Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
jestem aktualnie posiadaczem zestawu Marantz PM 7004 i SA 7003? W najbliższym czasie zastanawiam się nad wymianą. Nie ukrywam, że brzmienie Marantza jest dla mnie odpowiednie. Mam pytanie, czy ktoś porównywał te modele z modelami 8005, ew. Pearl Lite KI? Czy różnica jest spora w brzmieniu? Czy ten 8005 to raczej "minimalna" poprawa jakości? Myślałem nad serią 14s1, ale jednak ta cena...
Napisano
Witaj,

Model 8005 gra lepiej od seri 7 marantza. Znacząco
Ale model pearl lite już nie. Jest delikatnie zmodyfikowany ale nie poprawia to brzmiena.

Jakie masz kolumny? Co ci się podoba w dźwięku marantza? A co nie skoro chcesz go wymienić?

Pozdrawiam
Napisano
Według testów w niemieckiej prasie PM7004 to poziom NAD-a 356 lub Yamahy AS700. Natomiast PM8005 plasuje się w grupie z NAD-em 375 i Yamahą AS1100. Różnica jest więc znacząca. Problemem może być to, że 8005 i 7004 nie grają chyba w identyczny sposób, więc skoro 7004 Ci odpowiada, to 8005 już wcale nie musi.

Z tego co mi wiadomo to Pearl Lite KI jest bliżej spokrewniony z 8005 niż 7004. Można by nawet powiedzieć, że 8005 jest trochę zmodyfikowaną i taniej wykonaną (bez miedziowanej ramy) Perełką.
Napisano
Co do tego z jakim modelem spokrewniony jest Pearl lite są różne zdania. Ja spotkałem dwie opinie np. że bardziej z pm 7004 ( np. http://www.hi-fi.com.pl/systemy-hi-fi-test...pearl-lite.html ). Pozostaje inna kwestia czy to pokrewieństwo dotyczy samej budowy, czy też brzmienia. Bo budowa może być w niemal taka sama, a zagra jednak inną barwą, inaczej.
Cytat

więc skoro 7004 Ci odpowiada, to 8005 już wcale nie musi.

Właśnie, to że 8005 wyżej szeregowany i droższy nie znaczy, że pasujący z automatu pod każde kolumny i każdemu.
Napisano
Budowa wewnętrzna Pearl Lite KI i 8005 jest bardzo zbliżona (fot.), ale co ciekawe, 8005 jest znacznie wyżej oceniana w niemieckich testach, gdzie Pearl Lite KI dostała ocenę zbliżoną do 7004 (od której znacznie się różni konstrukcyjnie).

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Jak pisałem Pearl Lite jest oparte na bryle 8005 z paroma zmianami. Miałem okazję słuchać obu i powiem szczerze ale 8005 jest ciekawszą propozycją.
7004 i 8005 grają jednak podobnym charakterem tyle ze 8005 lepiej kontroluje dźwięk.

Nie mieszajmy to jednak innych modeli wzmacniaczy. Bo o ile można je grupować cenowo. O tyle brzmienie i moc Marantza PM7 i NADa C3 to jednak co innego.

Kolega musi określić jakie ma kolumny. Jednak wątek był długo bez odpowiedzi i pewnie sobie poszedł.