Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Forumowiczów

Mam zamiar kupić zestaw stereo. Będzie to mój pierwszy tego typu sprzęt grający więc proszę Was o poradę/pomoc/sugestie. Od jakiegoś czasu czytam fora i przeglądam Internet, a mętlik w głowie jak był tak i jest dalej.

Zestaw będzie stał w salonie z kuchnią. Pokój jest bardzo nietypowy („salonowa” część ok.17m² oddzielona ścianką od kuchni).

Budżet to ok. 4000-4500zł

Muzyka: w większości ok.60% rock,metal (Iron Maiden, AC/DC, Metallica, Led Zeppelin itp.), 40% reszta włącznie z radiem plus filmy okazjonalnie.

Sprzęt powinien zawierać radio internetowe, USB, spotify(żona chciałaby). Chciałbym podłączyć do niego gramofon, playstation oraz TV. Fajnie jakby dało radę także komputer bezprzewodowo. Sprzęt raczej nowy.

Z początku zastanawiałem się nad amplituerami (Yamaha Rn-602, Onkyo TX-8150) aczkolwiek ewentualne połączenie wzmacniacza z tunerem też wchodzi w grę z tym, że te drugie rozwiązanie będzie chyba nieco droższe.

Kolumny. I tu jest kolejny zonk. Wielce prawdopodobne, że poprzez układ pokoju podłogowe będą za duże więc podstawkowe też są brane pod uwagę. Zastanawiałem się nad podstawkowymi jak: Dali Zensor 3, Magnaty 753, MA Bronze2 lub Tannoy Mercury 7.2 oraz podłogowymi: Magnaty 675, MA mr6 lub Dali zensor5. Z magnatami sytuacja jest troszkę cieższa z racji tego, że mieszkam w Irlandii to musiałbym je ściągać z Polski lub UK.

Prosiłbym was o rady co?, z czym? i dlaczego? ^_^ Niestety ciężko z odsłuchem u mnie więc każda rada i sugestia będzie cenna. Oczywiście jestem także otwarty na inne propozycje mieszczące się w budżecie.

Dziękuję

Napisano

Cześć,

Mieszkasz w Irlandii .masz tam wyjątkowo dobre ceny na marantza pm6006 do tego dołożył bym malinkę i mam całą sieć.

Co do kolumn w takim przypadku szedł bym w wyprzedazowe Cambridge sx80? Dobrze mówię? Albo tannoy 7.2.

Zestaw kompletny za świetny hajs!

Jak ściągać z polski do pioneera sxn30 który w UK jest droższy i heco 900 których tam nie ma. 

Pozdrawiam 

Piotrek

Napisano (edytowany)

Dzięki Piotrze za zainteresowanie

Zestaw ten wyglądają interesująco jak dla mnie, a cenowo to już bajka (625€ plus malinka) jednak niestety on nie będzie tylko dla mnie ale także dla żony i tu jest pies pogrzebany. Trochę kręci nosem niestety.

No i kolejna sprawa to kolumny. Tak jak pisałem prawdopodobnie podłogowe mogą być za duże wg mnie ale może się mylę. Rozkład w pokoju wygląda tak (kolumny chciałbym ustawić w okolicach TV):

obraz.thumb.png.d97c6cab15e4a7a999627ae4e0576580.png

Edytowano przez Ptaq1
Napisano (edytowany)

Przykro mi Cię rozczarować ale w tym budżecie to kupisz sobie dobre kolumny (używane) przy pewnej dozie szczęścia. ;)

A gdzie wzmacniacz? Gdzie źródło? Gdzie kable?

Jak chcesz mieć naprawdę dobre granie to jesteś skazany na sprzęt używany w celu minimalizacji szkód w portfelu. :) Można oczywiście kupić nówki z niskiej półki ale... po co? Szkoda uszu.

Jeśli mieszkasz w okolicach Dublina to zapraszam do mnie na kawkę. Posłuchasz sobie, czym jest dobre stereo i dowiesz się, ile trzeba wydać. :P

Mam pełne dyskografie AC/DC i LedZep, także spoko w pueblo. Biedni sąsiedzi... :P

Edytowano przez Ryba Piła
Napisano
5 godzin temu, Ryba Piła napisał:

Przykro mi Cię rozczarować ale w tym budżecie to kupisz sobie dobre kolumny (używane) przy pewnej dozie szczęścia. ;)

A gdzie wzmacniacz? Gdzie źródło? Gdzie kable?

Jak chcesz mieć naprawdę dobre granie to jesteś skazany na sprzęt używany w celu minimalizacji szkód w portfelu. :) Można oczywiście kupić nówki z niskiej półki ale... po co? Szkoda uszu.

Jeśli mieszkasz w okolicach Dublina to zapraszam do mnie na kawkę. Posłuchasz sobie, czym jest dobre stereo i dowiesz się, ile trzeba wydać. :P

Mam pełne dyskografię AC/DC i LedZep, także spoko w pueblo. Biedni sąsiedzi... :P

Ryba Piła akurat mieszkam niedaleko i z tego co widzę po Twoim profilu to całkiem blisko Ciebie (Celbridge) :5_smiley:

A sąsiadów nie ma co żałować. Mogą dzięki Tobie posłuchać porządnej muzyki a nie jakiś biberów :D

Wiem, że mając 1000€ to za bardzo nie poszaleję. Audiofilem nie jestem. Potrzebuję raczej sprzęt na spokojne słuchanie domowe (żona też), oczywiście żeby ta muzyka nigdzie nie ginęła w przestrzeni pokoju (układ trochę do bani) i nie męczyła za bardzo. Koncertów też organizować nie będę (kolejne dziecko w drodze) ale tego tysiaka chciałbym dobrze zainwestować. Też mi dałeś do myślenia z tymi używkami. Zastanawiałem się wcześniej może nie nad całością ale np kolumnami z drugiej ręki, a ampli/wzmak nowy. To na pewno jest jakieś wyjście. Tylko, żeby to ze sobą zagrało sensownie.

Napisano (edytowany)

Jak Cellbridge to grzech się kawy nie napić. Rzut kamieniem... :)

Wybacz, że tak obcesowo wyjechałem z pieniądzorami. Każdy przeznacza na sprzęt tyle, ile uważa i masz rację że nie każdemu jest potrzebny super wypas.

Ciągle popełniam błąd i mierzę ludzi swoją miarą. A przecież nie każdy jest zboczony. :D

Wpadaj, coś pokombinujemy! :)

Edytowano przez Ryba Piła
Napisano
16 godzin temu, S4Home napisał:

Cześć,

Mieszkasz w Irlandii .masz tam wyjątkowo dobre ceny na marantza pm6006 do tego dołożył bym malinkę i mam całą sieć.

Co do kolumn w takim przypadku szedł bym w wyprzedazowe Cambridge sx80? Dobrze mówię? Albo tannoy 7.2.

Zestaw kompletny za świetny hajs!

Jak ściągać z polski do pioneera sxn30 który w UK jest droższy i heco 900 których tam nie ma. 

Pozdrawiam 

Piotrek

Ten marantz to fajnie wygląda z NA6005 ale to już budżet przerasta i nawet jak to małżonka stwierdziła-ładny dla oka więc mógłby się prezentować w salonie. Tylko na resztę nie wystarczy $$$

4 minuty temu, Ryba Piła napisał:

Jak Cellbridge to grzech się kawy nie napić. Rzut kamieniem... :)

Wybacz, że tak obcesowo wyjechałem z pieniądzorami. Każdy przeznacza na sprzęt tyle, ile uważa i masz rację że nie każdemu jest potrzebny super wypas.

Ciągle popełniam błąd i mierzę ludzi swoją miarą. A przecież nie każdy jest zboczony. :D

Wpadaj, coś pokombinujemy! :)

Akurat czasu chwilowo mam więcej więc kawka to bardzo dobry pomysł :)

Zboczenie na punkcie muzyki to jak najbardziej dobra rzecz ale moje potrzeby są troszkę inne. Zawsze w przyszłości można ulepszyć. Teraz muszę znaleźć coś co na chwilę obecną będzie wystarczające i przyjemne dla ucha.

Napisano

Jeśli zależy Ci na systemie dzielonym, spójrz na Marantz PM6006 z odtwarzaczem NA6005. Będzie to rozwiązanie dobre, chociaż biorąc pod uwagę Twoje preferencje, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie także amplituner sieciowy Yamaha R-N602. Kwestia kolumn - jeśli miałyby to być kolumny podstawkowe, spójrz koniecznie na Dynaudio Emit M20, Focal Chorus 706 oraz Pylon Audio Diamond Monitor. Każdy z powyższych zestawów jest w stanie zapewnić dobre, dynamiczne brzmienie, możliwość nagłośnienia Twojego salonu.

Jeśli będziesz miał taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz wyceny oczywiście służę pomocą.

Napisano

E no nie przesadzaj. Ten system jest na prawdę spoko.

To w jakiej cenie jest tam dostępny to aż żal nie brać. Źródło to Malinka, miałeś do czynienia? Kable? no tak 2% grania zmienia.

I zdecydowanie podłogówki. Przecież to duże pomieszczenie!

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

E no nie przesadzaj. Ten system jest na prawdę spoko.

To w jakiej cenie jest tam dostępny to aż żal nie brać. Źródło to Malinka, miałeś do czynienia? Kable? no tak 2% grania zmienia.

I zdecydowanie podłogówki. Przecież to duże pomieszczenie!

Z malinką do czynienia nie miałem. Wczoraj trochę poczytałem ale jakoś nie wiem czemu się jeszcze do niej nie przekonałem. Muszę chyba bardziej podrążyć temat. Zastanawiam się jakby to poszło z tymi kolumnami co zasugerowałeś. Czy może zagra z czymś innym też dobrze? Miejsca za wiele po bokach tv nie mam bo zostaje mi po 42 cm po obu stronach. A jak ma PM6006 w porównaniu do yamahy lub onkyo tego co wymieniłem? Wiem, że inne sprzęty ale tak mniej więcej?

5 godzin temu, Q21 napisał:

Jeśli zależy Ci na systemie dzielonym, spójrz na Marantz PM6006 z odtwarzaczem NA6005. Będzie to rozwiązanie dobre, chociaż biorąc pod uwagę Twoje preferencje, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie także amplituner sieciowy Yamaha R-N602. Kwestia kolumn - jeśli miałyby to być kolumny podstawkowe, spójrz koniecznie na Dynaudio Emit M20, Focal Chorus 706 oraz Pylon Audio Diamond Monitor. Każdy z powyższych zestawów jest w stanie zapewnić dobre, dynamiczne brzmienie, możliwość nagłośnienia Twojego salonu.

Jeśli będziesz miał taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz wyceny oczywiście służę pomocą.

No własnie PM6006 i Na6005 pochłaniają większosc budżetu niestety, chociaż zawsze można by nabyć je w odstępie czasowym.

Niestety mnie mam możliwości odsłuchania w najbliższym czasie. Spróbuję coś w Ie aczkolwiek tu jest trochę biednie w tym temacie.