Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam.Tak jak w temacie.Chciałbym sobie kupić głośniki pod komputer i zainteresowały mnie Mackie cr4.Zależy mi na naturalnym brzmieniu.Głośniki będą używane głównie do muzyki i troche do filmów i gier.Będą podłączone do karty Asus Xonar dg.Jest sens kupować te monitory??

Edytowano przez totalnylaik
Napisano (edytowany)

Mam tego typu monitory aktywne podłączone do komputera.( tych twoich nie znam)

W kilku słowach opiszę wady takiego rozwiązania.

podstawową wadą jest umieszczenie modułu wzmacniacza w jednej kolumnie. To powoduje (pomijając potencjalnie inne warunki pracy samych kolumn ze względu na budowę wewnętrzną) konieczność użycia jednego potencjometr głośności. I tu jest pies pogrzebany ;). W takich konstrukcjach użyty jest zazwyczaj potencjometr bardzo bardzo tani i tym samym naprawdę słabej jakości. Efektem jest w,najlepszym przypadku, nierównomierność pracy(głośności ) przy małych wartościach wzmocnienia. A w najgorszym trzaski przy zmianach głośności i rożne „miejscowe” anomalie ;)

Ja kupiłem moje glosniki do odsłuchiwania ścieżki audio przy montażu materiałów wideo. Dość miałem walki z wyimaginowanym szumem który generowała karta dźwiękowa do spółki z głośniczkami komputerowymi. I w tym zakresie sprawdzają się dość dobrze. Muzyki także słucham czasem ale jest zbyt analitycznie jak na mój gust.

Nie wiem czy w twoim przypadku nie byłoby lepiej kupić używany wzmak i monitory audio.

Jezeli jednak zdecydujesz się na aktywne. Szukaj kolumn za wzmacniaczami zabudowanymi w każdej kolumnie i dokup zewnętrzny potencjometr.

Edytowano przez Fafniak
Napisano

@totalnylaik jest jeszcze jeden element o którym trzeba wspomnieć.

przy tego typu konstrukcjach 90% konstrukcji to monitory tzw. bliskiego pola.

efektem pośrednim jest bardzo mały sweetspot, czyli żeby mieć ładna steresonie i pełne pasmo musisz siedzieć w bardzo określonym miejscu i często nawet przesunięcie głowy powoduje spooore roznice.

cala reszta spraw to same zalety :)