papi_g Napisano 17 listopada 2017 Udostępnij Napisano 17 listopada 2017 Czas najwyższy wymienić sprzęt. Może trochę historii. Na początku posiadałem segmenty z Radmora quasi quadro. Do tego Altusy 110 i jakieś dwie Unitry. Potem przyszła moda na kino i zakupiłem ampli i dvd Teac + 5.0 M-Audio. Tu przestroga dla wszystkich, którzy słuchają muzyki i chcą tanie KD. Jakość muzyki z tego czegoś poniżej krytyki (dodam, iż żaden ze mnie audiofil). Ja wtedy oglądałem dużo filmów i po dokupieniu suba z Kody jako-tako. Teraz przyszedł czas, kiedy zaczyna przeważać muzyka i ten zestaw kompletnie się do niej nie nadaje. Zawsze marzyłem o tym, że ktoś w końcu rozbije muzykę na np. 5 kanałów. Nie wiem co i jak z muzą robi Dolby Atmos. Stąd moja rozterka, czy przesiąść się z powrotem na stereo, czy pozostać w KD. Trochę poczytałem. Ciągnie mnie jednak w stronę kina. Pokój niestety w bloku. Wymiary 5,5x3,5m Z wysuwanych tu, i nie tylko, propozycji w moim budżecie wymienię: Quadral Quintas 6500 (podobno dają radę nawet bez suba) lub taga 606 Onkyo TX-NR656 - bardzo tu chwalony ale podobno radio nie za bardzo, w opiniach kupujących jakieś uwagi, że buczy (chyba trafo) Yamaha RX-V483 Denon x1400 - w pewnym sklepie wychwalał, no i polskie menu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 Cześć, Ale zacznijmy od postaw. Raczej stawiał bym na stereo ale no nie róży takim rozstawie kolumn!! Wtedy nie ma sensu inwestować w stereo , zdecydowanie nie bo i tak go nie uzyskasz. Quadral 6500 do kina i muzyki są na prawdę ok. Czemu? Bo łatwo je napędzić są lotne , delikatne a kiedy trzeba i przywalą góra i dołem. Ampli 656 nie bierz.ma wadę fabryczną. 1400 lepiej, osobiście lubię Yamahy 483 lub 683 na prawdę świetne amplitunery. Zapraszamy na odsłuch i mogę ci też wysłać sprzęt do odsłuchu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papi_g Napisano 20 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 Dzięki za odp. Nad niższymi modelami np. x1300 nie ma chyba sensu się zastanawiać, patrząc cena jakość ? A jak porównasz x1400 do 483 fachowym okiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 Niestety system kina domowego, który pod względem jakości dźwięku zapewni dobry poziom przy odsłuchu muzyki, jest znacznie droższy niż system dwukanałowy. Jeśli chcemy zbudować kino domowe, ale z dużym naciskiem na dobre stereo, sugerowałbym zrobić to w dwóch etapach. W pierwszym etapie zakupić możliwie najlepszy model amplitunera wielokanałowego i dwie także możliwie najlepsze kolumny przednie. W przyszłości zawsze możesz dokupić pozostałe elementy zestawu. Wracając do konkretów, wybierałbym pomiędzy Onkyo, Denon i Yamaha. Zacznijmy od Onkyo - model TX-NR676 to bardzo nowoczesne urządzenia, oferujące szybki, dynamiczny i dokładny dźwięk. To bardzo uniwersalny amplituner. Świetną propozycją jest znacznie wyższy i wyraźnie lepszy, a tylko trochę droższy mode TX-RZ810. W przypadku Denon namawiałbym na model AVR-X2400H. To bardziej ciepłe, miękkie granie z dobrym wypełnieniem, plastycznością. Yamaha z modelem RX-V683 to szybkość, mocny niski bas i efekt. Yamaha na pewno najbardziej eksponuje skraje pasma. Kwestia kolumn - jeśli chcesz słuchać muzyki, na pewno odradzam zestawy 5.0 typu Quadral, Taga czy Jamo. To typowe zestawy kinowe. Spójrz proszę na bardzo dobre, polskie kolumny Pylon Audio Pearl 25, STX Electrino 150, czy Indiana Line Nota 550X. Na bazie takich kolumn stworzysz bardzo dobry zestaw, który w przyszłości zawsze możesz rozbudować do konfiguracji 5.1. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 1300 był w pewnym momencie bardzo tani i nie wiem czy go jeszcze gdzieś dostaniesz. 1400 ma druga strefę i tym przewyższa 483. Tak to modele bardzo podobne. Z tym że jak mówię ampli i kolumny to jedno a akustyka zrobi swoje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papi_g Napisano 20 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 Oj widzę, że odsłuch mnie nie minie. No bo jak tu dyskutować o smaku potraw jak ich się nie jadło. Wiem, że do stereo ten rozstaw jest za duży. Po lewej stronie TV stoi komoda, na której mogła by stać mała kolumna, prawa na podstawce. Możecie przybliżyć jakieś propozycje w podobnym budżecie. Nie neguję całkowicie stereo, ale szczerze, nie rozglądałem się za nim. A watro, wybierając się na odsłuch, mieć już jakieś rozeznanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 Może warto pomyśleć o monitorach z uwagi właśnie na rozmieszczenie w pokoju ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 listopada 2017 Ja bym tam dał nie wielkie podłogowki. Chyba że masz możliwość ustawienia monitora na standzie przed szafka. Jeśli będzie tak szeroko to monitory zagrają źle. Z małych quadral, indiana line nota, melodika bl30 no jest tego trochę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbych Napisano 22 listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 listopada 2017 Dnia 20.11.2017 o 11:15, S4Home napisał: Ampli 656 nie bierz.ma wadę fabryczną Możesz coś wiecej napisać o tej wadzie? Mam zamiar kupić ten ampli a teraz zasiałeś we mnie ziarno niepokoju... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 listopada 2017 Znajdziesz info jak poszukasz. Albo napisz do mnie. Od wczoraj są lepsze ceny na 676. Nie widzę sensu aby kupować 656. Serio. Piotrek Napisz do mnie o cenę to zobaczysz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 listopada 2017 Nom 2199zł za 676 to w sumie śmieszna cena jak na to co ta konstrukcja proponuje zarówno w KD jak i w stereo (pure audio daje radę) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2017 Udostępnij Napisano 23 listopada 2017 No ta obniżka , niespodziewana, to kiler na rynku. zobaczymy co zrobi reszta,. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts