Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Mam Nad 356 DAC. Szukam kolumn do 3 max 4 tys. mogą być używane jeśli w miarę pewne. Salon ok.20 metrów ale własnie tak myślę czy są takie które zagrają w takiej powierzchni ale i np w 10m bo mam też drugi pokój i w przyszłości może by tam stał zestaw, czy to bez sensu. Na początek odtwarzam z dysku prawdopodobnie przez Malinkę. Słucham głownie freejazz ale i stoner rock, czasem ambient, d&b. Ale priorytet jeśli muszę wybierać to Jazz, solówki i chaotyczne ściany dźwięku. Polecano mi tu phoebe 3 ale myślę tez o Kefach. Będę wdzięczny za sugestie.

Napisano (edytowany)

Jednym z kluczowych elementów wyboru kolumn jest właśnie wielkość pomieszczenia. 

Albo wybierasz kolmny do 20m2 lub do 10m2. Do 20m2 raczej podłogówki lub większe podstawkowe {zależy od preferencji, podłogówki - większe natężenie,  wolumen dźwięku, podstawkowe - lepsza scena, przestrzenność, detal itp - porównując oczywiście kolumny w tej samej cenie}, a do 10m2 tylko i wyłącznie nie za duże podstawkowe. Oczywiście jakoś można byłoby iść na ustępstwo i znaleźć większe podstawkowe , które by zagrały w 20m2 , ale na pewno by się dusiły, choć nie tak jak podłogówki w 10m2. To taki złoty środek, ale z pójściem na jakiś kompromis i nie koniecznie bezpieczny.

Do kolumn podstawkowych aby uzyskać jak najlepszą  jakość dźwięku muszą być cieżkie solidne podstawy. Jak wsadzisz je gdzieś w szafkę czy na szafkę to nie zagra jak powinno.

Edytowano przez mordor12
Napisano

Dzień dobry.
Zacznę od możliwości przeniesienia kolumn do innego pomieszczenia - trudno będzie znaleźć kolumny, które dobierzemy pod salon 20m2 i zagrają idealnie także w 10m2. Wspomniane Audio Academy Phoebe III są na pewno bardzo dobrą opcją, gwarantując spójny, szybki i dynamiczny dźwięk z dobrym wypełnieniem. To także kolumny, które przyzwoicie zagrają w 10m2. Jako alternatywa warto spojrzeć Kef - w tym przypadku wchodzi w rachubę model Q550 lub monitor Q350. Monitory to moim zdaniem wybitna konstrukcja, dodatkowo idealnie sprawdzą się także w mniejszym pomieszczeniu. Jako alternatywa spójrz proszę jeszcze na Q Acoustics QA 3050
Natomiast wspomniałem powyżej o monitorach, moim zdaniem jest to także bardzo dobra droga, tym bardziej, że w podobnym budżecie kupisz kolumny podstawkowe o klasę lepsze. Spójrz proszę na Dynaudio Emit 20, flagowe Pylon Audio Diamond Monitor oraz Audiovector QR1. Dynaudio to świetne wypełnienie, spójność, plastyczność i wybitny bas. Pylon Audio to także bardzo dobra dynamika, świeżość, swoboda grania, podobnie jak Audiovector, który robi niesamowite wrażenie w kwestii energii, potęgi. Podobnie jak Systam Audio Saxo 5.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wyżej wymienionymi opcjami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki modeli kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.