Skocz do zawartości

amplituner Onkyo TX - DS 595 i subwoofer Tonsil Activ 100 POMOCY !!!

Recommended Posts

Napisano
Witam:) Jestem nowym użytkownikiem tego forum i jeżeli istnieje temat w którym podany przeze mnie problem się zgłasza to z góry przepraszam że niepotrzebnie założyłem ten. Przejde teraz do rzeczy. Posiadam kino domowe: amplituner ONKYO model TX - DS 595 i zestaw głośników Tonsil Fenix wraz z subwooferem
Tonsil Activ 100. Problem dotyczy dźwięku jaki wydobywa subwoofer podczas odtwarzania muzyki w formacie mp3 i audio również. Subwoofer zamiast brzmieć dobrze i wydawać basy trzeszczy strasznie nawet jeśli jego moc jest ustawiona na " po środku " a pasmo na ok 75 Hz. Dzieje się tak tylko podczas słuchania muzyki bo przy oglądaniu filmów głośniki sprawują się naprawde dobrze przynajmniej dla mnie. Subwoofer jest podpięty do wyjścia " subwoofer pre out " jego moc max. to 100 W a pasmo od 50 Hz do 150 Hz. Bardzo Was prosze o pomoc bo chciałbym sobie wkońcu posłuchać ładnie brzmiącej muzyki. Bawiłem się już ustawieniami typu: stereo , dolby pro logic 2 itp. ale nic nie pomogło. Pozdrawiam i byłbym z góry wdzięczny za jakąś pomoc.

Ps. Ewentualnie prosze zalecić jakieś podłączenie , jaka forma byłaby najlepsza itp. Jeszcze raz z góry dzięki.
Napisano
Witam!
Nie do końca wiem jak Tobie pomóc, ale będę próbował, pytając. Z czego ta muzyka jest odtwarzana i jak masz podłączone źródło do tego amplitunera? Trochę za mało danych. To że podłączyłeś sub-a w ten sposób, to mnie nie dziwi, aczkolwiek nie wiem czy jest jeszcze jakaś możliwość, ponieważ nie mogę znaleźć na necie widoku tylnej ściany tego sub-a.
Pozdrawiam
Napisano
A jak Twój ONKYO odtwarza muzykę radiową - zarówno na 5.1 jak i na 2 kolumny + subwoofer?
Czy problem jest tylko podczas odtwarzania z konkretnego urządzenia podłączonego pod amplituner?
Filmy odtwarzasz na DVD czy z komputera?
Jeżeli z DVD to co się dzieje, gdy masz włożoną zwykła płytę CD?
Pozdrawiam
PS. Jak możesz, to zamieść zdjęcia tyłu amplitunera i jak to wszystko podłączyłeś - będzie łatwiej dla wszystkich icon_cool.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam. Zamieszczam zgodnie z prośbą zdjęcia sory ,że tak późno ,ale jestem zabiegany.
Przy odtwarzaniu muzyki z radia obojętnie czy to jest 5.1 czy stereo problem jest ten sam. Muzyke odpalam w formacie MP3 na bardzo słabym dvd "redstar" wręcz śmiesznym ponieważ ze względu na wiek dvd Onkyo nie odtwarza MP3. Próbowałem odtwarzać muzyke na płycie dvd i CD lecz nic to nie daje. Chciałem też puścić ją na odtwarzaczu dvd Onkyo w formacie audio lecz nie chciał czytać płyty dvd. Chciałem jeszcze tylko dodać , że cały zestaw kolumn ma 8- omowy , a amplituner jest przystosowany do 6 albo 4 omów.

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

• 4 weeks later...
Napisano
Hej czy ktoś mi pomoże? Bo dodałem zdjęcia i jakoś żadnej odpowiedzi nie ma. Prosze bardzo o jakieś wskazówki albo rozwiązanie tego problemu. Z góry dziękuje

Widze ,że nikt nie kwapi się aby udzielić mi odpowiedzi. Zapytam w takim razie o opinie o zestawie kolumn TONSIL FENIX z subwooferem ACTIV 100 co o nich sądzicie czy są dobre do muzyki ( techno i hip hop , dużo basów ) jaki polecilibyście amplituner i dvd do nich? Pozdrawiam.
Napisano
Jeżeli ampli ma 4 lub 6 ohm, a podłączysz mu kulumny 8 ohm to nic się nie ma prawa stać. Głośniki będą grały tochę ciszej. Moim skromnym zdaniem, jest to wina amplitunera. Miałem kiedyś Onkyo TX-DS656, i po przełączeniu na stereo nie odzywała sie lewa v prawa kolumna. W dolby to samo ale z surroundami. Dałem głośniej i głośniki zaczynały grać - usterka? - Styki przekaźników były zaśniedziałe. wyczyściłem styki, jeden przekaźnik musiałem wymienić i potem było OK. Ale po raz pierwszy w swoim życiu rozkręciłem pół ampitunera żeby dostać się do przekaźników icon_mad.gif