Bizarre #1 Napisano 1 października 2017 Witam, Stałem sie posiadaczem kolumn Yamaha NS 333 i prosiłbym o poradę dot. doboru odpowiedniego wzmacniacza stereo. Nie chcę wydawać majątku i rozglądam sie za czymś używanym. Kolumny te będą stały w niedużym pokoju, jednak chciałbym mieć możliwość późniejszego podłączenia subwoofera, w razie gdyby same kolumny nie dały rady. Mój budżet to około 500 zł. Wiem, że to nie dużo, ale dopiero zaczynam przygodę ze sprzętem audio i nie chce nadszarpywać domowego budżetu. Zastanawiałem sie nad Onkyo TX 8020 (nie wiem tylko czy to nie jest przerost formy nad treścią) i Yamaha R-840, tylko nie jestem pewny czy "da radę". Proszę o podpowiedź. Słucham różnej muzyki, głównie alternatywnej, rock oraz elektronicznej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 2 października 2017 Cześć, Rzuciłeś sobie niestety kłody pod nogi. To ciężkie kolumny do współpracy w stereo. Elektronika za wiele tu nie wzniesie. Akurat opcja amplitunera i to takiego mocno przeciętnego jest jeszcze gorsza. Kolego tylko wzmak używany mocny. Ax700,900 Denon pma 860 A suba kupisz takiego który ma po prostu gniazda wysokonapieciowe. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bizarre #3 Napisano 2 października 2017 (edytowany) Dzięki za odpowiedź. Czy koniecznie potrzebuję aż takich "potworków"? Dodam, że te kolumny będą grały w pokoju o wielkości około 8m2, a odległość od słuchacza to około 2 metry. Trochę tego typu wzmacniacz będzie komicznie tam wyglądać Edytowano 2 października 2017 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #4 Napisano 2 października 2017 10 minut temu, Bizarre napisał: Trochę tego typu wzmacniacz będzie komicznie tam wyglądać Ale będzie grał - i chyba to jest najważniejsze... Jak masz kupić nieduży wzmacniacz (albo amplituner) od miniwieży który kiepsko wysteruje te kolumny i potem nie być zadowolonym z zakupu - to lepiej już coś porządnego. A na przyszłość będzie jak znalazł. Kolumna niby niezbyt duża, a głośnik 13cm nie powinien być zbyt trudny do napędzenia - ale najlepiej sprawdzić osobiście przy zakupie nowego wzmacniacza/amplitunera. Kwestię suba do słuchania muzyki na takiej powierzchni raczej sobie odpuść. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 3 października 2017 To na prawdę ciężkie kolumny do wysterowania aby uzyskać radość z dźwięku. Zgadzam się z RoRo, po prostu mini, ładna stacyjka będzie tylko wyglądać nic więcej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bizarre #6 Napisano 3 października 2017 Ok, rozumiem że musi być cos konkretniejszego, choć po wymiarach kolumn sie tego nie spodziewałem. Za którym więc wzmakiem mam się rozglądać żeby rezultat był możliwie najlepszy, a żeby też rachunki za prąd nie przychodziły kosmiczne ? ☺️ "Podobają" mi się wzmacniacze Rotel i Cambridge Audio. Czy z tego mariażu mogłoby cos wyniknąć, czy raczej sobie odpuścić i skupić sie na yamasze właśnie? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #7 Napisano 4 października 2017 Absolutnie mogło by być. To granie jasne, z kontrolowanym basem czego te kolumny potrzebują. Zdecydowanie tak. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach