PiterPL Napisano 26 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2018 Jako nowy użytkownik forum na wstępie witam wszystkich. Zdecydowałem się tu zajrzeć ponieważ poszukuję pomocy w wyborze sprzętu stereo. Sprzęt będzie użytkowany w pomieszczeniu około 20 m. kw. (załączony plan) Muzyka jakiej słucham to rock, pop i disco. Jeśli chodzi o oczekiwanie w stosunku do zestawu to powinien składać się z amplitunera (z bluetooth i usługami sieciowymi) i kolumn podstawkowych. Po przeczytaniu kilku tematów widzę, że sporo osób poleca amplituner YAMAHA R-N602, który wydaje mi się spełniać założony cel. Pozostaje jeszcze kwestia kolumn. Będę wdzięczy za przedstawione propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 26 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2018 A ile kaski chcesz wydać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPL Napisano 26 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2018 (edytowany) Tak jak w tytule, 4 tyś :-) Przeanalizowałem jeszcze raz typ kolumn i jednak wezmę pod uwagę również model podłogowy. Edytowano 26 kwietnia 2018 przez PiterPL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2018 Witam. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróć uwagę na wspomniany przez Ciebie amplituner Yamaha R-N602, ewentualnie jako alternatywa Onkyo TX-8250 lub Pioneer SX-N30AE. Wszystkie urządzenia mają bogatą funkcjonalność sieciową, są natomiast różnice w charakterze brzmienia. Yamaha jest mocniejsza, bardziej efekciarska, wyraźniej eksponuje skrajne pasma. Onkyo i Pioneer to bliźniacze urządzenia, oferujące trochę spokojniejszy, bardziej dokładny, analityczny dźwięk. Kwestia kolumn - jeśli rozważasz kolumny podstawkowe, moim zdaniem najlepiej sprawdzą się francuskie Focal Chrus 706. Można także rozważyć Magnat Quantum 723. Z konstrukcji podłogowych zwróciłbym Twoją uwagę na pewno na dwie polskie konstrukcje Pylon Audio Pearl 27 oraz STX Electrino 250 oraz Magnat Shadow 209. Przy minimalnie wyższym budżecie warto rozważyć także Pylon Audio Sapphire 25 oraz najnowszą konstrukcję Monitor Audio Monitor 300. Zapraszam na odsłuchy i indywidualną wycenę dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2018 Przy tak źle ustawionym pomieszczeniu nie warto wydawać tyle. Weź kup sprzęt używany za 1500-2000 zł a resztę wrzuć na oszczędzanie i czekaj na lepsze warunki. Jak je znajdziesz to rn602 + melodika bl40mkII Albo Pioneer sxn30 ae + heco 700. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2018 (edytowany) A jak kolega się nie doczeka lepszych warunków ? w tym budżecie i tak mega szału nie będzie , natomiast spokojnie złoży zestaw na bazie rn602 / 8250 i jakiś komplet kolumn w okolicy 2tysi , ciekawe czy zestaw z dynavoice df-5 by mu się taki złożył , tylko przy disco,pop,rock może braknąć dołu , tak więc idąc kompromisem "jakości" (szczegółowości) niech koledze ktoś zarzuci coś gdzie stopa i umca umca będzie eleganckie może nowe pearl 27 by dały radę ? Chociaż wygląda iż mało tam miejsca , ogólnie ustawienie z "dupy" za wąsko by stereo/scena była Edytowano 27 kwietnia 2018 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2018 Jeśli z funkcji sieciowych wystarczy Ci chromecast (imo wbudowany), warto zwrócić uwagę na zestawy oparte o wzmacniacz NAD C338 np. https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/nad-c338-indiana-nota-550x.html W tym budżecie można oprzeć się również o amplituner (wspomniana tutaj wyżej R-N602), nie mniej jednak z NAD'em będzie grało lepiej Zapraszam Cię serdecznie do jednego z naszych 14 salonów w celu przesłuchania kilku propozycji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPL Napisano 1 maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2018 No własnie, nie prędko doczekam się zmiany warunków mieszkaniowych, więc pozostaje mi dobrać sprzęt pod obecny stan. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 maja 2018 Udostępnij Napisano 2 maja 2018 Jeśli nie będzie lepszych warunków to niech kupić coś tańszego. Słuchajcie nie sztuką kogoś naciągnąć. To twoje pieniądze zrobisz co zechcesz. Moim zdaniem to nie będzie grało dobrze więc po co kupować dobry sprzęt po prostu. Chodzi o przemeblowanie inne ustawienie audio a nie przeprowadzkę Ja też inwestowałem w audio to małego nie ustawnego pokoju. Kombinowałem, zmieniałem, kupowałem sprzęt. A skończyło się na akustyce. I tyle. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPL Napisano 15 maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 maja 2018 Zdecyduję się na nowy sprzęt, ponieważ mam złe doświadczenie z używanym. Dziś miałem możliwość odsłuchania jak gra Yamaha R-N602 miedzy innymi z kolumnami Yamaha NS-F330 i powiem szczerze, że bardzo mi się podoba to brzmienie. Zastanawiam się tylko jeszcze nad kolumnami Indiana Line Nota 550X. Czy jakość dźwięku jednych i drugich jest porównywalna? Nie ukrywam, że trochę mam mieszane uczucia co do błyszczącego wykończenia NS. Zdaje sobie też sprawę, że przy wyborze kolumn nie powinno się za mocno sugerować wyglądem. Mimo wszystko chciałbym dowiedzieć się, jak przedstawia się porównanie tych dwóch modeli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 maja 2018 Udostępnij Napisano 16 maja 2018 Masz całą gamę produktów lepszych od tych ns Yamahy że aż nie chce mi się ich wymieniać. Faktycznie Indiany i nota i tesi prezentują lepszy dźwięk. Sprawdź w domu nie w salonie.. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 maja 2018 Udostępnij Napisano 16 maja 2018 RN-602 + NS-F330 to akurat bardzo fajne połączenie, często wybierane przez klientów (którzy porównują je np. do Indiany 550). Tak jak nie jestem fanem kolumny Yamahy, to NS-F330 to bardzo udane głośniki. Wpadnij to jednego z naszych salonów to przesłuchasz jednego i drugiego zestawu i sam zdecydujesz. Oczywiście jeśli będziesz chciał istnieje możliwość wypożyczenia sprzętu do testów w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 maja 2018 Udostępnij Napisano 17 maja 2018 Przecież to ns555 w innej obudowie. Tamte już nie miały za wielkiego pola manewru i to z ceną i odbiorca to wypuścili nowy model. Ale jeśli kolega ifskucha je ze wspomnianymi magnatami i indianami i je jednak wybierze to cofam wszystko :):):) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 maja 2018 Udostępnij Napisano 17 maja 2018 5 godzin temu, S4Home napisał: Przecież to ns555 w innej obudowie. Tamte już nie miały za wielkiego pola manewru i to z ceną i odbiorca to wypuścili nowy model. Ale jeśli kolega ifskucha je ze wspomnianymi magnatami i indianami i je jednak wybierze to cofam wszystko :):):) Widziałeś chociaż te kolumny? Wysokotonowy aluminium vs. tekstylna, 3drożne vs. 2 drożne, inna liczba przetworników... a dla Ciebie to ta sama kolumna w innej obudowie Nie wspominając już o tym, że grają zupełnie inaczej niż NS-555. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 maja 2018 Udostępnij Napisano 17 maja 2018 Aż pójdę do was posłuchać. Bo pamiętam je jak za mgła. Może sobie nawet kupię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts