Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jakie macie sposoby na poprawienie czystości płyt (CD, DVD i BR)?

Kupiłem niedawno starą płytę CD, której powierzchnia dolna wygląda na zakurzoną - no i jednemu mojemu odtwarzaczowi sprawiła problem (klika razy pojawiły się kilkusekundowe przerwy w trakcie odtwarzania - licznik wtedy stał - i płyta kontynuowała odtwarzanie.

No i pojawił się pomysł na nowy wątek :-)

A ponieważ po pewnym czasie (albo kupując używane płyty) zdarza się, że na dolnej powierzchni są rysy, plamki i zabrudzenia wyglądające jak kurz to płyta taka dla niektórych odtwarzaczy robi się problematyczna - odtwarzanie z przerwami, przeskakiwanie, czasami wręcz nie chce wystartować. Płyty szkoda i trzeba coś z tym zrobić.

Jakie macie z tym doświadczenia i jak udaje się płycie przywrócić (w większym lub mniejszym stopniu) sprawność?
Zapraszam w tym wątku do dzielenia się doświadczeniami, i sukcesami i porażkami...

Wiadomo że nie należy czyścić płyt ruchami wzdłuż rowków, ale co dalej?
W moim przypadku pomogła mięciutka szmatka i odrobina wilgoci na niej, a dość udało się trochę wyczyścić płytę nie robiąc przy tym prawie rys na płycie (coś tam się pojawiło, ale warto było - na szybko chciałem posłuchać i nie musiałem się za bardzo przejmować unikalnością tej płyty).

Pozdrawiam
PS. A tutaj znajduje się wątek poświęcony czyszczeniu płyt gramofonowych i igieł
https://forum.audio.com.pl/topic/48215-konserwacja-płyt-winylowych-czyszczenie-igieł/

Napisano (edytowany)

Kiedyś przy zakupie płynów do czyszczenia płyt winylowych dostałem w sprayu „anti static cleaner” ( czy jakoś tak podobnie )

Psikam płytę i miękka szmatką, koszulką wycieram ją. Od otworu centrujacego do brzegu płyty, czyli „prostopadle” do ścieżek.

Niestety czasem jedynym wyjściem jest nagranie kopii CD-R przy pomocy komputera.

Tu niestety dochodzi problem kompatybilności płyt z naszym odtwarzaczem. Bywają himeryczne odtwarzacze, które widza płytę ale za cholerę nie chcą jej odtworzyć albo odtwarzają co któryś utwór. Wyjściem może być zakup CD-R Esperanza. Jak przyjrzymy się rożnym płytom cdr to zobaczymy rożną kolorystykę podłoża. Esperanza jest najbardziej zbliżona do koloru płyt tłoczonych i działa.

Edytowano przez Fafniak
  • 1 month later...
Napisano (edytowany)

Potwierdzam. Letnia woda i płyn do naczyń. Potem przetarcie. Ja używam ścierki z mikrowłókien. Ma bardziej zbite włókna niż mikrofibra i nie pozostawia ich na płycie.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.