Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Tomek

Boston Acoustics xs 5.1 + Yamaha 4068 PROBLEM !

Witam posiadam właśnie taki zestaw Boston Acoustics xs 5.1 + Yamaha 4068. Amplituner ten z tyłu ma napisane minimalna impedencja głosników 6 Ohm . Czy to możliwe żeby Boston Acoustics miał 4 Ohm i powodował wyłanczanie sie amplitunera oraz komunikat "Check SP Wires" ? Dodam też że ampli grzeje sie moim zdaniem za mocno . Sprawdzałem okablowanie i jest OK. Zaden drucik nigdzie nie dotyka do obudowy itd.
A i jeszcze jedno w specyfikacji głosników ze strony producenta pisze , że niby moją 8 Ohm o co tu chodzi czy sypnoł sie ampli?Prosze o Odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przegrzewa Ci się amplituner.
Powodów może być kilka, ale nie wiem czy na serwisie się nie skończy.

Ale chyba też może być problem z impedancją kolumn.

W instrukcji Boston Acoustics xs 5.1 piszą, że mamy 8 ohms, więc odpada problem z impedancją.
Według mnie to sprawa temperatury. Sam z resztą to zauważyłeś. Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oczywiście przy "cichym " słuchaniu jest ok .. ale jak juz głosniej (nie na max) to po jakichs 10 - 15 minut góra wyłancza się. zastanawiam się czy ta impedencja nie jest wyssana z palca . gdzieś wyczytałem że gdybym np połaczył głosniki szeregowo teoretycznie uzyskalbym 2x wiecej Ohm moze sprawdzic w ten sposób ? Tzn dwa frony razem i dwie tylnie razem. I sprawdzic czy będzie sie grzał....Sam nie wiem może to glupi pomysł..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A masz przełącznik w amplitunerze 6 oraz 8 om? Jeśli tak - to czy jest ustawiony na 6?
Masz odpowiednią ilość miejsca wokół amplitunera? Jeżeli jest wciśnięty w szafkę i nie ma prawidłowej wentylacji, to może się przegrzewać...

A jeżeli Ci się przegrzewa amplituner - to postaw przed nim włączony wiatrak i odpal głośniej amplituner. Jeżeli nie wyłączy się jak zwykle - to znaczy, że amplituner się przegrzewał i zadziałało zabezpieczenie termiczne.
No i wtedy pozostaje zapewnienie odpowiedniej wentylacji...

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zmiane impredencji posiadają modele U.S.A i kanadyjsie mój niestety to made in MALAYSIA. Co do ustawienia to odleglość półki w stoliku nad ampli to 13 cm po bokach jest odkryty całkowicie więc chyba nie ma "duszno "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podłączyłem szeregowo 4 głośniki po dwie pary . Przy głośności - 4dB czyli przy tej co przy normalnym podłaczeniu 5.1 sie wyłanczał okazuje sie że 1 h słuchania i nic sie nie dzieje . Obudowa na górze jest ciepła ale zero wyłanczania i komunikatu , pózniej jeszcze powtorze test .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0