bombel6622 Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 Witam. co sadzicie o podłaczeniu w/w kolumn za pomoca kabla Bi-amp ? Wczesniej miałem kolumny magnat shadown 207 i gdy je podłaczyłem je do mojeko onkyo 616 za pomoca bi amp zaczeły duzo lepiej grac/ czy w przypadku klipsch tez bedzie taka roznica? zamierzam podłączyc je kablem Klotz 4x2,5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2018 Tak, W przypadku bi ampingu różnica jest. Klipsch RP 280 dobre dynamiczny kolumny. Z Onkyo ładnie się zgraja. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 30 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2018 Wypożycz kabel i sprawdź, czy słyszysz różnicę ew czy będzie Ci lepiej psychicznie słuchać w takiej konfiguracji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeveer Napisano 30 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2018 mogę ci opisać swoje doświadczenie z 28f. na początku miałem je podłączone pod radmora 5100. kabelkiem 2x1,5. głośniki wysokotonowe nawet przy średnim poziomie trzeszczały. (poprzednio na tych samych kablach miałem 80-watowe kolumny sony, które grały prześlicznie, oczywiście bas nie ten co 28, ale cała reszta dużo lepiej) myślałem, że to wina 40-letniego radmora. Radmor został zastąpiony przez pioneer 86LX - puszczone kabelki 2x2,5 + 2x1,5. przy dużej głośności wysokie tony trzeszczały. myślałem że wada kolumn, ale ostatecznie podłączyłem przez wynalazek melodiki 2x4+2x1,5. Trzeszczenie całkowicie zniknęło. ale jeśli chodzi o resztę dźwięku - różnicy nie zauważyłem. tylko zależność- żeby nie trzeszczała góra, dół musi iść po grubym kablu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombel6622 Napisano 30 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2018 a mozna dac taka sama grubosc na dół i gora czy lepiej dół 2x4 a gora 2x1,5 znalazłem taki kabel Kabel głośnikowy Melodika OFC MDC2415 2 x 4 mm2 + 2 x 1,5mm2 koszt 45 zł za metr Jake wtyki polecacie czy jest roznica bez wtyków bezposrednio do kolumn i ampli. Jesli maja byc wtyki to czy jest jakies specjalne trudne połaczenie tych wtykow z kablem czy poprostu stara szkoła lutownica i obaski termokurczliwe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2018 Można ale nie ma potrzeby. Na gorę puścił bym Melodika MDC2150 lub 2250 bo łagodzi górę i dodaje melodyjność. Nie jest to jednak granie basowe stąd na dół puścił bym Oehlbacha lub kimbera 4PR. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 31 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2018 Albo Melodikę MDC2400 z grubą żyłą basową Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beeveer Napisano 31 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2018 jeśli chodzi o wtyki jesli masz możliwość to nie. wtyków używaj tylko wtedy, gdy co jakiś czas musisz złączać -rozłączać / przenosić zestaw. a wtyk jest zawsze najsłabszym miejscem przewodzenia sygnału, i nawet najlepszy nie zastąpi dobrze przykręconego przewodu. Co do jakości kabli ,w międzyczasie testowałem różne od 10 do 1000 pln za metr. może mój słuch nie jest wyjątkowy, ale głuchy też nie jestem i powiem Ci że więcej daje dodatkowy milimter kwadrat, niż to czy przewodzi linka stalowa czy srebrny 5 razy ekranowany przewód za 5 koła. więc ostatecznie skończyłem właśnie na tej taniej melodice za 45 zeta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombel6622 Napisano 31 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2018 Ok to zastosuje ten kabel melodika o ktorej pisałem. Ma 4 mm na niskie tony to powinno byc ok bez wtykow bananowych bezposrednio do ampli i kolumn. Dzieki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 lutego 2018 Sprawdź też inny bo Melodika nie jest taka mocno basowa. Dostaniesz kontrole, głębia to jednak nie jego zaleta. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 2 lutego 2018 Udostępnij Napisano 2 lutego 2018 Co do podłączeń bi-amp oraz bi-wiring można poczytać na stronie Definitive Technology https://www.definitivetechnology.com/blog/bi-amping-your-system-to-power-up-playback https://www.definitivetechnology.com/blog/bi-wiring-your-speakers-offers-more-mid-range-benefits Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Kortylewski Napisano 29 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 Dnia 1.02.2018 o 19:59, S4Home napisał: Sprawdź też inny bo Melodika nie jest taka mocno basowa. Dostaniesz kontrole, głębia to jednak nie jego zaleta. Piotrek Możesz zaproponować tu jakieś niedrogie, konkretne kabelki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts