krystek24 Napisano 7 października 2016 Napisano 7 października 2016 Witam, na wstepie chcialem Was przeprosic, poniewaz taki temat byl zakladany napewno wielokrotnie. Wczoraj siedzialem 3.5 godziny nad podlaczeniem dzwieku do glosnikow i przegladaniu informacji w internecie. Otoz mam TV LG (OPT) + ps4 (Opt) + kino domowe 5.1 bez gniazda optycznego. Mam puszczone glosniki w kazdym rogu pokoju okablowaniem za sciana (to udalo mi sie pomyslec i chciallbym zrobic tak by dzwiek z tv (telewizji nc+ oraz cyfrowej) a takze z ps4 moglbym odbierac na tych wlasnie glosnikach, ale niestety kino domowe nie posiada tego wejscia optycznego Nowy amplituner kosztuje minimum 1 tys zl, a po remoncie niestety juz malo funduszy zabraklo na taki sprzet. Mam sporo tego okablowania itp. Kino domowe pod tv polaczone jest za pomoca AV2 ale dzwiek jest tylko z kina np usb czy plyty (oczywiscie obraz wyswietlany jest na tv - to udalo mi sie zrobic po godzinie przelaczania kabli )Czy jest jakas szansa na podlaczenie ps4 i cyfry do glosnikow bez kupowania amplitunera badz nowego kina? Bardzo bym prosil o jakas pomoc. Znalazlem na alledrogo wczoraj przejsciowke/konwerter optyczny na 2xcinch rca. Czy moze jak bym to podlaczyl za pomoca kabla optycznego z ps4 do tego i z drugiej strony wypuscil tymi dwoma przewodami tzn koncowkami bialy i czerwony do kina to bedzie dzialalo? Czy bedzie dzwiek tylko stereo a nie 5.1? Odpisz, cytując
Celdur Napisano 7 października 2016 Napisano 7 października 2016 1. PS4 podłączasz poprzez HDMI do TV.2. W ustawieniach dźwięku TV ustawiasz aby wychodził przez wyjście optyczne (zamiast głośników TV)3. Kupujesz DAC np. FiiO D03 Taishan za ~120zł i podłączasz go poprzez 2RCA do swojego amplitunera.4. To czy dźwięk będzie 2.1 czy 5.1 to już zależy jak sobie ustawisz w amplitunerze. Odpisz, cytując
jacek75 Napisano 7 października 2016 Napisano 7 października 2016 Jak masz podpięte pod TV ps4, dvd, jakiś inny odtwarzacz to "całe audio" z tych urządzeń wychodzi przez wyjście Audio optical OUT. Tak więc DAC typu Fiio D3 ( z optyka ma 2 RCA) załatwia sprawę.Pewnie jeszcze jakaś tania przejściówka typu 2rca na wejście do mini jacka- do tych głośników pewnie komputerowych.PS. O Celdur pisaliśmy w tym samym czasie;) Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 października 2016 Napisano 7 października 2016 To o czym piszą koledzy to jedyne rozwiązanie. Więc ja tylko dodam że pamiętaj ustawiając na obecnym kinie tryb dźwiękowy ( 2 kanały 5 czy ile tam) masz "udawany " dźwięk przestrzenny. Oglądając film czy grając w grę z pełną ścieżka 5.1 nie uzyskasz tego efektu. Co to za kino i kolumny? Mozr warto pomyśleć o używanym ampli z wejściem optycznym. Coś do 400-500 zł znajdziemy.Pozdrawiam Odpisz, cytując
Simson Napisano 7 października 2016 Napisano 7 października 2016 Zgodzę się z pomysłem kupna nowego - starszego amplitunera (znaczy używanego). W tej kwocie (około 500 zł) można znaleźć bardzo ciekawe konstrukcje kilkuletnie praktycznie z całą paletą dostępnych obecnie wejść cyfrowych (w sumie na przestrzeni lat bardzo mało się zmieniło w tej kwestii). Za pośrednictwem wspomnianego dac'a dźwięk będzie dwukanałowy bez znaczenia co było źródłem. Tak, to będzie dźwięk udawany i to dość mizernie. Odpisz, cytując
Recommended Posts