Maciej Czerwiński Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 Witam, Poszukuje kina domowego do domu. Przestrzeń jest dość duża ponieważ salon z jadalnią zajmują niecałe 49 metrów i jest jeszcze otwarta kuchnia (14m2) i otwarty korytarz (18m), jednak to chyba już nie dotyczy. Pytanie ile trzeba wydać, żeby zbudować w miarę sensowne kino domowe? Celował bym raczej coś w okolicach 6-10, ale nie wiem czy się da coś w tym zrobić? Początkowo nawet chciałem mniej, ale się chyba nie da : ) Z tego co doczytałem przy tym metrażu warto pójść w dwa subwoofery, ale się na tym nie znam. Głównie ma to służyć do oglądania seriali i filmów z Netflix i inne serwisy najlepiej już w formacie 4K, czasem sport i bardzo okazjonalnie TV. Całość ma by podłączona do TV - 75 cali, który jest będzie oddalony około 3.5 m od kanapy. Z racji tego, że budowa pochłonęła mi sporo kasy, nie mam możliwość inwestycji w bardzo drogie sprzęty. Jednak musi to jakoś grać i sprawiać przyjemność Fajnie by było jakby można połączyć się z centralką za pomocą WiFi i czasem puścić muzyczkę np. za pośrednictwem YouTube. Z salonu jest wyjście na taras, który też chce w tym roku robić i fajnie by było tam też jakieś kolumny wstawić chociaż na lato lub móc przestawić na jakaś chwilę lub czas i ustawić np. inna strefę, żeby sobie tak chillautowo to grało np. w czasie grillowania lub odpoczywania na tarasie. Jeżeli chodzi o kinowe domowe to jestem kompletnym laikiem, do tej pory miałem dźwięk z samego TV. Pozdrawiam Maciej Odpisz, cytując
Markcox Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 Witaj Macieju 6 godzin temu, Maciej Czerwiński napisał: Początkowo nawet chciałem mniej, ale się chyba nie da : ) niestety, nie da się 6 godzin temu, Maciej Czerwiński napisał: Celował bym raczej coś w okolicach 6-10, ale nie wiem czy się da coś w tym zrobić? obawiam się, że do tego metrażu, jeżeli musi to grać i sprawiać przyjemność - a chyba właśnie o to chodzi i tu jest akurat właściwy kierunek, to nawet wspomniane przez Ciebie (ustalone, jako górna granica) 10k może nie wystarczyć. Takie są niestety realia Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 A , czemu się nie da ? Kolega nie prowadzi dyskoteki . Może wydzielić strefę do relaxu przy tv ? Ludzie kupują soudbary , aby tylko poprawić dźwięk z tv , bo nie chcą kabli i sprzętu na widoku i cenią sobie minimalizm . Tą strefę elegancko skalibruje np. Audyssey. A , aby coś plumkało do gotowania , można postawić na komodzie przy stole w części jadalnej np Marantz 611 i Dali Zensor 3 . Będzie więcej pożytku i lepszego dźwięku jak napi... volume z drugiego końca pokoju . Tak , to widzę O! Odpisz, cytując
Maciej Czerwiński Napisano 7 lutego 2018 Autor Napisano 7 lutego 2018 (edytowany) Dziękuje za pierwsze odpowiedzi i liczę na podpowiedzi. W załączniku zdjęcie salonu, jeszcze ze starym telewizorem na suficie z tyłu nad kanapą widać podciągnięte kable i tam bym chciał podwiesić tylne głośniki. Edytowano 7 lutego 2018 przez Maciej Czerwiński Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 No z tym marantzem i zensor 3 to ciekawy żart. Ale kolega jeszcze to weźmie na poważnie i będzie problem później. W takiej cenie da się zrobić dobre kino. Rz820 od onkyo + heco aurora 1000 to fronty reszta od kompletu. Tylko 200 i center. Do tego subwoofer który został poprawiony względem poprzedniej wersji. Polecam. Ewentualnie to już tak bardziej typowo pod kino klipsch R 28f do tego centralny 440c i tyle 240s. Fronty są z niższej linii bo raczej nie wystarczyło by na 260tki. Ale cała "robotę w tym systemie" zrobi przez świetny centralny. Pamiętaj o jednym. Pomieszczenie masz spore. Musisz sprawdzić czy dany system dobrze sprawdzi się w twoich warunkach. Inaczej to jedynie kupowanie kota w worku lub randka w ciemno. Piotrek Odpisz, cytując
Markcox Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 1 godzinę temu, maciek72 napisał: Ludzie kupują soudbary ludzie kupują różne dziwne rzeczy 1 godzinę temu, maciek72 napisał: A , czemu się nie da ? a Twoim zdaniem serio da się złożyć do tych warunków, pełen system 5.1 za mniej niż 6k, który faktycznie zabrzmi, a nie po prostu będzie? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 To ma być kino DOMOWE , a nie kino w mulipleksie . Da się. Sam z takiego korzystam, a miałem dużo, dużo większy system . Do normalnego życia i obejrzenia 10 filmów w miesiącu wystarczy. No , chyba , że musisz się pokazać znajomym lub czerpiesz korzyści finansowe że sprzedaży dużego zestawu KD. No , bo 20-35 % z 10k zarobku lepiej wygląda w kieszeni sprzedającego jak z 6k . Prawda ? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 Akurat dobrze dobrane kino i znacznie tańsze gra lepiej w domu niż to w multipleksie Więc taki przykład ..... se Odpisz, cytując
Markcox Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 3 godziny temu, maciek72 napisał: No , chyba , że musisz się pokazać znajomym za stary jestem na takie bzdety 3 godziny temu, maciek72 napisał: lub czerpiesz korzyści finansowe że sprzedaży dużego zestawu KD tu też pudło. Czerpię osobiste korzyści z napawania się dźwiękiem, a odnoszę się do tematu, jako zwykły użytkownik. Owszem, może też postawić soundbar za 2k, który "otoczy" go dźwiękiem i mieć temat z bańki. Przypomnę tylko, że autor ma około 80m2 otwartej przestrzeni. Więc jeszcze raz powtórzę, czy to ma grać i sprawiać przyjemność, czy po prostu być (choćby na pokaz dla sąsiadów ) - tu już autor wątku sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. Osobiście wychodzę z założenia, że większości Polaków nie stać na kupowanie tanich rzeczy. Ot, taki paradoks Odpisz, cytując
Maciej Czerwiński Napisano 7 lutego 2018 Autor Napisano 7 lutego 2018 Hej, To może dajcie znać kto by co kupił na moim miejscu, jeżeli miało by być to kino? Będę wdzięczny za rady. Budżet można trochę zwiększyć o ile warto. Z racji tego, że jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach więc nie wiem czy warto dopłacać. Jednak generalnie staramy się z żoną kupować rzeczy z średniej półki. Przynajmniej tak było przy budowie i jesteśmy zadowoleni. Nie wiem jednak co oznacza średni sprzęt przy tej wielkości pomieszczenia, który by sprawiał dużo satysfakcji Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 wg mnie można przyoszczędzić na ampli i wybrać onkyo 676 , do tego central klipsch rp-440c zrobi robotę przy oglądaniu tv , czy filmów , resztę możesz sobie dowolnie dobrać sub klipscha 1200-1500zł (dasz go na prawo to może bas nie ucieknie od oglądających) Odpisz, cytując
Markcox Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 36 minut temu, Maciej Czerwiński napisał: To może dajcie znać kto by co kupił na moim miejscu ja na Twoim miejscu na pewno pochyliłbym się nad propozycjami Piotra (S4Home) - i osobiście poszedłbym w drugą propozycję opartą na Klipschu, z tym, że przekalkuluj jeszcze ew. zamianę frontów na te z serii RP (model 260). i zostałbym jednak przy Onkyo 820. Ale to MOJE zdanie. W kinie solidny centralny i subwoofer to podstawa Musisz wiedzieć, że różne sprzęty (ampli, kolumny) grają różną barwą, więc tu musisz wybrać wg. własnych preferencji. Z resztą miej na uwadze, że branża daje możliwość wypożyczenia sprzętu do domu i sprawdzenia tego na swoich "śmieciach". Ryzyko żadne. Odsłuch w salonie, przy takim wydatku, to absolutne minimum Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 lutego 2018 Napisano 7 lutego 2018 8 godzin temu, mariusz1967 napisał: A może kolega doprecyzować na czym ma zbudowane kino DOMOWE , i w jakich warunkach lokalowych z niego korzysta ? Zapraszam do siebie na demo. Białystok i okolice Zrobię Tobie ślepy test . Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 lutego 2018 Napisano 8 lutego 2018 Robiliśmy nie raz takowe pomieszczenia. Spory subwoofer i centralny to podstawa. Od tego zaczynamy budować kino. Fronty i tak grają 30% dźwięku,. Surroundy muszą być dobrane do pomieszczenia i układu. Odpowiednie zasilanie na końcu. System oparty na Klipschu jest wydajny, mocny, a łatwy w napędzeniu. Więc mimo olbrzymiego dźwięku, lepszego niz w multipleksie, nie nadwyręża to amplitunera. Jak chcesz rozwiązanie trochę tańsze to Magnat Quantum 727 set. Z tył że centralny i tyły są po prostu prostsze. Jak zamkniesz oczy to sam centralny 440C potrafi zrobić pełny dźwięk z przodu. Piotrek Odpisz, cytując
rms.pl Napisano 8 lutego 2018 Napisano 8 lutego 2018 Można spokojnie złożyć zestaw KD na Onkyo i Melodice z subwooferem Def Tech https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-nr676e-nr-676-amplituner-kina-domowego-7-2-z-dolby-atmos-i-dts-x https://sklep.rms.pl/melodika-bl420s-bl40-mkii-blc20-bls20-zestaw-kolumn-do-kina-domowego-5-0 https://sklep.rms.pl/definitive-technology-prosub-800-pro-sub-800-subwoofer-aktywny-1szt do tego głośnikowce Melodika https://sklep.rms.pl/s?q=melodika+głośnikowy&cat= Odpisz, cytując
Recommended Posts