Kraft Napisano 19 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2017 12 minut temu, Matiiii963 napisał: prawie maksymalną głośność. Trudno mi to sobie wyobrazić. Możesz zrobić pomiar według procedury opisanej wcześniej (post #12)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 października 2017 Udostępnij Napisano 19 października 2017 Poziom tła według aplikacji właśnie co zainstalowanej i przy zamkniętych oknach 12 db money for nothing avg 46 max 64 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2017 I to jest dla Ciebie subiektywnie jak? Cicho, średnio (tak jak słuchasz zazwyczaj), głośno, czy bardzo głośno? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 października 2017 Udostępnij Napisano 19 października 2017 (edytowany) Troszkę głośniej niż słucham gdy są w domu inni domownicy. Jak jestem sam to jest to głośność "normalna" Wedlug mnie jest to dość głośno. Płyta była wydana jeszcze przed loudnesswar Przedwzmacniacz ustawiony na godzine (ok) 2 może 2.30 Max 85 db - to już jest bardzo głośno ale bardzo klarownie Edytowano 19 października 2017 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek123 Napisano 24 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2017 U mnie minimum to 80db. Maksymalnie okolice 110db - trochę ciszej i zamyka już licznik w mierniku. Dla kolumn podstawkowych odpowiednio 65 - 90db. Tu niestety już przy niskim poziomie pojawiają się zniekształcenia i przy odsłuchu w okolicach 85db, faktycznie może rozboleć głowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2017 nie wiem czym mierzysz ale te podane przez ciebie wartości są według mnie sporo zawyżone Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2017 Zalezy od muzyki i nastroju, oraz od tego jaki sprzet w danym czasie mam do dyspozycji, czasem i 300W w kolumny szło na kanał, kolumny 84dB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek123 Napisano 25 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2017 Moje dane są dość dokładne, a miernik sprawdzony kilka razy - np. w miejscu stałej pracy, pokazywał to samo co markowy drogi sprzęt z atestem. Ostatnio kalibrowane miałem "wycieraczki" w ampli, i z obliczeń dla około 100w i skuteczności 90db wychodzi nam 110db dla pojedyńczej kolumny słuchanej z metra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 25 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2017 0,5m od głośnika 82dB , 4m od głośnika 72dB tak więc trudno orzec jak głośno się słucha ale uważam ,że przy podanych wartościach mam głośno w pomieszczeniu - ampli onkyo 676 na jakieś 55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 lutego 2018 Ja lubię słuchać muzyki na tyle cicho, żeby nie przeszkadzać sąsiadom w bloku, bo wiem, co to znaczy upierdliwy sąsiad, który z nikim się nie liczy z własnego doświadczenia. Znajduję więc na gałce głośności takie ustawienie, które zapewnia dobre słyszenie szczegółów, ale nie przestawia garnków w mieszkaniu piętro niżej. Zresztą nigdy nie lubiłem bardzo głośnego słuchania muzyki w domu, ale ja generalnie mam dość wrażliwy słuch na nadmierne natężenie dźwięku, po prostu męczy mnie zbyt głośna muzyka. Głośna muza w domu nie równa się dla mnie słowu - relax, a lubię czuć się przy odsłuchach zrelaksowany. Nie mierzyłem, więc nie będę tu rzucał decybelami, ale odpowiednie nagłośnienie pokoju dla mnie to takie, kiedy można jeszcze swobodnie rozmawiać z kimś, kto znajduje się w odległości 5 metrów bez podnoszenia głosu :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Daniel Napisano 14 lutego 2018 Udostępnij Napisano 14 lutego 2018 Ja też już głośno nie słucham,bo mi ryby w akwariach podskakują,a o dziwo gdy słucham cicho to sprawia mi to o wiele więcej przyjemności i słyszę wszystkie detale :-) poza tym bardziej się relaksuje przy jakimś wokalu,lub muzyce typowo relaksacyjnej,typu np dzwonki na wietrze :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANOMALIEN!!! Napisano 7 października 2019 Udostępnij Napisano 7 października 2019 Ustaw se 2 pudła o wielkości (50 cm każde = 1m) na krześle i mierz optymalną głośność. A tak na poważnie to trudny temat postaram Ci się wytłumaczyć w miarę moich możliwości. Pamiętaj o tym : -słuch pogarsza się już od 18 roku życia, -średnio o 18-50lat -0,5 db 50lat=-16 db, a 50-70 o -1 db 70=-36db -powinieneś nie przekraczać progu 85 db jeśli dłużej słuchasz muzyki (od każdych +3 db czas słuchania muzyki, który zmienia się o połowę) 35 db - cicho 38 db 41 db 44 db 47 db 50 db - optymalna (wg. mojego odczucia) 53 db 55 db - 8192 g 58 db - 4096 g 61 db - 2048 g 64 db - 1024 g 67 db - 512 g 70 db - 256 g - głośno 73 db - 128 g 76 db - 64 g 79 db - 32 g 82 db - 16 godz 85 db - 8 godzin 88 db - 4 godziny 91 db - 2 godziny 94 db - 1 godziny 97 db - 30 minut 100 db - 15 minut Oglądnij: https://www.youtube.com/watch?v=Aku5SrQa35o https://www.youtube.com/watch?v=AMXbtHD_cWg&t oni lepiej się na tym znają Mam nadzieję, że pomogłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts