisano 2 marca 2016 Z 677 nie powinieneś mieć mao basu i to jeszcze z 720 ką. Może być tak żę jest ona za słaba aby rozruszać prawidłowo dwa basowce.Ale akustyka może mieć tu fundament.W przypadku suba poszedł bym w małego 202A który byłby nisko skręcony i działał jako tło. Fakt faktem żę subwoofery do muzyki są drogie i pewniej taniej było by wymienić w wzmacniacz.Zaczął bym z eksperymentami z położeniem kolumn. Puść muzykę i choć po pokoju. Czy w którymś miejscu basy Ci odpowiadają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 marca 2016 Udostępnij Napisano 2 marca 2016 Jeśli chodzi o subwoofer do ciężkiego rocka to nie jest potrzebne w nim to aby bas schodził w nim bardzo głęboko. Musi być szybki i głośny . Potrzebny jest do niego głośnik o dość dużej skuteczności aby wzmacniacz nie musiał być bardzo mocny. To taka moja recepta na zbudowanie czegoś takiego niezbyt drogo. Sam kiedyś coś takiego zrobiłem i chyba zmieścił się w cenie materiałów w 600 zł. Jednak głośniki i wzmacniacze jakie były w nich użyte nie są już produkowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToTameALand Napisano 2 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2016 Cytat Jeśli chodzi o subwoofer do ciężkiego rocka to nie jest potrzebne w nim to aby bas schodził w nim bardzo głęboko. Musi być szybki i głośny . Potrzebny jest do niego głośnik o dość dużej skuteczności aby wzmacniacz nie musiał być bardzo mocny. To taka moja recepta na zbudowanie czegoś takiego niezbyt drogo. Sam kiedyś coś takiego zrobiłem i chyba zmieścił się w cenie materiałów w 600 zł. Jednak głośniki i wzmacniacze jakie były w nich użyte nie są już produkowane. Niestety, zrobienie subwoofera wykracza poza moje umiejętności techniczne. S4Home,Generalnie, panowie, chodzi mi o to żeby wzmocnić stopę perkusji i zakup suba jest jedynym pomysłem, który przychodzi mi do głowy (nie licząc wymiany wzmaka). Kolumny poprzesuwałem już na wszelkie możliwe sposoby jednak mam ograniczone możliwości manewru - w załączeniu wyślę dość prymitywny rysunek obrazujący ich położenie. Kolumny stoją przy dłuższej ścianie pokoju na wprost łóżka - głośniki zwrócone pod kątem na miejsce odsłuchu. Nie mogę ich przestawić na krótszą ścianę - stoją przy źródle tj. pc, musiałbym przemeblowywać cały pokój. Miejsce odsłuchowe jest położone na wprost nich. I jeszcze jedna uwaga - jedna z kolumn jest w odległości 1,5 m od ściany, druga 60 cm (stoją w jednej linii, ale pokój ma kształt litery L czego nie ująłem na rysunku). Kolumny postawione są też w nierównych odległościach od ścian bocznych. O co mi chodzi - odległość od miejsca odsłuchu to ok 2,8 m - może to za mało na kolumny podłogowe? ToTameALand___po_o_enie_kolumn.bmp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 17 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2020 Wiem że temat bardzo stary, ale dotyczący idealnie mojej sytuacji. Czyli sub pod rock i metal roznego rodzaju. Jedynie budżet większy, i tak w pierwszej kolejności znalazłem rel t7i , polecicie coś innego czy raczej to faworyt. ? Pomieszczenie 25m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2020 To zdecydowany faworytem. Konstrukcja z membraną bierna. Bardzo dobrze radząca sobie w stereo. Mogę pożyczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts