Ghgh Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Witam. Mam kolumny Melodika BL40 starsza wersja które były częścią kina domowego z amplitunerem Yamaha. KD przeniosłem do innego pokoju, zostałem z tymi kolumnami i szukam do nich wzmacniacza stereo. Słucham Nine Inch Nails, Metallica, Rammstein i podobnych, z plików zgranych z CD oraz ze Spotify/Tidal ze smartfona. Szukam wzmacniacza stereo który dobrze zagra z moimi melodikami. W sumie zastanawiam się nad NAD 368 tylko martwią mnie opisy, że nie gra on jak stary NAD. Kilka lat temu słuchałem NADA z kolumnami paradigm monitor i bardzo mi się podobało:) Teraz nie wiem czy stary NAD 356 + DAC + Chromcast czy może nowy NAD? A może coś innego do mojej muzyki? Po zakupie wzmacniacza mógłbym zmienić też za jakiś czas kolumny. Mam też Chromecast audio, więc najlepiej jakby wzmacniacz miał wejście optyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Hej, Jeżeli myślisz o wzmacniaczach Nad co w mojej ocenie jest słuszną decyzją, skup się raczej na klasycznej serii C326 czy C356. Jest siła i jest muzykalność. Jako alternatywę proponuję jeszcze żywiołowo grającego Cyrus One HD. Nieduże wymiary a potencjał naprawdę spory, można się zdziwić. Opcja numer trzy to francuski Atoll IN-50. Również energetycznie i dynamicznie grający wzmacniacz. Na koniec można jeszcze rozważyć Advance Acoustic X-i75 lub model wyższy X-i105. Pozdrawiam, Rafał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 14 godzin temu, Ghgh napisał: W sumie zastanawiam się nad NAD 368 tylko martwią mnie opisy, że nie gra on jak stary NAD. Kilka lat temu słuchałem NADA z kolumnami paradigm monitor i bardzo mi się podobało:) Teraz nie wiem czy stary NAD 356 + DAC + Chromcast czy może nowy NAD? Nieśmiało sie wtracę. Co prawda mam niewielki staż w temacie "prawdziwego stereo", ale miałem podobne dylematy do Twoich. Bardzo, bardzo nie chciałem C356 (paskudnie wyglada) i już prawie byłem zdecydowany na C368, ale domowe odsłuchy tych dwóch i paru innych jednoznacznie pokazały, że jeżeli jakośc muzyki jest najważniejsza to w zakresie do 3,5 tys, ciężko znaleź coś lepiej grajacego lepiej od C356. Do tego dokupiłem DAC+streamer w jednym - Pioneer N-50AE, ale tu jest całkiem sporo tez dobrych i tańszych rozwiazań. Najważniejszy z tego wniosek, że jeżeli chcesz dobrze wybreć MUSISZ posłuchać swoich wyborów w DOMU! Życzę cierpliwości!Ja wybierałem blisko pół roku ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghgh Napisano 8 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2018 (edytowany) Dzięki za porady. Na razie nie słuchałem 368 ale opisy forumowe mnie jakoś nie przekonały na 100%. Tak jak pisałem słuchałem kiedyś NAD (chyba) 356 z paradigmami i powaliło mnie w porównaniu do wzmacniaczy Denona, Yamahy i Onkyo z różnymi innymi kolumnami. Teraz chciałbym mieć sterowanie ze smartfona i Spotify/Tidal+pliki i w sumie też zastanawiam się nad jakimś streamerem. Jak Pioneer zgrywa się z nadem? No i nie słuchałem NADa z Melodikami. Jak to się zgrywa? Wytrzymam z tym zestawem NAD + BL40 przez kilka lat aż do kupna paradigmów? A jak dźwiękowo do NAD ma się Cyrus One HD? Na wzmacniacz i jakiś odtwarzacz sieciowy mogę wydać około 5000-6000. Edytowano 8 września 2018 przez Ghgh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 Cześć, To że nowe NAdy nie grają jak stare to prawda. Ale akurat do Melodiki pasuje jasno grający wzmacniacz. Więc tutaj zarówno NAD 356BEE jak i nowy 368 się jak najbardziej sprawdzą. Moje propozycję to zatem NAD 368 + moduł BluOS albo Cambridge Audio CXA80 + WXAD10 od Yamahy. Do BL40 świetnie pasuje także Roksan K3, tu musiał byśdo nas zadzownićpo dobry rabat, ale jest to petarda w graniu. Stawiaj na lepszy wzmak a nie odtwarzacz sieciowy. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D3e Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 Naprawdę warto zapłacić za wzmacniacz/amplituner dwa razy tyle, co się wydało na kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 On zostanie. Kolumny wymienisz za 2-6 lat. Dobre wzmaki rosną w cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghgh Napisano 10 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2018 13 godzin temu, S4Home napisał: On zostanie. Kolumny wymienisz za 2-6 lat. Dobre wzmaki rosną w cenę. No i taki mam cel A jakie kolumny pasują do NAD 368? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Ciepłe, z dużą ilością basu, nie specjalnie jasne. Produkty ELACa, niektóre linie Heco, wyższe modele Monitor Audio, czy starsze Dali bez wstęgi. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghgh Napisano 12 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2018 To jeszcze jedno pytanko: jak się ma dźwiękowo Cambridge Audio CXA80 do NADa? A roksana słuchałem K2 i też był nieziemski, ale cena za K3... pochłonęłaby cały budżet i musiałbym słuchać z chromecasta połączonego analogowo ze wzmacniaczem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 września 2018 Udostępnij Napisano 12 września 2018 (edytowany) Dnia 8.09.2018 o 23:38, Ghgh napisał: Teraz chciałbym mieć sterowanie ze smartfona i Spotify/Tidal+pliki i w sumie też zastanawiam się nad jakimś streamerem. Jak Pioneer zgrywa się z nadem Akurat ma takie połączenie od paru dniu: NAD 356 + Pioneer N-50AE i powiem, że to jest to co od ponad pół roku szukałem, a będzie pewnie jeszcze lepiej jak się to wszystko razem ułoży. Sprzęt nowy i zmieścisz się w budżecie. Edytowano 12 września 2018 przez slaw0001 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 CXA80 będzie podobnej klasy co NAD 368 chodź różnią się dźwiękiem. Cambridge stawia bardziej na neutralność. Roksan K3 to znacznie wyższy model od tych dwóch ina przykład podłączenie Malinki w roli stremera nie było by takim złym rozwiązaniem! Dźwiękowo jest jednak znacznie lepszy. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghgh Napisano 13 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2018 Strasznie mnie kusi Roksan K3 Jak on się ma do Kandy K2, którego słuchałem - podobnie, lepiej? No i jakbym się zdecydował na K3 to w jakie kolumny celować w przyszłości, bo na pewno wzmacniacza za 7000 nie zostawię z kolumnami za 2500. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 Lepiej. Granie jest zbliżone barwą. Ale to znacznie wyższy model. Dopiero Caspian M2 odstaje także barwą dźwięku. K3 to torpeda grania. To wzmacniacz dla tych którzy od muzyki potrzebują energii, żywiołowości. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts