DoTEXE Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Witam, Mam pytanie odnośnie modułów wzmacniaczy audio. Przeglądając różne oferty na stronach zamieszczona jest informacja ile wat ma dany moduł wzmacniacza (przykładowo TPA3116 wzmacniacz mocy audio 2x100W BTE-260 wzmacniacz klasy D). Czy podana wartość 100W na kanał to jest moc maksymalna tego wzmacniacza czy moc RMS ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2017 Udostępnij Napisano 29 września 2017 Moc maksymalna to moc rms. Przecież żaden wzmacniacz nie oddaje od dołu skali do góry takiej samej mocy. Myślę że chodzi ci o wartość peak. Czyli chwilowa zdolność to produkcji większej mocy kosztem zniekształceń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DoTEXE Napisano 29 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2017 Mam radio Pioneer MVH-190ub i w instrukcji pisze mi że dla 4 ohm ma 4x50W max i 4x22W rms. Podawanie mocy tak jak w tych modułach wzmacniaczy jest dziwne według mnie a nie mam możliwości zmierzenia tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2017 Udostępnij Napisano 29 września 2017 A jaki ma pobór?:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 29 września 2017 Udostępnij Napisano 29 września 2017 (edytowany) Link do specyfikacji technicznej TPA3116 (Texas Instruments): http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tpa3116d2.pdf Tabela 6.6 Continuous output power RL=4ohm (moc ciągła przy obciążeniu 4ohm) 25 W --> THD+N = 10%, f = 1 kHz, PVCC = 14.4 V 50W --> THD+N = 10%, f = 1 kHz, PVCC = 21 V Czyli dla zasilania z aku w aucie 4x22W będą realną wartością mocy ciągłej przy poziomie zniekształceń THD+N 10% (sporo). Zawsze najlepiej skorzystać ze źródła. Edytowano 29 września 2017 przez wallace Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2017 Udostępnij Napisano 30 września 2017 Zniekształcenia 10 procent?? O matko. Totalnie nie w takim razie. To przy zniekształceniu 1% będzie miał ile? 5w. To daj sobie z tym spokój. Kup używany gotowy wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DoTEXE Napisano 1 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2017 Dnia 29.09.2017 o 12:57, S4Home napisał: A jaki ma pobór?:) Co do tych modułów wzmacniaczy to ja szukam takiego "w miarę dobrego" ale tylko do testowania. Wiem że ich jakość jest nieporównywalna z normalnym wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 października 2017 Udostępnij Napisano 2 października 2017 Ale do testowania czego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DoTEXE Napisano 4 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2017 No do testowania głośników, zwrotnic czy to gra i czy działa . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2017 Udostępnij Napisano 5 października 2017 Kupisz sprawny działający wzmak za 200 PLN. Jak chcesz sprawdzać czy zniekształcenia 10% wynikają z zrobionych zwrotnic czy tego czegoś. Serio kupisz za 200 przestanie ci być potrzebny sprzedaż za 170. Moim zdaniem to będzie lepsza opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts