Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!

Dysk USB, pliki wavpack (niechętnie ale mogę konwertować na flac), DSD, część w 24/192. Dysk podłączam do laptopa, Foobar2000 gra na Bose SoundLink Mini. Ten zestaw namiotowy męczy mi uszy już od roku i chciałabym przesiąść się na coś innego. Plan jest taki: TV do wiadomości i raz w tygodniu Netflix, na co dzień muzyka. Możliwe, że zdecyduję się na PS i jakiś gramofon. Głównie death metal, thrash, rock i jazz (gładki). Salon z kuchnią ok 28m, budżet ~10000zł wliczając kolumny. Nie jestem umówiona na odsłuchy, nie mam właściwie żadnego faworyta, ale po lekturze forum i trzydniowy goglowaniu wygląda na to, że Y R-N803D mogłaby dać radę. Fajnie by było gdyby zawartość dysku była dostępna w sieci domowej cały czas, więc odtwarzacz musi udostępniać udział sieciowy, albo umieć z takiego korzystać.

Zgłębiając temat miałam wrażenie, że oprócz Yamahy i Onkyo nie ma właściwie odtwarzaczy godnych polecenia w założonej cenie. Ktoś tam bąkał o Sony ale tak jakoś nieśmiało. Tu i ówdzie piszą o angielskiej firmie Cambridge Audio i wygląda na to, że nie jest źle. Może coś od nich, może jakiś Pionier... Sama nie wiem, nie jestem za bardzo w temacie, a większość "testów" w internecie to zwyczajne reklamy. Pomożecie?

Pozdrawiam,

Ilona

Napisano

Cześć,

zacznę od elektroniki. Jeśli chcesz zbudować system na bazie amplitunera sieciowego, to zdecydowanie najlepszą opcją jest właśnie wspomniany Yamaha R-N803D. To amplituner zbudowany na bazie bardzo dobrego wzmacniacza A-S701. Pod względem wyposażenia siecioweg także urządzenie praktycznie kompletnie wyposażone. Alternatyw natomiast jest kilka, są to jednak opcje droższe, ale także lepsze. Pierwszym przykładem jest na pewno wzmacniacz Nad C368 z modułem BluOS. To urządzenie lepsze dźwiękowo pod każdym względem. Świetną opcją jest także Hegel H90. Można także budować system na bazie dobrego wzmacniacza stereofonicznego i zewnetrznego odtwarzacza sieciowego np. Audiolab 8300A lub NAD C356 BEE, może Cambridge Audio CXA60 oraz odtwarzacz Pioneer N-30AE. Opcji jest wiele.

Kolumny to większy problem, warto na pewno posłuchać wielu rozwiązań. Z mojej strony na pewno proponowałbym posłuchać Monitor Audio Bronze 6, jeśli lubisz bardziej gesty, ciepły dźwięk koniecznie Heco Aurora 700, z bardziej zaawansowanych konstrukcji Focal Chorus 716 oraz Dynaudio Emit M30.

Napisano

No właśnie, opcji jest tyle, że głowa boli. Tak sobie myślę, że może iść w stronę wzmacniacza stereo + odtwarzacz, a do TV kupić jakiś soundbar... Nie ukrywam, że fajnie mieć jeden pilot, pstryk i gra, nie wspominając o minimalnej ilości gratów, kabli i designu "ni z gruchy ni z pietruchy". Można podłączyć TV do Nad C368?

Napisano

Yamaha 803 lub nad 356 i wtedy dac Cambridge dac 100 i do tego cała masa kolumn. 

Tu wybór jest tak duży że szkoda to przytaczać to każdy i tak da inne porpozycji. Albo udaj się na odsłuch do najbliższego salonu, albo zadzwoń do nas i wyślemy ci do domu na testy ze 2 zestawy abyś mógł porównać i sprawdzić w domowych lepszych niż salonowe, warunkach. Wtedy możemy o czymś więcej gadać i ustalać. 

Na razie to luzny temat. 

Piotrek