Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Poradźcie mi proszę jakie kupić niedrogie kable do RZ800 i Canton Chrono 509.2. Połączenie takie jest bardzo analityczne i to mi się podoba, natomiast dźwięk wydaje mi się trochę suchy. Chciałbym go troszkę ocieplić, dodać więcej basu. Wiem, ze można to zrobić pokrętłami, ale wolał bym kablami - na chwile obecną mam jakąś tandetę marketową. Po doświadczeniach odsłuchowych, wiem że kable mogą znacznie zmienić muzykę (słyszała to też moja zona a to o czymś świadczy icon_wink.gif ). Dużo dobrego słyszałem o kablach Melodiki. Czy "model" 2250 będzie ok - są wersje szare i fioletowe - który ewentualnie wybrać. No chyba, że polecacie coś całkowicie innego.

Pozdrawiam,
Szymon
Napisano
Te parę zł to nie problem, tylko czy jest sens. Kiedyś pytałem o to i powiedziano mi, że na małych odległościach basy mogą dudnić - nie wiem czy to prawda. Mi jest potrzebny kabel o długości 2m.
Napisano
Według niektórych firm robiących kolumny większy przekrój kabla głośnikowego powinien być przy większych długościach kabla (i nie wspominają o mocy wzmacniacza).

Pozdrawiam
PS, Jak dajecie link do aukcji czy ogłoszenia- to podawajcie również model sprzętu (lub kabla), bo link szybko stanie się nieaktywny i nie wiadomo będzie o co chodzi...
Napisano
faszi czyli w/g tego co napisałeś jaką grubość byś polecał?

Roro też właśnie gdzieś tak czytałem o tych długościach i grubościach. Tak jak pisałem u mnie odcinki kabla będą miały 2 m. Jest sens iść w 4mm? Nie chcę przesadzić, tu nie chodzi o pieniądze bo różnica będzie znikoma.
Czy do głośnika centralnego też byście polecali ten kable?

Rozumiem, ze mam się decydować na Melodikę?

Roro Chodzi o kable Melodica MDC2250 w fioletowej izolacji.
Napisano
Moim skromnym zdaniem, 4mm2 jeśli masz mocny wzmacniacz i kolumny z niską impedancją potrafiące przyjąć wysoką moc. Można się z tym zgodzić lub nie, jednak jak napisałem to moja opinia.
Nie namawiam do zakupu, ja tego nie sprzedaje!
Napisano
Sprzęt mam taki jak napisałem w pierwszym poście Onkyo RZ800 i Canton Chrono 509.2 (niedługo dojdzie centralny 505.2). Dalej brał byś 4mm?
Nawet Cie nie podejrzewałem, że to sprzedajesz icon_wink.gif . A forum chyba od tego m.in. jest żeby wyrażać swoje opinie.
Do centralnego też ta Melodika się nada?
Napisano
Nie chodziło mi o tylko o to czy zaszkodzą, ale czy jest sens do nich dopłacać? Może to nie dużo, ale potrzebne mi będzie jakieś 6 metrów a to w sumie będzie około 60 zł różnicy między 2,5 a 4mm.