Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam panowie, skompletowałem sobie serię 5 jbl tj. 580,530,520c i 550p i teraz nie wiem czym to napędzić. Pomieszczenie 20 mkw,  muzyka wszelaka z wyjątkiem popu rapu techno i tego wszystkiego co nazywamy dziś muzyką a instrumentów tam nie ma. Najpierw amplituner, myślę o używanym do 3000, może Pioneer lx86, denon 4810? Za pomoc i poświęcona chwilę serdecznie dziękuję. Zbierałem tą serię 5 lat i kiedy myślałem że to już koniec, że mam, to się okazało że to dopiero początek. Teraz mam pionka ax3 i dv717 a może końcówka mocy? Bo coś odnoszę wrażenie że dla tych kolumn to prądu mało. Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję, że odpisałeś i mimo braku logiki w moim poście odczytaleś w nim sedno. Chodzi mi właśnie o przody, kiedy grałem na 530 dźwięk naprawdę sprawiał mi przyjemność, a teraz jak mam komplet te 580 owszem grają i potrafią uderzyć, ale mam uczucie, że grają i tak na pół gwizdka. Kupiłem je od muzyka, miał je podpięte pod nada bee nie pamiętam którego i ten naprawdę nimi szarpał. Kłopot w tym, że są to dość rzadkie kolumny i nie wiem z czym je zestroić, co je opanuje. Mało tego brzęczy w Polsce.  Pomyślałem więc nad zmianą amplitunera na nowszy mocniejszy, ale jaki nie wiem. A amplituner że względu na koncerty.

A myślę że, ten denon 4810 lub pionek lx 86 poradzą sobie z nimi, ale brak mi wiedzy, doświadczenia by w pełni świadomie dokonać zmiany, słuchu pewnie też, stąd mój post i prośba o poradę

Napisano

Myślę ze do tych kolumn nie jest potrzebny wzmacniacz o kosmicznie wysokiej mocy lecz coś dość dynamicznego. Może jakiś Roksan lub Atoll, ewentualnie może jakaś Yamaha wystarczy. Jeśli wcześniej dobrze grały z NAD-em to może warto wrócić do czegoś z tej stajni. Pozostaje posłuchać.

Napisano

Zdecydowanie jedyną opcją jest zakup końcówki mocy lub wzmacniacza stereofonicznego z opcją pracy jako końcówka. Ja zaproponowałbym Advance Acoustics X-i105, ewentualnie moim zdaniem rozwiązanie bezkompromisowe pod względem ceny i jakości NAD C356 BEE.

Wpadnij na odsłuchy, ewentualnie wypożycz wzmacniacz do testu w Twoim systemie.