Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...
Napisano

Właśnie wróciłem od S4home, dzięki wielkie za pomoc :) To bym mój 1 odsłuch!  W miarę już wiem w jakim kierunku mam iść.
Wzmacniacze jakie miałem podpięte :
- Pionieer a-30
- Denon 720 jak dobrze pamiętam

- yamaha a-s501

Na początku było wszystko podpięte pod magnat 1002, z denonem zagrało ok ale było strasznie dużo basu, aż za dużo jak na moje amatorskie ucho, podpieliśmy pioniera, tutaj znowu basu nie było aż tak dużo i nie był on taki ciepły jak z Denonem, na końcu została podpięta Yamaha i zagrała z tej 3 najlepiej, choć blisko z Denonem, tak przynajmniej mi się wydawało.

Yamaha została i w ruch poszły kolumny

- MAGNAT  QUANTUM 677 - dla mnie zbyt jasne granie i brakowało mi basu takiego ciepłego, jak na moje ucho twardy i precyzyjny(chyba że z tym jasnym graniem połaczyć bas od Heco to może by coś z tego wyszło:) 
- INDIANA Line Tesli 560 - troszkę lepiej , basik przyjemniejszy , grały bo grały..
- MELODIKA BL-40 - tutaj nie wiem co napisać
-TANNOY Mercury 7.4 - zagrały podobnie do Heco ale wydawało mi się że w Heco była lepsza kontrola basu. 
- HECO MUSIC STYLE 500-  to była najlepsza pozycja z dnia dzisiejszego, bardzo fajne brzmienie chyba najlepsze z tych kolumn co słuchałem dzisiaj (tylko jak się zachowają przy szybszym graniu ? Wydawały mi się dość dynamiczne jak na rock/metal , ale to był mój 1 odsłuch więc pewnie wszystkiego nie słyszałem, to jest raczej uniwersalna kolumna tak ?
Wrzuciłem parę płyt i w zasadzie na każdej płycie te kolumny inaczej brzmiały (pewnie kwestia nagrania płyty), ale starałem się na tej piosence wszystko przesłuchać , taki spokojny rock coś w stylu Riverside , poszła też Metallica 

Napisano

dzięki wielkie :) nie ujmując wzmacniaczowi Yamaha as501 , zagrał naprawdę dobrze z Heco 500. Co mógłbym jeszcze przesłuchać z tymi głośnikami ? Jak zagra Rotel ra-05 i nad 326 bee ? A może coś jeszcze starszego (pilot musi być) Wzmacniacz chciałbym się zamknąć do 1000 zł 

Napisano

W zasadzie już prawie jestem zdecydowany na Heco Music Style 500 z Pioneer A-30 . Musze tylko podjechać do S4 home na odsłuch z tym wzmacniaczem :) Do tego zostaje mi sprawa DAC ale to raczej bede się kierował w dość często polecanego Fiio D03 (myślę że na początek wystarczy) W zasadzie zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy heco 500 a 900 jak to się ma do szybkiego grania (rock, metal) hmmm 

Napisano

Różnica jest duża. Ale o tym się przekonasz przy odsłuchu. 

500tki są rowniejsze i faktycznie delikatnie szybsze. 900tki są dużo mocniejsze w przekazie, bardziej basowe. 

Pod jedziesz i bez problemu odsluchasz obu. 

• 2 weeks later...
Napisano

dzięki S4home za kolejny odsłuch i profesjonalne podejście do tematu:) dzisiaj na odsłuch poszły Heco Music Styl 900 najpierw z Pioneer , no i te połączenie do mnie jakoś nie pasuje , zmieniliśmy na Yamahe as501 i tu było świetnie.  "900 dużo mocniejsze w przekazie, bardziej basowe" (porównanie do 500)  zdecydowanie tak , tutaj wszystko mi pasowało.  W zasadzie kolumny już wybrane . Teraz tylko pozostaje sprawa wzmacniacza i tutaj sprawa się komplikuje bo budżet ogranicza się do około 500 zł. Co w tej kwocie zagra podobnie do as501 ? Mogę dostać w spadku Radmor 5102TE , jak by to zagrało ?