Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Szukam amplitunera do głośników Mission m34i : na oku oczywiście dwa modele Onkyo 565/676 i Yamaha 683. Głównie ostatnio skupiam się nad Yamahą ze względu na dłuższą gwarancję o rok, trochę lepszą kalibrację, i z opowieści na forach czytałem ,że Onkyo czasami ma jakieś problemy z HDMI.

Aktualnie posiadam Onkyo 606. Jestem z niego zadowolony. Ale chciałbym przerzucić się na dolby atmos. I oczywiście nie chciałbym wymienić tylko amplitunera do atmosa ale poprawić też całą resztę. Podobno w stereo lepiej mi nie zagrają amplitunery kinowe do 2,5tys. Nie wiem czy to prawda. Ale w kinie powinna być poprawa. Pewnie ze względu na dziesiątki bajerów jakie posiadają :)

Jeśli mam wymienić amplituner to chciałbym być z niego zadowolony. I czy taki budżet wystarczy?

Jeśli nie,- to jestem w stanie przeczekać jeszcze kilkanaście miesięcy i dozbierać do czegoś lepszego do max 3,5tys.

Obecnie słucham db +40 do + 50 w zależności od filmu. Stereo mam zazwyczaj na +25 do +30 db

Pokój kinowy i resztę sprzętu jaki posiadam opisywałem tutaj:

https://forum.audio.com.pl/topic/49127-pokój-kinowy-przed-remontem-pomysły/?tab=comments#comment-208071

Edytowano przez modelarz01
Napisano

Do kolumn Mission moim zdaniem lepszą opcją będzie Onkyo pod względem brzmieniowym. Model TX-NR676 powinien spełnić Twoje wymagania, ma Dolby Atmos i pełne wyposażenie sieciowe. Brzmieniowo to równe, pełne, dokładne granie. Jeśli natomiast możesz trochę zwiększyć budżet oraz w przyszłości ewentualnie planujesz wymianę kolumn na coś jeszcze lepszego, namawiałbym na model TX-RZ820. Z upustem forumowym nadal trochę przekroczysz założony budżet, jednak urządzenie jest o dobrą klasę lepsze.

Napisano (edytowany)

No właśnie Onkyo vs yamaha. Jak to sprawdzić?

Na odsłuch zabrać kolumny 2.0 czy to coś pomoże? i czy tak można :) ? (satelity lekkie czy ciężkie podłogowe?)

W domu okaże się ,że może jeszcze będą inne odczucia słuchowe bo inne kable , inne ściany..itd..

Nie chciałem tego napisać ale napiszę:

A załóżmy za kilka lat będę chciał zmienić głośniki to znowu problem ten sam :)

Edytowano przez modelarz01