Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Ponownie,

Ostatnio dzięki pomocy użytkowników forum udało mi się zakupić zestaw stereo. Onkyo TX-8130 + Kolumny Monitor Audio BX2, wszystko podpięte do telewizora Samsung UE50JU6872. Ponieważ wiem, że za jakiś czas będę chciał się rozglądać za odtwarzaczem płyt bluray i dvd, chciałbym się zapytać, co moglibyście polecić cena do około 1000 zł. Oczywiście nie obrażę się jak będzie tańszy icon_smile.gif Chciałbym głównie odtwarzać płyty z muzyką, a od czasu do czasu jakiś film.

Patrząc na oferty, zacząłem się zastanawiać... A może kupić konsolę, np. XBOX ONE? W końcu konsola też ma czytnik blu-ray i wyjście optyczne. Powiedzcie mi. Czy różnica pomiędzy odtwarzaczem podpiętym przez coaxial, jest na tyle duża, że takie rozwiązanie znacząco wygrywa (od strony dźwiękowej) z konsolą podpiętą toslinkiem?

Napiszcie co o tym myślicie icon_smile.gif
Napisano
Z odtwarzacza typu dvd/BR możesz wypuścić sygnał w ten sposób : HDMI do tv( jasna sprawa) , a audio zamiast przewodem 2RCA(chinch) to wyjściem optycznym, lub coaxialnym (masz w onkyo takie 2).
Sugeruje połączenie coaxial, bo optyka raczej wykorzystasz na połączenie z TVnagłasniając filmy z TV, konsoli itp.
Połączając "cyfrowo" sygnał obrabiany jest przez DAC w tym ONKYO, a ma przecież niezły.
W ten sposób nawet niedrogi odtwarzacz "filmowy" jest tylko napędem krążka płyty, a obróbką audio zajmuje się dac- w tym wypadku amplitunera.
Niezłe jak na wyposażenie i jakość obrazu i dźwięku są Pioneery serii 170,180, można kupić za 600zł, choć tu widzę malutki minus nie ma wyjścia coaxial tylko jedno optyczne i zwykłe 2rca i hdmi. Choć i tak nieźle i nie ma co narzekać bo niektóre mają tylko .... hdmi i koniec;(.
Może Sony BDP-S5500 ma hdmi i coaxial na wyjściu. Musiałbyś w necie popatrzeć inne modele i co mają z tyłu;)
Napisano
Jacek ma rację,

Nie ma specjalnie znaczenia który BD wybierzesz. Ważne żeby odtwarzał interesujące cię formaty i był trwały.
Polecam produkty Sony, Lg i Panasonica. Im taniej tym lepiej. Ale z wyjściem optycznym lub coaxialnym.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Niezłe jak na wyposażenie i jakość obrazu i dźwięku są Pioneery serii 170,180, można kupić za 600zł

Własnie porównywałem nawet oba urządzenia, z grubsza różnią się tym, że w 170 jest coaxial, a w 180 optyk. Są też inne odtwarzacze posiadające oba standardy, ale za 2x cene. Dlatego ciekawiło mnie porównanie obu wyjść.

A jak takie odtwarzacze wyglądają w starciu z konsolami? Myślę, że to może być ciekawe pytanie, bo nie spotkałem się jeszcze w internecie z odpowiedzią. Wiadomo, z punktu widzenia multimediów zyskuje się z konsolą, ale czy traci na tym jakość dźwięku/obrazu? Np. zarówno Xbox jak i PS4 nie obsługują formatu FLAC. Jest to co prawda w moim przypadku bez znaczenia bo w onkyo jest usb, a samo urządzenie obsługuje ten format, ale daje do myślenia, że być może producenci zapomnieli o dopracowaniu urządzeń pod kątem fanów mużyki.
Napisano
Cytat

Nie ma specjalnie znaczenia który BD wybierzesz. Ważne żeby odtwarzał interesujące cię formaty i był trwały.
Polecam produkty Sony, Lg i Panasonica. Im taniej tym lepiej. Ale z wyjściem optycznym lub coaxialnym.

Tu bym się nie zgodził, że "im taniej tym lepiej". Traci na tym choćby funkcjonalność urządzenia-bo w miektórych najtańszych urządzeniach zrezygnowano z wyświetlacza...Więc jak ktoś chce sprawdzić np. numer utworu CD to trzeba włączać telewizor icon_sad.gif

Poza tym "trwały" często kłóci się z "najtańszy"!
Pozdrawiam