Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

kończę remont salonu i chciałbym przejść na lepszej jakości sprzęt. Pomieszczenie ma ok 40 m , zamontowałem już ekran elektryczny do projektora ok 300 cm.

Budżet który przygotowałem to ok 15K. Zastosowanie to w 60% KD, 40% stereo. Z racji projektora muszę mieć ampli z dwoma wyjściami hdmi - wybrałem właśnie yamaha 1070, ponoć jest to najsłabszy model z tych "z lepszej półki". Czy ktoś może powiedzieć, jak taki sprzęt zachowa się w stereo - czy starczy mu pary żeby napędzić głośniki takie jak 683 s2 w konfiguracji 5.1?

Ogólnie na początku zastanawiałem się nad heco music style lub dali zensor 7, tylko że zestaw 5.0 bowersa jest w promocji z tą yamahą - za ok 12K jest taki zestaw. Więc wychodzi niewielka różnica - bowers tylko nieznacznie droższy od analogicznych zestawów heco czy dali.

Czytałem bardzo wysokie opinie o subwooferze pv1d bowersa, czy ktoś może to potwierdzić ? Co w ogóle sądzicie o takim zestawie? 

Napisano

Dzień dobry.

Zacznę od amplitunera - Yamaha RX-A1070 to bardz dobry amplituner, który jest w stanie prawidłowo wysterować nawet bardziej wymagające kolumny. Biorąc jednak pod uwagę charakter brzmienia, w połączeniu z B&W uzyskasz dźwięk bardzo swobodnym z dużą szczegółowością, wyraźnie cofniętym środkiem pasma o raczej technicznym, suchym dżwieku. Jeśli szukasz takie brzmienie, jest to zestaw godny uwagi. Jeśli natomiast zależy Ci na równym, dobrze wypełnionym dżwieku, połącz kolumny B&W z elektroniką Denon, NAD lub Anthem,

Moja propozycja jest następująca - pozostałbym przy amplitunerze Yamaha RX-A1070 lub Onkyo TX-RZ1100, ewentualnie warty zainteresowania najnowszy Pioneer SC-LX502. Spójrz proszę na kolumny Monitor Audio Bronze 6 Set 5.1. To bardzo dobry brzmieniowo system, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Jeśli duży nacisk kładziesz także na odsłuch muzyki, spójrz proszę na zestaw oparty na Kef Q750

Przyjrzyj się proszę moim propozycją, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Przy zakupie zestawu elektroniki wraz z kolumnami także możesz u nas liczyć na atrakcyjną ofertę. Zapraszam jednak serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. 

Napisano

Witaj serdecznie,

Szczerze za 15000 można mieć set lepszy. Po pierwsze amplitunery Yamahy z serii Avantage nie są wcale takie klasowe. a są drogie. Model Rz820 od Onkyo lub starsza Yamah 781 czy MArantz SR5012 zupełnie wystarcza. A możesz zawsze rozbudować o zewnętrzna końcówkę mocy i taki system zagra o niebo lepiej.

Co do kolumn także mozna bardziej trafnie je dobrać ale jak? Na pewno nie na pałe i po czytaniu forum. Tylko odsłuchy u Ciebie!

Sprawdzić który system odpowiada Ci dzwiękowo a który po prostu jets absolutnie nie do Twoich preferencji.

Zapraszam do nas pod wypożyczenie sprzetu i testowanie pełną gębą.

Piotrek