Musichunter1x Napisano 10 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2017 (edytowany) Witam forumowiczów, jest to mój pierwszy post. Przerobiłem sporą cześć internetu i poszukuję magnetofonu do około 300 zł. Głównie co mnie interesuje to: -raczej pojedynczy wałek -3 głowice, ale 2 dopuszczam jeśli będzie kosztować około 200 -Dolby S odpuściłem, bo nie ma nic sensownego w tej cenie, chyba ze warto kupić sony tc s1? -Dobra automatyka nagrywania nie będzie u mnie minusem. -Bardzo zależy mi na współpracy z jakimś timerem, głównie na tym aby mógł grać o danej porze w formie budzika. Z ostatniego mogę zrezygnować, jeśli jakoś dźwięku jest zauważalnie lepsza. Moje typy to: Pioneer ct 676, 737 mkII, 757 ONKYO INTEGRA TA 2570, niestety stoi teraz po dość wysokiej cenie. O reszcie zapomniałem, bo bardzo podobają mi się te modele, a z jakością dźwięku nie chcę schodzić poniżej 737 mkII. Nie wiem tylko gdzie sprawdzić które modele współpracują z timerem... Edytowano 10 grudnia 2017 przez Musichunter1x Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxywie Napisano 10 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2017 Cześć. Magnetofon? Co to takiego? Gramofon to rozumiem, wciąż w produkcji, odzyskuje miejsce w świecie HI-FI....ale magnetofon...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2017 7 godzin temu, Musichunter1x napisał: -Bardzo zależy mi na współpracy z jakimś timerem, głównie na tym aby mógł grać o danej porze w formie budzika. Z ostatniego mogę zrezygnować, jeśli jakoś dźwięku jest zauważalnie lepsza. ... Nie wiem tylko gdzie sprawdzić które modele współpracują z timerem... Możliwość współpracy z timerem w żaden sposób nie wpływa na jakość dźwięku Pioneery CT-737,757 i 777 mają możliwość współpracy z timerem (do wyboru nagrywanie oraz odtwarzanie), również w wersji mkII. CT-676 (podobnie jak nowsze modele - np. S610/710/810 aż po najnowsze np. S740) również współpracują z timerem. W tej chwili jest do kupienia nieźle wyglądający 737 mk II w akceptowalnej ceniehttp://allegro.pl/magnetofon-pioneer-ct-737-mkii-i7085712749.html#thumb/4 Jeżeli się nie śpieszy, to masz szansę trafić na coś z "S" w Twoim budżecie. No i wysokich Soniaków nie trzeba się obawiać :-) Generalnie wybór modeli między 200 a 300zł jest spory i nawet zadbana dwógłowicówka może być ciekawym rozwiązaniem (także z Dolby S). Oxywie, dobry deck oferuje całkiem przyzwoitą jakość - jak korzystasz z dobrej jakości kaset to możesz się zdziwić jakością nagrania... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musichunter1x Napisano 11 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia 2017 (edytowany) Już dotarłem do informacji za co odpowiada przełącznik timer i już wiem, że już prawie wszystkie mają. Od biedy nie boję się drobnego serwisu, mam znajomego który mi doradzi w podstawach, jak paski, czyszczenie, smarowanie, voodoo z głowicą. Sprawdzę jeszcze raz fora, ale proszę o wymieniane tutaj wartych uwagi modeli. Może ktoś inny będzie miał wtedy wszystko w jednym miejscu. Myślałem jeszcze nad modelami keenwood kx880 d/hx, 5010, ale chcę mieć magnetofon bez ubytku w niskich rejestrach, a spotkałem się z opinią o 5010 lub 9010, że ma ubytki. Z onkyo proszę o polecenie ciekawych modeli oprócz 2570, bo pogubiłem się w ich nazewnictwie. Obiły mi się o uszy jeszcze 2500, 2350, 2360. U Sony próbowałem znaleźć coś ciekawego, ale zaraz było to drogie... Akai mi odpadło, bo ceny osiągają już orbitę Saturna. Jestem fanem Whitesnake i przede wszystkim ma on brzmieć jak najlepiej, a na razie mam magnetofon w mini wieże Philipsa. Mam rozterkę czy dopłacać do Pioneer ct 757 względem 737 mkII, no i jak się mają onkyo 2500, 2350, 2360 do tych dwóch Pioneerów. PS. Wiem, że timer nie ma wpływu na dźwięk, ale myślałem że starsze modele go nie posiadają. Edytowano 11 grudnia 2017 przez Musichunter1x Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musichunter1x Napisano 11 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia 2017 14 godzin temu, RoRo napisał: W tej chwili jest do kupienia nieźle wyglądający 737 mk II w akceptowalnej cenie http://allegro.pl/magnetofon-pioneer-ct-737-mkii-i7085712749.html#thumb/4 Już go kupiłem za 221 zł z przesyłką Chciałem kupić już ct 757, ale gość nie dość że nie schodził z ceny, to chciał sprzedać z ct 676 w komplecie. Ile warto dać za takiego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2017 Ile za 676 czy za 757? Dużo zależy od tego w jakim stanie są oba te Pionki. Porównania Onkyo z Pioneerami nie zrobię, bo nie wchodziłem w Onkyo ? A jeszcze co do brzmienia: z czego nagrywałeś na kasety i na jakim sprzęcie? Nie da się ukryć że najlepiej jak nagrywasz i odtwarzasz na tym samym decku-głowice potrafią być różnie ustawione, a do tego zdarzają się różnice w prędkości przesuwu taśmy... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxywie Napisano 18 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2017 Dnia 10.12.2017 o 22:21, RoRo napisał: Możliwość współpracy z timerem w żaden sposób nie wpływa na jakość dźwięku Pioneery CT-737,757 i 777 mają możliwość współpracy z timerem (do wyboru nagrywanie oraz odtwarzanie), również w wersji mkII. CT-676 (podobnie jak nowsze modele - np. S610/710/810 aż po najnowsze np. S740) również współpracują z timerem. W tej chwili jest do kupienia nieźle wyglądający 737 mk II w akceptowalnej ceniehttp://allegro.pl/magnetofon-pioneer-ct-737-mkii-i7085712749.html#thumb/4 Jeżeli się nie śpieszy, to masz szansę trafić na coś z "S" w Twoim budżecie. No i wysokich Soniaków nie trzeba się obawiać :-) Generalnie wybór modeli między 200 a 300zł jest spory i nawet zadbana dwógłowicówka może być ciekawym rozwiązaniem (także z Dolby S). Oxywie, dobry deck oferuje całkiem przyzwoitą jakość - jak korzystasz z dobrej jakości kaset to możesz się zdziwić jakością nagrania... Pozdrawiam Nie podważam, natomiast uważam, że wydawanie teraz nowości na kasecie to fanaberia, jeśli to dobre słowo oczywiście, a są tacy artyści, którzy poromują ten nośnik np. Justyna Biber. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2017 Nie tyle fanaberia - co wykorzystanie mody na analog (nie tylko na winyle) i okazja do zarobienia. A skoro można na tym zarobić, a łączny koszt wyprodukowania nagranej kasety jest niższy od kosztów związanych z płytą winylową - to i nowe tytuły się pojawiają na kasetach. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 21 lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 Dnia 10.12.2017 o 21:18, Oxywie napisał: Cześć. Magnetofon? Co to takiego? To taki klocek z kieszenią, z której trzeba wyciągać pomiętoloną taśmę Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać. A na poważnie, to sam mam nadal sprawny deck Technicsa, który czasem uruchamiam, bo mam sporą kolekcję kaset. Jakość nagrania z dobrej taśmy chromowej lub metalowej może naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aenneus Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Cześć, właśnie jedzie do mnie magnetofon- dlaczego kupiłem?- raczej z sentymentu. Decyzja zapadła, gdy wygrzebałem moje stare kasety. Sprzedaję je, ale do czasu pozbycia się, chciałem ich jeszcze raz przesłuchać. Trafił mi się magnetofon Yamaha kx380. Zupełnie nie pasuje wyglądem do sprzętu, który mam, ale jakoś mi bardziej odpowiadał niż analogiczne modele marantza lub denona. Poza tym jeszcze nigdy nic Yamahy ne miałem;) Mało informacji o nim w sieci generalnie. Wiem, że to budżetówka, ale szukałem czegoś w granicach 50pln. Coś ktoś o nim więcej może powiedzieć, w jakich latach był produkowany? Co z jakością? Jak on był umiejscowiony w "piramidzie" sprzętowej Yamahy? Aha, ma feler w postaci braku panelu przedniego kieszenie kasety. Jest to do dostania czy muszę sobie część dorobić, na przykład z pleksi? Czy jak okaże się, ze glowica na przykład umiera, znajdę do niego części? Jakieś wskazówki, jak przygotować go do pracy? Jakieś smarowanie, czyszczenie itp? Pozdrawiam Adrian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Głowice a potem rolki wyczyść alkoholem albo izopropanolem (ja używam zakończonych watą patyczków do czyszczenia albo po prostu waty okręconej na zapałce/patyczku). Obudowy kieszeni do tego decka raczej nie trafisz-trzeba by mieć dużo szczęścia. Jeżeli podczas pracy deck kiepsko ciągnie taśmę -to trzeba będzie wymienić gumowy pasek napędowy, ew. można spróbować go wyczyścić jeśli jest brudny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aenneus Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź. A o jakości tego magnetofonu co możnaby powiedzieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts