Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Poszukuję opinii o brzmieniu Magnatów Shadow 207 i 209.

Konkretnie zależy mi na porównaniu do quantum 675 lub 677. Jak sie w nich ma barwa,detaliczność i całokształt brzmienia?

Dodam że Quantum 675 znam bo posiadałem.Byłem zadowolony z barwy. Brakowało mi w nich niekiedy ciśnienia akustycznego.Grało to z Onkyo rz800.

Napisano

Magnat Shadow to sam charakter brzmienia podobny to Quantum, jest to jednak trochę niższa klasa. Dźwięk może być trochę twardszy, jaśniejszy, minimalnie gorzej wypełniony. A z jakim wzmacniaczem/amplitunerem kolumny będą współpracowały?

Napisano
20 minut temu, Q21 napisał:

Magnat Shadow to sam charakter brzmienia podobny to Quantum, jest to jednak trochę niższa klasa. Dźwięk może być trochę twardszy, jaśniejszy, minimalnie gorzej wypełniony. A z jakim wzmacniaczem/amplitunerem kolumny będą współpracowały?

Z tym samym czyli Rz 800

Napisano
56 minut temu, Q21 napisał:

Oj, to idź bardziej w serię Quantum lub nawet wyżej. Masz bardzo dobry dźwiękowo amplituner, warto zastosować dobre kolumny. A jaki masz budżet na zakup zestawu kolumn?

Chwilowo mam niespodziewane wydatki więc nie chcę szaleć...

Liczyłem na te shadowsy... Jeśli potrafiłyby zagrać tak jak quantumy 675 z tą różnicą że średnie tony nie będą wibrować przy większym prądzie to byłoby super. 

Z 2300,- mogę przeznaczyć na parę. Miło by było gdyby kolor był jasny.

Napisano

Ok troszkę wtopa! Koledzy chyba jeszcze dobrze ich nie odsluchali. Rozumiem są nowe w ich ofercie.

Shadow to granie gęste mocne, ciepłe. Więcej basu kosztem precyzji. Z kolei quantum jest jasny, dokładny, ma mniejszy ale szybszy bas.

Cisienie akustyczne większe wygeneruje shadow. Quadrale tym jest natomiast dokładniejszy.

Piotrek

Napisano

Zaryzykowałbym model Shadow, w końcu jak kolumny nie sprawdzą się w Twoim pomieszczeniu, nie będą odpowiadały, możesz je w ciągu 2 tygodni zwrócić. Żadne ryzyko. Daj znać na priv, prześlę Ci indywidualną wycenę modelu 207 i 209. Oczywiście kolumny mogą być białe.

Napisano

U nas nie musisz ryzykować po prostu wypożyczasz, bez zbędnych ceregieli.

10 godzin temu, Q21 napisał:

idź bardziej w serię Quantum lub nawet wyżej

14 minut temu, Q21 napisał:

Zaryzykowałbym model Shadow

Przepraszam chłopaki bo normalnie się nie odnoszę do waszych wypowiedzi. Ale takim czymś tracimy obydwoje w oczach klientów jako branża. Po prostu. :(

Napisano
21 minut temu, S4Home napisał:

U nas nie musisz ryzykować po prostu wypożyczasz, bez zbędnych ceregieli.

Przepraszam chłopaki bo normalnie się nie odnoszę do waszych wypowiedzi. Ale takim czymś tracimy obydwoje w oczach klientów jako branża. Po prostu. :(

Nie bardzo rozumiem o co Wam chodzi. Po pierwsze u nas także Klient nie musi ryzykować, proszę przeczytać ze zrozumieniem. Po drugie nasza propozycja to kolumny Quantum, ale jeśli budżet nie pozwala, to można spróbować serię Shadow, w swoim budżecie to naszym zdaniem dobra propozycja. Jak nie będzie odpowiadała, zawsze kolumny można oddać i myśleć nad innym rozwiązanie. Mam nadzieję, że teraz jest to zrozumiałe.

Nie jest eleganckie wyciąganie sloganów z kontekstu, nie bawmy się w polityków i wytykanie drugiemu jego działań, wyciąganie z kontekstu i atak. To naprawdę jest niepotrzebne. Z forum korzystają osoby, które pytają o doradztwo, pomoc i oczekują odpowiedzi. A wiarygodność branży niech oceniają Klienci. Co do utraty wiarygodności w oczach Klientów to właśnie takie posty powodują utratę dobrego wizerunku branży.

A na koniec żeby było miło - bardzo cenię Waszą wiedzę, doradztwo i czas jaki poświęcacie pracy na forach dyskusyjnych. Niech każdy robi swoje, będzie lepiej i przyjemniej. W kilki kwestiach nie zgadzam się z Waszymi wrażeniami z odsłuchów, ale w końcu to są opinie subiektywne i tylko nasze oceny, propozycje. Wy proponujecie wypożyczenia i odsłuchy, my także. Niech Klient najlepiej sam wybierze to, co się jemu podoba, a my jesteśmy tylko od tego, żeby pomóc nakierować na konkretne rozwiązania. To będzie uczciwa konkurencja, a naprawdę lepiej sobie pomóc w sytuacji kryzysowej, niż ze sobą walczyć.

Napisano

Panowie. Nic się nie stało. Każdy ma inny słuch oraz punkt odniesienia. :-) 

Ostatnio miałem nawet okazję usłyszeć od Waszej konkurencji że Quantumy to marna konstrukcja grająca jak zza koca.

Ja osobiście takiego wrażenia nie odniosłem. Nawet ucieszyłem się słysząc trochę wycofaną i ciepłą średnicę gdyż przez kilka lat byłem męczony zestawem yamaha rxv 663 w połączeniu z Jamo 606...;-)

Wracając do shadow...,zaryzykuję model 209. Mam nadzieję że niskotonowce nie zasłonią średnicy i wysokich.

Dziękuję Wam za pomoc.

Napisano

Dzięki za zrozumienie. Aj, audio to niestety działka, w której bardzo trudno się doradza, każdy słyszy inaczej, ma odmienną definicję dobrego brzmienia. Bardzo duże znaczenie mają także gatunki muzyczne, bo przecież inaczej dobiera się system pod metal, a inaczej pod jazz. Dlatego najlepiej po prostu posłuchać.

• 1 year later...
Napisano

Witam serdecznie. Chciałem się podpiąć pod temat. Pokój 20 metrów, prostokąt, muzyka rock, metal i elektro... Które z wymienionych kolumn będą bardziej odpowiednie do takiej muzyki... Magnat Shadow 207 czy Pylon Audio Pearl 27 ? Wszystko podpięte pod Yamaha R-N803D lub  Yamaha A-S 701 + wxad 10. Proszę o poradę. Pozdrawiam!