Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Zastanawiam się nad zakupem płyty testowej do gramofonu. Nurtuje mnie parę pytań, a mianowicie:

1. Czy jest sens zakupu takiej płyty?

2. Jakie są różnice (materiał dźwiękowy/testy) między wydaniami różnych producentów takich płyt?

3. Czy taka płyta jest potrzebna w zasadzie tylko podczas kalibracji wkładki lub ramienia gramofonu?

4. Jeśli rzeczywiście jest niezbędna, to konkretnie jakie warto zakupić (producent/typ)?

5. Czy takie płyty warto co jakiś czas wymieniać, czy to jest bez znaczenia?

I to już chyba wszystkie moje dylematy związane z płytą testową :)

Serdecznie pozdrawiam.

Napisano

Marcin moim zdaniem warto mieć płytę testową, choćby po to, aby zweryfikować dokonane ustawienia. Ja mam płytę wytwórni Opus3. Na płycie tej nagrany jest materiał muzyczny w doskonałej jakości. Do innych płyt testowych można zaliczyć takie, na których nagrany jest materiał pozwalający za ich pomocą skontrolować można m.in. antyskating, siłę dźwięku w kanałach, prędkość obrotów talerza, azymut (tu wymagany oscyloskop), rezonans niskich częstotliwości. Do takich płyt należy choćby płyta testowa Dr. Feickert’a. Można ją nabyć w kwocie ok. 80 zł. Na płycie tej znajduje się 7 sygnałów testowych pozwalających na skontrolowanie ww. Oczywiście płyta testowa nie zastąpi innych przyrządów.

Czyli podchodząc poważnie do tematu, przy założeniu że wchodzimy „głęboko” w sprawę winyla, nie traktujemy słuchania płyt z tego nośnika okazjonalnie  – oprócz koniecznych do dokonania ustawień akcesoriów warto mieć np. wymienione płyty testowe.

Płyta testowa nie jest często używana zatem nie będzie zachodziła konieczność wymieniania jej, pod warunkiem, że będziemy o nią odpowiednio dbali.

• RoRo pinned this topic