Skocz do zawartości

Niepokojące "buczenie" ONKYO TX-8150

byk38

Recommended Posts

Odkopuję temat.

Zwracał ktoś na serwis to Onkyo? Wymiana transformatora pomogła? U mnie w TX-8250 również buczy i na tyle głośno, że wieczorne słuchanie jest męczące a po wyłączeniu ampli czuję ulgę.. Nóżki od początku już były podbite cieniutkim korkiem i nadal buuuuuu. Lekki docisk obudowy o mniej więcej połowę wycisza buczenie ale i tak jest to bardzo meczące. Dodatkowo przy dotyku czuć, jak to napisał ktoś wcześniej "czuć jakby ładunek elektryczny przy przesuwie palcem po metalicznym froncie". Ja bym to nazwał mrowieniem lub delikatną wibracją/drganiem.

• 8 months later...

Witam,

Odkopie temat, moze w dzisiejszych czasach znalazl ktos rozwiazanie problemu ktore nie polega na wymianie wzmacniacza na nowy :)

Co prawda moj problem dotyczny troche innego modelu, ale wciaz jest to buczenie transformatora jak dla mnie.

Zawiozlem do serwisu RTV w Holandii, gdzie stwierdzili ze to rzeczywiscie transformator, jednak nie da sie takiego samego kupic zeby go wymienic.

Czy przewiniecie trafo rozwiazalo by problem ? Ktos probowal cos jeszcze zrobic ? 

Z tego co wiem, to było i jest tutaj paru użytkowników, którym buczały wzmacniacze. Zdarzało się to w CXA, w Marantzu, w Audiolab. Jeden z użytkowników nawet wysłał CXA do naprawy i chyba nawet dostał nowy egzemplarz, który też lekko buczał. Mój CXA bezpośrednio po włączeniu też lekko zabuczy, ale po kilku sekundach to buczenie ustaje. Przy słuchaniu muzyki na pewno nic nie słychać. U ciebie, gdy gra, mocno buczy?

Proste tak się teraz produkuje trafa - china:) Aby taniej i na sprzedaż,... Inne metody poradzenia sobie z problemem - zalać blachy trafa specjalnym lakierem do traf a pod trafo dać izolację z gumy, korka, pianki. Pod śruby mocujące trafo do chassis tez dać wytłumienie. W jakimś stopniu powinno to pomóc zniwelować brum i drgania przenoszone na obudowę.

Nie ma to jak sprzęt vintage:)

Edytowano przez elektron6

Ogólnie od włączenia mija z 30-60 minut, na początku jest cisza.

Różnica jest diametralna.

Strasznie to irytuje podczas ogladania filmow (do muzyki mam leciewy segment stereo) gdyż buczenie jest ciągle i podczas cichych scen boli głowa od tego buczenia. Słychać je nawet w pokoju obok gdy otwarte sa drzwi. Gdy po seansie wyłączę wzmacniacz zapada taka cisza że wydaję sie to nienaturalne 😆

Sprzęt ma 4 lata, ale jak kolega wyżej wspomniał - pewnie made in china

Edytowano przez Kamil Kalenik

Standard. Do obecnie produkowanych klocków upycha się bajery, które dają poczucie "dobrze wykonanego" produktu. Tylko że dla producenta jest to znikomy koszt.

Największym kosztem są porządne trafa, kondensatory, tranzystory, radiator, potencjometry, chassis etc to kosztuje. I niestety na tym się oszczędza wstawiając liche elementy made in china.

Finalnie użytkujemy wzmacniacz, który z samego założenia nie nadaje się do słuchania muzyki ale cóż na pocieszenie mamy tysiące opcji i bajerów...po co to komu skoro to i tak nie gra???

Edytowano przez elektron6

2 godziny temu, elektron6 napisał:

na pocieszenie mamy tysiące opcji i bajerów...po co to komu skoro to i tak nie

Czyli tak jak w motoryzacji.

3 godziny temu, Kamil Kalenik napisał:

Ogólnie od włączenia mija z 30-60 minut, na początku jest cisza.

Różnica jest diametralna.

Strasznie to irytuje podczas ogladania filmow (do muzyki mam leciewy segment stereo) gdyż buczenie jest ciągle i podczas cichych scen boli głowa od tego buczenia. Słychać je nawet w pokoju obok gdy otwarte sa drzwi. Gdy po seansie wyłączę wzmacniacz zapada taka cisza że wydaję sie to nienaturalne 😆

Sprzęt ma 4 lata, ale jak kolega wyżej wspomniał - pewnie made in china

No, to już jest problem. Mam nadzieje, że mój CXA nie zacznie tak buczeć.