MobyDick Napisano 25 maja 2016 Udostępnij Napisano 25 maja 2016 Do tamtych Alphardów będziesz potrzebował 2 tunele br takie jak te średnica 8 cm dł 15 cmA tu masz trochę lepszą wersję głośnika LW 800 A8 4ohm z sztywniejszym koszem w postaci aluminiowego odlewu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 26 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2016 Kolumny są jak najbardziej sprawne. Za jakiś czas kupię jeszcze jakiś wzmacniacz. Na razie zakupiłem rekomendowane głośniki przez MobyDicka.W poniedziałek będą. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 26 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2016 Osz kurde, zgapiłem się i nie zauważyłem Twojego postu i zamówiłem już tamte, cholera...Tunele są konieczne? Może będę zadowolony bez nich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 maja 2016 Udostępnij Napisano 26 maja 2016 Bez tuneli powinno być niewiele lepiej. Sam się przekonasz. Z tunelami bas będzie lepiej wypełniony i będzie więcej niskiego basu. Wyższego basu też będzie nieco więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 26 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 maja 2016 Rozumiem, to mam po prostu wywiercić z tyłu otwór na bass reflex, kupić tunel i go tam wsadzić, pytanie na jakiej wysokości zrobić otwory... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 maja 2016 Udostępnij Napisano 26 maja 2016 Najlepiej jeśli umieścisz ten tunel w rejonie głośnika niskotonowego. jednak sam tunel nie może kolidować z elementami kolumny. Nie musi być symetrycznie po środku obudowy. Jeśli jednak będziesz robił otwory poza osią symetrii to lepiej zachowaj symetrię lustrzaną obu kolumn. Otwory możesz zrobić również z przodu. Wtedy sensownym miejscem wydaje się być wysokość w rejonie pomiędzy głośnikiem niskotonowym i średniotonowym ( oczywiście z przesunięciem na bok obudowy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 maja 2016 Udostępnij Napisano 28 maja 2016 Napisz jak zagrały kolumny z nowymi głośnikami basowymi jeszcze w obudowie zamkniętej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 28 maja 2016 Udostępnij Napisano 28 maja 2016 Cytat Tunele są konieczne? Może będę zadowolony bez nich? Jak decydujesz się wykonać na tunele br w kolumnie, to poczytaj najpierw o zależności między jego długością, a średnicą. Każdy z tych parametrów , czyli długość tunelu lub zmiana wielkość średnicy znacząco wpływa na dany aspekt / parametr niskich tonów. Choć robiąc br w kolumnie która zaprojektowana była kiedyś jako zamknięta, efekt może być różny, nieco inny od dostępnych wzorów , bo wzory długości i średnicy br są dla kolumn których głośniki, zwrotnice, objętość były dobrane pod kolumnę typu otwartego. Niemniej warto zapoznać się z tymi zależnościami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 28 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 maja 2016 Napiszę, napiszę, mam nadzieję, że nie będę musiał robić otworów. Pozdrawiam i dziękuję za rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 maja 2016 Udostępnij Napisano 28 maja 2016 Ten tunel który podałem ma właściwą długość w stosunku do średnicy dla tego konkretnego głośnika do obudowy którą masz .Z przodu można go umieścić np w tym miejscu . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 29 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2016 Posłuchałem trochę bardziej i powiem Wam, że dźwięk jest taki natarczywy dla mnie. Ściszę to znowu jest za cicho, dam odrobinę głośniej i też niedobrze...Nie wiem w czym rzecz. Kolumny grają bardzo czysto. Bawiłem się z tymi pokrętłami, już sam nie wiem, jak je ustawić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 maja 2016 Udostępnij Napisano 29 maja 2016 Trzeba wybrać ustawienie w którym dźwięk nie będzie już natarczywy. Sporym problemem może być to że głośniki basowe które przenoszą już zakres średnich częstotliwości masz w kolumnach 8 ohmowe. Zwrotnica była zaprojektowana do głośnika 4 ohmy. Obecnie najprawdopodobniej te głośniki szerzej wchodzą w zakres średnich tonów.Sprawdzałeś czy zwrotnice zawierają elementy o wartościach takich jak w oryginale ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 maja 2016 Udostępnij Napisano 29 maja 2016 No nie. Tak, to my chyba do niczego sensownego nie dojdziemy. Nie napisałeś pod swoim awatarem skąd jesteś (wstydzisz się)? Może ktoś z forumowiczów mieszka niedaleko Ciebie i mógłbyś posłuchać na czymś sensownym, przekonać się co Ci tak naprawdę nie pasuje. Albo pasuje.Jeśli masz niezbyt daleko do Kielc, to zapraszam (jedynie w weekend - tylko wówczas mam trochę czasu) do siebie na odsłuch. Choć ja jednak stawiałbym tu na Infinity. Pochwaliłem Zukzukzuka za znawstwo kolumn Infinity. Bo tak jest. Ale teraz muszę zganić, że Cię nie ostrzegł iż te mają nieoryginalne głośniki niskotonowe. No, chyba, że nie pokazałeś mu linku do aukcji?Bo wiesz. Tak często jest, że jakiś element sam w sobie może być naprawdę dobry, ale zupełnie nie leży w Twoim guście. I nic tu nie pomoże o ile masz pewną wrażliwość, wymagania co do dźwięku.Sam borykałem się nieraz ze świetnymi w powszechnej opinii elementami, ale mnie w żaden sposób nie leżącymi. I jedyną radą była sprzedaż tego.A później kupienie czegoś, co gra zupełnie inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 30 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2016 Do Kielc mam bardzo daleko, jestem z Kujawsko-Pomorskiego, okolice Inowrocławia. Jacek dał mi linka z tą aukcją, ostrzegł przed tym, ale mówił, że warto zaryzykować. Zobaczymy, jak to wszystko zagra z nowymi głośnikami. Wtedy ewentualnie pomyślę o sprzedaży i kupnie czegoś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 30 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2016 No, wymieniłem głośniki. Różnica jest ogromna i to na całym paśmie. Nie ma już tego zamglenia, dźwięk przestał być natarczywy, włączyłem bardzo głośno i nic mi nie bije po uszach. Wygląda na to, że te głośniki są lekiem na całe zło. Bardzo dziękuję za Wasze porady. Muszę się jeszcze solidnie osłuchać i zadecydować, czy warto robić tunele br. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 maja 2016 Udostępnij Napisano 30 maja 2016 Jeśli zrobisz tunele br i wolałbyś jednak te głośniki w obudowie zamkniętej , możesz je zamknąć kawałkami gąbki. Również jest wtedy możliwość przymknięcia tunelu gąbką dla uzyskania stanu pośredniego. Kiedy te głośniki pochodzą trochę, powinny grac wyraźnie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 31 maja 2016 Udostępnij Napisano 31 maja 2016 No to się cieszę, że wreszcie coś drgnęło i to w dobrym kierunku. Na pewno teraz jakiś czas posłuchaj, poznaj ten dźwięk/brzmienie.A później ewentualnie można będzie coś jeszcze pokombinować. Miłego słuchania i odezwij się za jakiś czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 31 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2016 Też się bardzo cieszę, bardzo jestem zadowolony. Nie udałoby mi się bez Was, za co chcę bardzo podziękować! Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 3 sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2016 Minęło sporo czasu, jestem zadowolony ze swojego zestawu, czas na odtwarzacz CD, budżet to 300złNajlepiej jakby pasował do A-656, może jakis Pioneer także albo Philips. Nie mam pojęcia co poprawić w dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2016 Tu masz kilka dobrze grających odtwarzaczy CD. W kilku przypadkach przekroczyłem nieco budżet, ale uważam, że warto dołożyć.http://allegro.pl/pioneer-pd-8700-wysoki-m...6364492389.htmlhttp://allegro.pl/pioneer-pd-s604-znakomit...6366203779.htmlhttp://allegro.pl/odtwarzacz-cd-cambridge-...6363332708.htmlhttp://allegro.pl/nakamichi-cd-player-4-i6389813894.htmlhttp://allegro.pl/philips-cd840-i6390536766.htmlhttp://allegro.pl/rodzynek-nad-c521-hi-end-i6376219971.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 4 sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2016 Dziękuję, ale widzę, że tylko handlarze mają te modele, muszę poczekać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2016 Rozumiem, że czekasz na lepszą cenę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2016 Do tego wzmacniacza idealnym partnerem byłby CD typu Pioneer Pd-9700 lub jego nowsze wersje PD-S90x. Jednak ich ceny znacznie wykraczają poza budżet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertsky Napisano 4 sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2016 Ponoć nie kupuje się sprzętów od handlarzy, tego sie trzymam.No niestety, PD9700 jest nieosiągalny dla mnie, a co sądzicie o tym? http://olx.pl/oferta/odtwarzacz-cd-philips...html#c199913110 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 4 sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2016 Nie zawsze handlarze to zło, choć wiadomo ,że najlepiej kupić coś od osoby prywatnej, która jest pierwszym /drugim właścicielem sprzętu, ale to też nie jest 100% gwarancji. Kiedyś kupiłem dwa elementy audio z dwóch różnych źródeł od pierwszych właścicieli. Może miałem pecha, ale zarówno odtwarzacz Cd jak i tuner zepsuły się w okresie 2 miesięcy od zakupu Jeśli chodzi o handlarzy to z mojej strony polecam tego allegrowicza:http://allegro.pl/pioneer-pd-s604-znakomit...6366203779.htmlWiele sprzętu od niego zakupiłem i każdy bez wyjątku działa do tej pory, a część już sprzedałem znajomym i również są zadowoleni. Popatrz na jego opinie Do tego zawsze miesiąc gwarancji. Oczywiście moim zdaniem ceny są o jakieś 20% wyższe niż powinny być, no ale masz gwarancje jak by nie było i spokój, co prawda przez miesiąc, ale lepsze to jak nic.A teraz trochę o odtwarzaczu Pioneer pd-s604.Ten model ma dwie pary wyjść Rca, jedna para dla stałego sygnału, a druga dla regulowanego, co oznacza, że podpinając pod regulowany możesz podgłaśniać oraz ściszać sygnał, więc to coś jak regulacja głośności z pilota. Twój wzmacniacz nie ma takiej opcji więc zawsze to plus.Sam jego dźwięk, to jest klasa obecnych nowych odtwarzaczy Cd w kwocie 1000-1200 zł. Ogólnie z doświadczenia wiem, że odtwarzacze Pioneera z tamtego okresu bardzo ładnie zgrywają się ze wzmacniaczami z linii Reference.Jednak gdybym osobiście kupował to bym wolał model wyższy tak jak : Pioneer Pd 8700, Pioneer Pds 801, Pioneer Pds 802 z mocnym naciskiem na dwa ostatnie modele. To jest zdecydowanie półka wyżej, jednak trzeba było by troszkę dopłacić, szczególnie jak miałby być w bardzo dobrej kondycji, ale moim zdaniem warto.Na OLX jest jeden z tych modeli w bardzo ładnym stanie:http://olx.pl/oferta/odtwarzacz-cd-pioneer...html#3cbf473d30Nie dawno kolega z forum kupił model Pds-802 w stanie jak ze sklepu, dopiero co wyjęty z pudełka, bez absolutnie żadnej ryski, także można No i na koniec ważna informacja o której trzeba wiedzieć - do tych odtwarzaczy lasery już nie do kupienia.Inne bardzo ciekawe propozycje w zakładanej kwocie:http://allegro.pl/odtwarzacz-cd-marantz-cd...6389880822.htmlhttp://allegro.pl/marantz-cd-52-cdm-4-19-i6387618584.htmlhttp://allegro.pl/odtwarzacz-cd-onkyo-dx-7...6385976674.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts