Skocz do zawartości

Kino domowe 2.0 do 2,5tys (amplituner + 2 kolumny), pokój 20m2

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie,
potrzebuję zestawu amplituner + 2 kolumny.
Cena jaką chcę przeznaczyć to ok 2,5tys.
Obecnie muzyki słucham na "kinie domowym" LG składającym się z małych satelitek i głośnika basowego. Jakość dźwięku jest dla mnie akceptowalna więc wymagający nie jestem. Ze względu, że to wiekowy sprzęt nie posiada bluetooth, nie mam jak podłączyć go pod konsolkę czy TV i poza tym nie pasuje już wyglądem do nowo zakupionego mieszkania.
Źródłem muzyki jaką słucham jest Spotify i w sumie tylko ten serwis.
Dlaczego kina a nie stereo? Potrzebuję mieć w amplitunerze HDMI aby podłączyć go też do PS4, wsparcie dla spotify, podłączenie telewizora (Philips 50cali Ambilight model na ten rok).
Wymiary i ustawienie mebli jak w załączniku.
Myślałem wstępnie o sprzęcie:

Amplituner Yamaha RX-V483
KOLUMNY PODŁOGOWE TAGA HARMONY TAV-606F V.3

Raczej nie chciałbym mieć suba.
Nieco przekracza to budżet, ale jest to akceptowalny poziom.
Chciałbym poznać Wasze zdanie w tej kwestii.
Muzyka jakiej słucham to pop, dance, techno. Nie słucham muzyki głośno więc spora moc nie jest potrzebna. Mój obecny zestaw ma na oko ok 10W na satelitkach i ok 25W na subie i głośne to jest dla mnie aż nadto, rzadko kiedy słucham na więcej niż 20% mocy.
Bardzo proszę o poradę.
Zdaję sobie sprawę, że kasa niewielka, ale i tak będzie chyba lepszy dźwięk niż z tego co mam, a i komfort słuchania i obsługi większy.

rozklad.png

Napisano
1 godzinę temu, HotRoboter napisał:

Chce mieć możliwość słuchania Spotify bez udziału telewizora, platformę te musi obsługiwać jakieś urządzenie jest, stąd myślę o amplitunerze i chciałbym iść w tę stronę ;)

Kupując amplituner stereo np. wspomniana wyżej Yamaha R-N602, Spotify Connect jest wbudowany w amplituner, TV nie jest do niczego potrzebny.

Napisano

Cześć,

zdecydowanie namawiam na zestaw oparty na klasycznym dwukanałowym amplitunerze sieciowym. Urządzenie takie ma wbudowaną funkcjonalność sieciową. Spójrz na zestaw Yamaha R-N402D z polskimi kolumnami STX Electrino 150 lub Pylon Audio Pearl 25. Jestem pewny, że te konfiguracje w pełni Cię usatysfakcjonują. Zapraszam na odsłuchy.

Napisano

Czy do podłączenia tv i PS4 nie potrzebne są złącza HDMI, których w zaproponowanych przez Was modelach nie ma? 

Jeśli jest alternatywny sposób podłączenia, to proszę o informację. 

Czy różnica między amplitunerem jaki ja zaproponowałem a Waszymi będzie duża? Porównując do jazdy fiat Punto vs kia cee'd? Czy....?

Dziękuję za porady i udział w dyskusji, jednocześnie proszę o odpowiedź na pytania. 

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma potrzeby używania złącz HDMI, jeśli tylko zewnetrzne zrodla (tv, konsola) mają wyjścia optyczne lub koaxialne, możemy je wykorzystać dobpolaczenia z amplitunerem. Natomiast taki amplituner stereo w cenie około 2 tys. zł. zagra lepiej od amplitunera kina domowego za 3 tys. zł.

Napisano (edytowany)

Panowie,

dziękuję za odpowiedź.

Mój telewizor to https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-50pus7303-12.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIw9iKw-e53QIVArDtCh2KJgcxEAQYASABEgIOp_D_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CPaP78Tnud0CFdSbGAodwjENjw

Czy mógłby ktoś z Was zerknąć czy on ma wyjście o którym mówicie? Czy to jest "Cyfrowe wyjście optyczne - tak"?

Co do kolumn, wspomniałem o "KOLUMNY PODŁOGOWE TAGA HARMONY TAV-606F V.3", natomiast użytkownik S4Home wspomniał o "Taga 606V2" Czy to jest ten sam model pod inną nazwą czy inne kolumny? Czytałem też bardzo dobre opinie o kolumnach jakie zaproponowaliście "Pylon Audio Pearl 25", jak one wypadają na tle "KOLUMNY PODŁOGOWE TAGA HARMONY TAV-606F V.3"? Pylon jest lepszy, tak?

Sumując kolumny + zaproponowany amplituner robi się już prawie 4tys.

Nie chciałbym sytuacji jaką miałem ostatnio kupując latarkę gdzie okazało się, że bez 500zł nie mam co myśleć o dobrej latarce i absolutne minimum za 100zł w ostateczności co da się od biedy używać (Convoy S2+) - co dla mnie okazało się super jakością i jestem mega zadowolony. Nie wiem czy dobrze się wyraziłem, nie chciałbym podobnej sytuacji.

Edytowano przez HotRoboter
Napisano
4 godziny temu, HotRoboter napisał:

Panowie,

dziękuję za odpowiedź.

Mój telewizor to https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-50pus7303-12.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIw9iKw-e53QIVArDtCh2KJgcxEAQYASABEgIOp_D_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CPaP78Tnud0CFdSbGAodwjENjw

Czy mógłby ktoś z Was zerknąć czy on ma wyjście o którym mówicie? Czy to jest "Cyfrowe wyjście optyczne - tak"?

Otóż to. Twój TV (jak wszystkie obecnie) ma wyjście optyczne, zepniesz więc to z amplitunerem stereo.

Z zestawów które "prawie" mieszczą się w budżecie zwróć uwage na R-N303D + NOTA 550, a najlepiej podjedz do naszego oddziału w Sopocie i przesłuchaj :)

Zaraz posypią się komentarze, że ten amplituner to słabizna i trzeba kupić minimum 602'ke- ale w tym budżecie przy takim założeniu na kolumny zostaje nam kilkaset złotych. Lepiej będzie kupić niższy model ampli i lepsze kolumny, albo dołożyć. Na miejscu w salonie będziesz mógł porównać amplitunery i sam zdecydować,czy wystarczy Ci R-N303 czy jednak dołożyć do wyższego modelu.

Napisano
1 godzinę temu, Top Hi-Fi Poznań napisał:

Zaraz posypią się komentarze, że ten amplituner to słabizna i trzeba kupić minimum 602'ke- ale w tym budżecie przy takim założeniu na kolumny zostaje nam kilkaset złotych. Lepiej będzie kupić niższy model ampli i lepsze kolumny, albo dołożyć. Na miejscu w salonie będziesz mógł porównać amplitunery i sam zdecydować,czy wystarczy Ci R-N303 czy jednak dołożyć do wyższego modelu.

Czy według Ciebie dokładać tutaj warto? Czy wzrost jakości wart jest dołożenia? W pewnym przedziale zwykle idzie to dość liniowo, ale zaczyna się też przedział gdzie dokładając pieniądze różnica jest minimalna - stąd moje pytanie. Najlepiej by było odsłuchać i porównać, ale bez odsłuchania - jakie według Ciebie jest zdanie?

Pytam, bo może warto odłożyć zakup o miesiąc i dołożyć, to przecież zakup na kilka dobrych lat i rozkładając to na koszt miesięczny, to dołożenie 1,5tys w skali powiedzmy 8 lat to pomijalna wartość dla domowego budżetu...

45 minut temu, S4Home napisał:

Ja się machnąłem. Absolutnie chodziło o model V3!! Jest lepszy od V2. 

I to kolumny porównywalne do nota 550. Z tym że są od nich większe. 

Piotrek

Zatem według Ciebie lepsza jest "TAGA" czy "Pylon Audio Pearl 25"? Jeśli któryś zestaw jest lepszy i gorszy to jeśli mógłbyś ocenić przyrost jakości w % albo do czegoś porównać?

Dziękuję wszystkim za czynny udział w dyskusji!

Napisano
27 minut temu, HotRoboter napisał:

Czy według Ciebie dokładać tutaj warto? Czy wzrost jakości wart jest dołożenia? W pewnym przedziale zwykle idzie to dość liniowo, ale zaczyna się też przedział gdzie dokładając pieniądze różnica jest minimalna - stąd moje pytanie. Najlepiej by było odsłuchać i porównać, ale bez odsłuchania - jakie według Ciebie jest zdanie?

Pytam, bo może warto odłożyć zakup o miesiąc i dołożyć, to przecież zakup na kilka dobrych lat i rozkładając to na koszt miesięczny, to dołożenie 1,5tys w skali powiedzmy 8 lat to pomijalna wartość dla domowego budżetu...

Moim zdaniem warto, nie mniej jednak to nie ja będę wydawał pieniądze. Idź na odsłuch, poproś o podłaczenie wyższych modeli. Jeśli dla Ciebie różnica będzie warta wydania większej kasy to dołożysz. Jest to subiektywne i musi być podparte odsłuchem.