Michał84 Napisano 7 czerwca 2018 Napisano 7 czerwca 2018 (edytowany) Witam :), Poszukuję porad na temat zakupu systemu 5.1 (z możliwością dalszej rozbudowy do 7.2). Do tej pory miałem "zabawkowy" sprzęt Samsunga (HT-e6500w), który właśnie wyzionął ducha - może to i dobrze, przynajmniej mam argument, żeby kupić coś bardziej sensownego ;). Dysponuję budżetem 10-12k. Chciałbym w tej cenie zmieścić się z zakupem głośników i amplitunera. Do nagłośnienia mam przestrzeń ok. 42m - salonu z otwartą kuchnią (zwymiarowany rzut w załączniku, wiem, zaraz mi się dostanie, że dramat akustyczny;)). Zaznaczyłem dwa potencjalne miejsca pod subwoofer i lokalizację głośników. Docelowo, system pojedzie ze mną do nowego domu (wtedy pow. salonu z kuchnią będzie w okolicach 60m). Jestem przed wycieczką po sklepach w celu przesłuchania, jak co gra i co mi najbardziej pasuje, ale ponieważ wybór jest ... przytłaczający, chciałbym wiedzieć, czy idę w mniej więcej dobrym kierunku. Sprzętu używam mniej więcej 50/50 do filmów i muzyki. Do amplitunera na stałe podpięte muszą być apple TV, dekoder, NAS, PS4, na wyjściach TV i rzutnik. Jeśli chodzi o głośniki, myślałem o takich opcjach: 1. Monitor Audio Bronze 6/2/Centre. 2. Monitor Audio Bronze 6/monitor audio FX (wtedy zawiesiłbym je na ścianie za kanapą, pytanie, czy ma to sens)/Centre. 3. Dali ZENSOR 7/1/VOKAL. 4. B&W 683 S2 + 686 S2 + HTM62 S2. Zupełnie nie wiem, co z subwooferem - wszelkie podpowiedzi mile widziane ;). Zasilić chciałbym to amplitunerem: 1. Yamaha rx‑v683 2. Onkyo TX-NR676E Jeśli chodzi o sam amplituner, ważne jest dla mnie min. 4 wejścia HDMI 4k, min 2 wyjścia HDMI 4k, łączność bezprzewodowa z telefonami/tabletami, dobrze byłoby, gdyby wspierał już jakąś odmianę multiroom'a i oczywiście wszystkie nowe systemy - dolby atmos etc. Prośba o radę lub konstruktywną krytykę ;). Pozdrawiam, Michał Edytowano 7 czerwca 2018 przez Michał84 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 7 czerwca 2018 Napisano 7 czerwca 2018 Szukaj używanych zeszłorocznych modeli , bo za 10-12k będzie ciężko nagłośnić 60m2 . Jestem zwolennikiem wytyczynia prostokątu do audio-video , a nie nagłośnienia hektarów. Przy tej akustyce , to na 100% nie będzie przyjemne doznanie i nie pomoże kalibracja Odpisz, cytując
Michał84 Napisano 7 czerwca 2018 Autor Napisano 7 czerwca 2018 Hej , Zupełnie nie mam ambicji nagłaśniania w idealny sposób całych 60m. Zależy mi na przestrzeni, w której de facto oglądam filmy/słucham muzyki - czyli obszar kanapy i foteli. Układ w nowym mieszkaniu będzie podobny, więc to nie powinien być problem. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 7 czerwca 2018 Napisano 7 czerwca 2018 @Michał84 B&W 683S2 to kolumny, które potrzebują dużo prądu. RX-V683 jest za słaby. Spójrz na modele AVENTAGE, które oprócz wyższej mocy i lepszych przetworników zdecydowanie lepiej zgrywają się z B&W ze względu na łagodniejsze brzmienie. Spójrz na zestaw RX-A1070 + B&W 683 S2 + 686 S2 + HTM62 S2, oraz na (niestety droższą) ale lepszą brzmieniowo alternatywę opartą o amplituner NAD T758 V3 + B&W 683 S2 + 686 S2 + HTM62 S2 jako alternatywne kolumny spróbowałbym PSB Imagine X2T, dzwięk bardziej masywny, ale mniej szczegółowy od B&W. Opinie klientów które lepsze są bardzo podzielone. Masz możliwość wybrania się do jednego z naszych salonów na odsłuch? Odpisz, cytując
Michał84 Napisano 7 czerwca 2018 Autor Napisano 7 czerwca 2018 @Top Hi-Fi, dzięki za sugestie. Myślę, że akurat w tym przypadku będzie okazja dłużej pogadać - w następny czwartek jestem umówiony w jednym z Waszych salonów ;). Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 czerwca 2018 Napisano 8 czerwca 2018 Hej to dobra rada słuchaj sprzętu w domu. W salonach audio sprzęt jest odpowiednio przygotowany i rozstawiony. Czego nie ma u ciebie. Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na dwa połączenia Marantz Sr 5012 z serem od monitor audio bronze 6 tyły FX ale centralnym klipsch 440c. Który zgrywa się z frontami a jest wybitny jakościowo. Drugie połączenie to Onkyo rz820 z kolumnami heco aurora tu model 700 mógł by dopasować i dwa suby 30. Tu masz porównanie: O serio zachęcam do testów w domu. Piotrek Odpisz, cytując
Michał84 Napisano 8 czerwca 2018 Autor Napisano 8 czerwca 2018 (edytowany) @S4Home, dzięki za podpowiedzi, na pewno przesłucham te zestawy - wysłałem też wiadomość na priv. Jestem dzisiaj po pierwszych odsłuchach i szczerze mówiąc...nie jest dobrze. Słuchałem: Klipsch 260f - fajny bas, dynamiczne, niestety zupełnie zlewający się środek przy odkręceniu amplitunera na 2/3 (był to poziom, przy jakim normalnie słuchałbym muzyki). Polk Audio S60 - bardzo nieprecyzyjne, słabe wysokie tony. Focal Chorus 716 - fajny środek, ale bardzo płasko, praktycznie bez góry i dołu. Monitor Audio Silver 6 (podobno inna półka, ale cenowo wypadają podobnie) - bardzo precyzyjne w pełnym zakresie, przyjemna góra, trochę mało basu (chociaż może to kwestia konfiguracji amplitunera). Na razie bez porównania numer jeden. Wszystkie zestawy kolumn podłączone były do Denona AVR-X4400H. Generalnie, nie powiem, żeby którakolwiek konfiguracja wgniotła mnie w fotel i wywołała szeroki uśmiech na twarzy - albo ja jestem jakiś skrzywiony i za dużo oczekuję, albo powinienem szukać w innym budżecie, albo wybór głośników i amplitunera nie był najszczęśliwszy. + za obsługę (jeśli to czytacie), pan był bardzo sympatyczny i pomocny, tylko nie do końca trafił z propozycjami ;). Coś czuję, że proces wyboru nie będzie najkrótszy...;) Alternatywą może być też zakup kolumn i amplitunera za całość budżetu (12k), a za 2-3 miesiące dokupienie reszty zestawu. Edytowano 8 czerwca 2018 przez Michał84 Odpisz, cytując
Michał84 Napisano 9 czerwca 2018 Autor Napisano 9 czerwca 2018 (edytowany) Kolejny dzień odsłuchów i kolejna porcja danych do przetworzenia ;). Wiem już na 100%, że za 10-12k nie kupię pełnego zestawu 5.1 z amplitunerem, którego jakość by mi się podobała. Pozostaje więc opcja nr 2 - czyli zakup za cały aktualny budżet dobrych kolumn i amplitunera, może z subem jeśli wystarczy funduszy, a potem stopniowe rozbudowywanie systemu (na pewno tylne efektowe i centralny, może jakaś końcówka mocy do samej muzyki - kto wie;)). Dzisiaj już bardzo zbliżyłem się do tego, czego szukam - przy okazji odsłuchu Monitor Audio Silver 200, z subem (zastrzelcie mnie, zapomniałem zapytać, jaki model, ale ustawiony prawie na minimum fajnie wyrównywał bas, którego trochę dla mnie brakowało tym głośnikom). W sklepie pracowały pod pioneerem SX-N30, mam nadzieję, że przy podłączeniu ich pod Amplituner wielokanałowy z półki np. Marantza SR5012 nie będzie gorzej (kombinowanie z końcówkami mocy to chyba jeszcze nie mój poziom i przede wszystkim budżet). Zdecydowanie czekam na odsłuch Monitor Audio Silver 300 - w modelu 200 jakość super, trochę brakowało mi przestrzeni, jaką słyszałem w przypadku Bronzów 6 - tak sobie myślę, że 300-tki będą połączeniem wielkości sceny z bronze'ów 6 z jakością i precyzją silver 200 - wtedy jestem w domu. Słuchając rad @Top Hi-Fi i @S4Home, oprócz wspomnianych MA silver 300, zostały mi na liście do przesłuchania B&W 683 S2, PSB Imagine X2T i Heco Aurora. Pytanie do bardziej doświadczonych: 1. Czy w ogóle ma sens taki kierunek? 2. Z jakimi amplitunerami warto posłuchać MA Silver 300? 3. Z jakimi subami można je połączyć? Z góry dzięki za pomoc i sugestie ;). Edytowano 10 czerwca 2018 przez Michał84 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 11 czerwca 2018 Napisano 11 czerwca 2018 Zdecydowanie ma. Aurora jest zestawiana z dużo droższymi konstrukcjami. Tak samo odsłuchaj magnata quantum 727. Serio budżet znacznie niższy a jakoś dobra. Warto na niego popatrzeć. Aha no i moim zdaniem te które ci spasują najbardziej musisz sprawdzić w domu. Piotrek Odpisz, cytując
Recommended Posts