Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To taki sypialniany zestaw.

Od kilku lat gra z firmowymi kolumnami ale dźwięk jest taki jakiś "pusty", ja to nazywam graniem "na niby" ;)

Męczyłem S4Home - podał mi dwa typy - ELAC b6 Debiut i Wharfedale diamond 225 (te były w białej okleinie)

Przygody z zakupem tych Diamond nie chce mi sie opisywać ;) - ale w efekcie do zakupu nie doszło

Poszukiwania białej kolumny grającej prawdziwym dźwiękiem, dociążonym i z ładną średnicą bez kłujących wysokich nadal trwa.

Ponieważ jednak z białymi kolumnami jest kłopot to ustalmy że kolumna nie może być czarna.

Natomiast nie chce wydawać więcej niż okolice 600zł (czyli tylko używane)

Wytypowałem:

Chario syntar 100 (te mniej więcej wiem jak grają ale z prawdziwym wzmacniaczem)

Eltax liberty 3+

Elac CL 82

I na tym kończą sie moje pomysły z takiego zakresu cenowego, tym bardziej że muszą byc zestawione z niby wzmacniaczem :)

Ale może ktoś coś podpowie ?

(teraz żałuję że sprzedałem swoje RLS ELARA II - byłyby idealne)

Napisano

Elektronika PianoCraft zawsze przewyższała jakością oferowane fabrycznie kolumny, w efekcie czego u nas rzadko który klient wybiera fabryczne paczki.

Będzie problem z białymi używkami- ten kolor jest modny dopiero od kilku lat, w epoce wenge ilość białych kolumn była bliska zeru.

Jeśli udałoby Ci się wysłupać trochę więcej spójrz proszę na Mission LX-2

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/mission-lx-2.html

Na pewno świetnie zgraja się z Yamahą. Grają gęstym, dobrze dociążonym dźwiękiem z basem, jakim się po tak małych paczkach ciężko spodziewać. Jak cała seria LX zaskakują oderwanym dźwiękiem od kolumn z fajną przestrzenią. Przy fajnym rabacie dla forumowicza nie wydasz dużo więcej, a będzie miał nowe, białe kolumny które w swojej cenie są bardzo udane i dobrze zgrają się z Pianocraftem.

Napisano

Jeśli je lubisz to w czym problem :)

Dla mnie castle jest nieco mało dynamiczny, za ciepły. Ale ci co o wybierają to właśnie go za to cenią. Jedna z niewielu firm która ma aż tak skrajne opinie. Moim zdaniem szacun dla nich. 

Piotrek

• 1 month later...
Napisano

Dzięki salonowi TOP HIfi w Warszawie, miałem okazję odsłuchać

mission lx2

elac debut 5

bowers 686

W ogrmnym skrócie...

mission lx2 - po prostu źle - matowy pozbawiony ataku dźwięk

elac debut 5  -najciekawsze z nich wszystkich - dużo bliżej dźwiękowi  jaki oczekuję. Dość wyraźna podstawa niskotonowa , średnica jak najbardziej akceptowalna i wysokie... sprawdzajace sie w "popie" rocku ale dajace ciała na całej linii w klasyce

bowersy 686 - piękne wysokie i średnica - niskie tony to porażka

Napisano

W tzw. międzyczasie podjechałem do mojej mamy u której zostawiłem KEFy iq3.

wymienilem zworki na normalne miedziane druty (te firmowe blaszkowe wtyczki to jakiś koszmarek) i podłączyłem wpierw do „dużego” systemu. 

Dość duże zaskoczenie (nie słuchałem ich z 6 lat chyba). Taki dźwięk może się spodobać. Wysokie bardzo detaliczne i konturowe, ale nie wychodzą przed szereg. Natomiast niektóre partie skrzypiec po prostu bajeczne, mam wrażenie że tutaj moje oberony są czasem przygaszone. A KEFy po prostu lśnią....

srednica bardzo imponująca ale jakby zdziebko sucha neutralna. Wole moje oberony.

Najgorzej jest z niską średnicą i niskimi tonami. Tzn. są one obecna i ładnie to gra ale czuć że to jest element który buduje wrażenie niskich tonów.

zestaw Audiolab 8200m i 8200q ładnie napędza te iq3 - przyznam że znacznie gorzej zapamiętale te kolumny.

Potem podłączyłem je do jamaszki.

No i tutaj obserwacje są całkowicie na plus. Dźwięk prawdziwszy, ładniej poukładane właściwie wszystko. Nawet w sypialni tworzy się przestrzeń choć głośniki wciśnięte w półki i parapet. Jednak w tym przypadku jest tak że głośne granie jest domena tych kolumn. Wtedy się całkowicie uruchamiają.

Fajne doswiadczenie z niedrogim kolumnami. Ale szukam dalej.