mrozu99 Napisano 17 lipca 2017 Udostępnij Napisano 17 lipca 2017 (edytowany) Cześć Poszukuję używanego wzmacniacza w kwocie do 1500zł. Kolumny które posiadam to Audio Physic Tempo - pierwsza seria które grają z leciwym Sony STR 4800 CD Pioneer PD 6500 kable głośnikowe AudioQuest FLX-Slip 14/4 Szukam wzmacniacza który nie zepsuje a jeszcze bardziej podkreśli to z czego słyną AP czyli stereofonia , przejrzystość , szybkość i swoboda przekazu , muzykalność , lekkość. Z góry dziękuję za pomoc nie wiem czy idę w dobrym kierunku ale wpadł mi w oko: NAD 370 Rotel RA 1062 Audio Analogue Crescendo Marantz PM 7000 HK 980 Edytowano 17 lipca 2017 przez mrozu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 18 lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 lipca 2017 (edytowany) Jolida JD 502. To bardzo udane połączenie z AP. Edytowano 18 lipca 2017 przez Angel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 18 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2017 (edytowany) 14 godzin temu, Angel napisał: Jolida JlD 502. To bardzo udane połączenie z AP. oj chyba zdecydowanie przekracza mój budżet na dzień dzisiejszy przy okazji drodzy forumowicze podrzućcie jakiś pomysł na kable głośnikowe , które też przy okazji chętnie zmienię Edytowano 18 lipca 2017 przez mrozu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 18 lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 lipca 2017 Moim zdaniem. Nie kupuj średniego, czy średnio pasującego wzmacniacza, ale składaj na taki, który otworzy Ci nowe horyzonty muzyki. Ze wzmacniaczy, które wymieniłeś powyżej żaden nie spełni wszystkich Twoich oczekiwań w stosunku do dźwięku. Ja grałbym na razie na tym Sony. Co do kabli, to je kupuje się na końcu, dobierając już do konkretnego systemu. Doradzanie teraz jest na zasadzie: może się trafi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 9 godzin temu, Angel napisał: Moim zdaniem. Nie kupuj średniego, czy średnio pasującego wzmacniacza, ale składaj na taki, który otworzy Ci nowe horyzonty muzyki. Bardzo słuszne podejście do tematu. Jak robić krok, to do przodu, a nie w bok lub w tył. 9 godzin temu, Angel napisał: Ze wzmacniaczy, które wymieniłeś powyżej żaden nie spełni wszystkich Twoich oczekiwań w stosunku do dźwięku. Racja, ale czy żaden z nich nie zagra lepiej od Soniaka? Myślę, że w takim (lub w delikatnie naciągniętym) budżecie można już kupić coś ciekawego, co zapewni nam "krok w przód" w porównaniu do STR4800. Wybrałbym jednak coś z poza listy wymienionych wzmacniaczy. Chyba, że @mrozu99 może w stosunkowo niedługim czasie doskładać np. do Jolidy, to wtedy faktycznie warto poczekać ze zmianą wzmacniacza, który otworzy nowe horyzonty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 @mrozu99 oczywiście warto przemyśleć temat. Można kupić tańszy wzmacniacz, ale trzeba by zrezygnować z jednej lub dwóch cech dźwieku, które opisałeś wcześniej. Napisz, które są dla Ciebie najważniejsze. Najlepiej w kolejności. Wiem, to trudne i pewnie dziwne pytanie, ale gdybyś mógł... . Wówczas możemy wybrać taki najbliżej temu wzorcowi grający wzmacniacz. Albo jeśli jesteś w stanie doskładać do Jolidy, to pomęcz się jakiś czas z Sony i kup później wzmacniacz docelowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 19 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 Na Soniaku długo już nie pogram gdyż dziś zmienia właściciela Na pierwszym miejscu stereofonia , następnie muzykalność i przejrzystość Za dużo wydatków przez okres wakacyjny i raczej prędko bym nie dołożył do Jolidy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 Hmmm... w takim razie może Baltlab Epoca? Tylko musiałbyś dołożyć odrobinkę (czyli 200zł) do budżetu. @Angel, miałeś okazję słuchać kolumn Audio Physic z Baltlabem? Nie wiem czy nie zabraknie w tym połączeniu tzw. "ciepełka". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 Nie słuchałem AP z Baltlabem. Ocieplenia może zabraknąć, ale na pewno będzie świetna stereofonia i przejrzystość. Muzykalności też nie zabraknie. Choć ta lubi chadzać swoimi drogami i nieraz trzeba popracować nad całością systemu. Na pewno przydałyby się wówczas odpowiednie kable i chyba źródło byłoby do wymiany. Z niedrogich wzmacniaczy ładnie by z tymi kolumnami pracował także jakiś Densen albo Thule IA 150. I wiesz, że Audio Physic lubią stać naprawdę daleko od ścian? Wówczas pokazują zjawiskową stereofonię, przestrzenność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 19 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 (edytowany) kolumny mają mnóstwo miejsca po bokach a od ściany odsunięte są na około 1m. Ustawione według zaleceń producenta , sam kiedyś podsyłałeś mi link co do akustyki i ustawienia kolumn Edytowano 19 lipca 2017 przez mrozu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 AP dobrze się zgrają z Denonem PMA1560, czy też z niespecjalnie lubianym przeze mnie Creekiem, czy Audiolabem 8200A. Lampa to słuszna droga, ale fakt w tej cenie może być ciężko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 19 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lipca 2017 a co powiedzie o tym ? http://allegro.pl/wzmacniacz-grundig-fine-arts-a-9000-boczki-w-wa-i6893868548.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 Fajny wzmacniacz. Choć moim zdaniem bardziej przyjemny w odsłuchu, niż wyczynowy. I zwróć uwagę, że przyjmuje tylko kolumny 8 omowe. A nie pamiętam jaką impedancję mają Twoje AP? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 Podpisuję się pod tym co napisał Angel. Nie jest to na pewno wzmacniacz, który zapewni ekstra stereofonię i przejrzystość wglądu w nagrania. Zagra za to przyjemnie i ciepło. Od technicznej strony, to warto brać pod uwagę fakt, że często w nich padają układy STK. Nie jest to jednak trudne w naprawie. Ogólnie jest to też całkiem fajna baza do modyfikacji. Fajna i popularna, dlatego zwróć uwagę na to czy nie był już przez kogoś grzebany ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 20 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 impedancja 8 W takim razie szukamy dalej , ten Grundig zwrócił moją uwagę gdyż naczytałem się wiele pochlebnych opinii na jego tematu tutaj na forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 W takim razie Grundig odpada. Może NAD C370? Lekki suchotnik z niego, ale jak go delikatnie grzebniemy to zmienia się nie do poznania. Oczywiście o ile jego uroda (lub jej brak) Ci odpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 20 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 (edytowany) No NAD urodą nie grzeszy chociaż ten 370 przez myśl mi przeszedł , raczej chciałbym coś gdzie nie trzeba będzie dłubać itp , kupić postawić i cieszyć się dźwiękiem Edytowano 20 lipca 2017 przez mrozu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 Masz kilka, chyba niezłych propozycji powyżej. A może niedrogi, używany lampowiec, jak Ming Da albo jakiś z polskiej manufaktury? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 20 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lipca 2017 lampowiec jak najbardziej jeśli tylko znajdzie się coś w moim budżecie to bardzo bardzo chętnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 28 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2017 Wracając do tematu po krótkiej przerwie powiedzcie czy warto zainteresować się Primare I20 ? na lampowca szybko nie odłożę gdzieś mi rodzina wyprowadza te pieniądze Ostatnio miałem okazję posłuchać NAD-a 356 , Denona 1500AE i Yamahy CR-820 którą kupiłem z racji tego że kolekcjonuję ampli. vintage. W żadnym z nich nie ma tylu szczegółów , takiej przejrzystości i sceny jak w CR-820 , natomiast w tym dziadku dokucza czasami zbyt ostra góra. Primare I20 podobno ma niezłą przestrzeń z tego co udało mi się wyczytać. Warto się nim zainteresować czy raczej nic więcej na tym wzmaku nie osiągnę niż na poprzednich? Mam spory kawałek żeby jechać i posłuchać więc nie wiem czy jest sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 (edytowany) Górę da się poprawić - zrób zdjęcie środka i wklej. Napisz do kolegi @Audio Autonomy w temacie ostrej góry. A przy okazji, miałbyś przegląd ampli. Myślę, że warto spróbować. Edytowano 28 września 2017 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Tak w primare znajdziesz to czego ci brakuje. Pytanie tylko czy dolne pasmo nie będzie nieco utracone. Albo inaczej. Zmienione. To lepsze słowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozu99 Napisano 28 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2017 w takim razie szukam wzmacniacza który nie obetnie dołu , Yamahy nie chcę ruszać , chcę ją zachować w oryginale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2017 Udostępnij Napisano 29 września 2017 Roksan k2, Yamaha as1000 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts