Miras23 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Ok, kto co preferuje. Miałem na myśli formę urządzenia versus inna forma urządzenia dlatego PM6005 to "integra" a RN 803 to "integra z ogonem" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Posiadam Yamahę R-N 602 od kilku miesięcy. To moje pierwsze audio i jestem zadowolony. Ale Chcę zrobić mały upgrade systemu. Obecnie Yamaha gra z kolumnami podstawkowymi Wilson EL-4 w salonie o powierzchni ok. 18m2. Jestem z tego zestawu zadowolony. Planuję teraz zrobić audio w sypialni. Tam te Wilsony będą jak znalazł i zamierzam je tam przenieść. Do salonu w ich miejsce chciałbym dać już kolumny podłogowe. I tu Was proszę o poradę. Tym bardziej, że interesuje mnie w zasadzie wyłącznie sprzęt używany. Nie boję się staroci, o ile jest jakość. Budżet jaki chcę na to przeznaczyć to do 3 tys. Jeśli chodzi o upodobania muzyczne, to bardzo szeroki wachlarz - ostatnio słucham głównie jazzu, ale często także np. Dire Straits, Red Hot Chili Peppers, ogólnie sporo muzyki gitarowej, w tym gitary akustycznej. Ale jak mnie najdzie faza to mogę zmienić i na Depeche Mode, a i ostatnio IX Symfonia Beethovena zagrała. To co lubię to naturalne, żywe wybrzmiewanie instrumentów. Co będzie warte uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2020 Czy RN 602 zostanie w salonie? Tannoy DC6T, Monitor Audio starsza wersja Silver, ewentualnie Dynaudio DM3/7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 (edytowany) 3 godziny temu, S4Home napisał: Czy RN 602 zostanie w salonie? Tannoy DC6T, Monitor Audio starsza wersja Silver, ewentualnie Dynaudio DM3/7 Tak, RN 602 zostaje w salonie. Zainteresował mnie ten Tannoy. Rozumiem że chodzi o model Revolution, taki jak ten: https://www.olx.pl/oferta/tannoy-revolution-dc6t-CID99-IDGvRUt.html#5e00d93981 Sprzedający jest z Pruszkowa, więc mogę się zebrać na odsłuch. Edytowano 1 października 2020 przez Bartosz Szaruga Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 I jeszcze pytanie, czy warto interesować się DC6T SE czy ograniczyć do podstawowej wersji. Czy przy RN 602 gra może być warta świeczki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 To kolumny które pokaża klase dopiero przy lepszym wzmaku ale i tak przy RN 602 odpowiednio ustawionym będzie to grało dobrze. Model SE ma inną zwrotnice. Zalezy od ceny. Jak masz dużo dołożyć to nie. Jak symbolicznie to tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. W poniedziałek podjadę ze swoim sprzętem i posłucham jak grają te Tannoye z Yamahą. A pisząc o odpowiednim ustawieniu masz na myśli ustawienie pod kątem akustyki czy coś innego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 7 października 2020 Udostępnij Napisano 7 października 2020 Dnia 1.10.2020 o 06:52, S4Home napisał: Tannoy DC6T, Monitor Audio starsza wersja Silver, ewentualnie Dynaudio DM3/7 Byłem, słuchałem. Dzięki za podpowiedź. Te Tannoye to dobry kierunek i prawdopodobnie się na nie zdecyduję. To co mi się rzuciło to dobrze ułożony dźwięk w porównaniu z tym co mam teraz. Obecnie na Wilsonach mam wrażenie dużej detaliczności. Złapałem się na tym, że owszem, czasem warto tak posłuchać muzyki, żeby usłyszeć każde uderzenie kostki o struny, ale na dłuższą metę to jednak nie o to chodzi. Jest to efektowne, ale przy dłuższym słuchaniu męczące i odbiera przyjemność. Tannoye uporządkowały scenę. Tak jak w dowcipie, jak idzie młody byk ze starym i widzą pasące się krowy, młody krzyczy do starego "bignijmy szybko i wykorzystajmy jedną!", a stary mówi "spokojnie, nie pobiegniemy tylko podejdziemy i wykorzystamy je wszystkie". Tak to widzę, albo raczej słyszę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2020 Z czasem zobaczysz dostrzeżesz że to znacznie lepsze kolumny. Tannoy DC6T nie robi pierwszego wrażenia. To kolumny z którymi trzeba się poznac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans Napisano 15 listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 listopada 2020 mam R2 i R3 Tannoya takoz sie zastanawiam co z czym polaczyc no i jaki amp wybrac 602 czy 803? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek Małkowski Napisano 12 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2020 Dnia 1.10.2020 o 06:52, S4Home napisał: Czy RN 602 zostanie w salonie? Tannoy DC6T, Monitor Audio starsza wersja Silver, ewentualnie Dynaudio DM3/7 Ma ktoś doświadczenia z zestawem N602 + Pylon Pearl 27? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marubozu Napisano 19 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2021 Z zainteresowaniem przeczytałem te wszystkie informacje dotyczące doboru kolumn do 803d. Na celowniku mam Pylon Sapphire 31 i tak się zastanawiam czy w budżecie około 3500 za parę warto zwrócić uwagę na coś innego i czy heco aurora 700 nie byłaby tu bardziej na miejscu (cena bardzo podobna) salon około 30m2 przechodzący płynnie w zawijasa z kuchnią Drugie pytanie jest takie czy przypadkiem do marketów typu Euro modele nie są jakoś okrawane (wiem że niestety w nartach są... producenci dodadzą jakąś dziwną literkę i w markecie kupisz te same narty gorsze niż w specjalistycznym sklepie...) tzn czy Pylony 31 kupione w Euro to są te same pylony 31 które kupię w sklepie specjalistycznym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2021 Dnia 15.11.2020 o 13:29, hans napisał: mam R2 i R3 Tannoya takoz sie zastanawiam co z czym polaczyc no i jaki amp wybrac 602 czy 803? 803 gra wyraźnie lepiej. Kwestia budżetu. Ale masz dwie pary? To może ty chcesz zrobić kino? Dnia 12.12.2020 o 09:45, Maciek Małkowski napisał: Ma ktoś doświadczenia z zestawem N602 + Pylon Pearl 27? 27 są najmniej udane z calej serii Pearl. 25 to ciekawszy model. Ewentualnie Heco Victa Prime 702 jeśli mają być wieksze. 16 godzin temu, Marubozu napisał: Drugie pytanie jest takie czy przypadkiem do marketów typu Euro modele nie są jakoś okrawane (wiem że niestety w nartach są... producenci dodadzą jakąś dziwną literkę i w markecie kupisz te same narty gorsze niż w specjalistycznym sklepie...) tzn czy Pylony 31 kupione w Euro to są te same pylony 31 które kupię w sklepie specjalistycznym. Tu jest dokładnie to samo. Oczywiście pod warunkiem że mamy do czynienia z modelami nowymi 16 godzin temu, Marubozu napisał: Z zainteresowaniem przeczytałem te wszystkie informacje dotyczące doboru kolumn do 803d. Na celowniku mam Pylon Sapphire 31 i tak się zastanawiam czy w budżecie około 3500 za parę warto zwrócić uwagę na coś innego i czy heco aurora 700 nie byłaby tu bardziej na miejscu (cena bardzo podobna) salon około 30m2 przechodzący płynnie w zawijasa z kuchnią Nie jestem fanem szafira. To dźwięk męczący na długą metę. W tym budżecie Heco Aurora 700, QAcustic 3050i, Fyne F 502, ELAC F6.2 to po prostu ciekawsze kolumny. Ale to moje zdanie. Najlepiej odsłuchaj Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts