S4Home Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 20 godzin temu, Bartłomiej napisał: Należy się jakaś aktualizacja, bo BARDZO mi pomogliście. Wszystkie głośniki podłączone i przetestowane (Mad Max 5.1, kilka utworów i zwykła telewizja czyli set, jaki będą obsługiwać): Polk S20 - pięknie wykonane, bardzo solidne. Po przejściu z budżetowych podłogówek Quadrala na pewno nie powiedziałbym, że jest gorzej. Całkiem wyraźna góra i bardzo wyróżniający się bas. Nieźle! Pylon Pearl - znacznie spokojniejsze, niż Polki. "Po trochę" wszystkiego, dla ucha mojego i żony - bezpiecznie, nijako, mdło. Odpadły od razu. Klipsch R15M (czyli wersja przed sugerowaną R51M) - pierwsza reakcja po podłączeniu - ostro, bardzo ostro. Dźwięk aż zgrzyta i przeszywa na wylot. Totalnie inne odczucia, niż przy Quadralu. Kolejny krok - naprzemienne podłączanie Polka i Klipscha. Obserwacja - Polk tłumi basem, po podłączeniu Klipscha wszystko staje się krystalicznie czyste (ale basu zauważalnie mniej). Dźwięki, które na Polkach przelatują gdzieś w tle tutaj wysuwają się na pierwszy plan. Przy odtwarzaniu muzyki Klipsch brzmi plastikowo (stwierdziłem na początku, że podobnie do głośnika w telefonie i dla takich zastosowań od razu by odpadł). Za to w kinie i telewizji monitory pokazują pazur. Werdykt jednoznaczny - w moich warunkach i dla moich konkretnych zastosowań Klipsch stanowczo wygrywa (z gigantyczną przewagą), mimo, że to półka niżej, mimo, że tańszy i najmniejszy z całej trójki (przy Polkach monitory od Klipscha wyglądają jak zabawki). Ostatnia decyzja - testowany model i tak wraca do sklepu, więc muszę zdecydować czy warto dopłacić ~300zł do nowszej wersji R51M (na RP160 brak budżetu a te pewnie całkowicie zamknęłyby temat:)) Q21 - w temacie opisywaliście nowe Klipsche. Myślicie, że warto? Jesteście w stanie przedstawić zalety nowszej wersji? No a porównanie do obecnych quadrali. Bo tu nastąpiła moja dyskusja z kolegami. No jak mówiłem r15 i wszystkie inne wersje tej kolumny takie są. Zobaczysz jak ostrość przeszkadza ci z czasem. Aż nie do wiary. A bas nie stanie się większy. Rp160 będzie deczko lepiej, ale one wciąż będą miały twardy bas. Z tym że góra się uspokoi. Może warto sprawdzić magnata 723?? Aaaaa tu może być kozak! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Napisano 15 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2018 5 godzin temu, S4Home napisał: No a porównanie do obecnych quadrali. Bo tu nastąpiła moja dyskusja z kolegami. No jak mówiłem r15 i wszystkie inne wersje tej kolumny takie są. Zobaczysz jak ostrość przeszkadza ci z czasem. Aż nie do wiary. A bas nie stanie się większy. Rp160 będzie deczko lepiej, ale one wciąż będą miały twardy bas. Z tym że góra się uspokoi. Może warto sprawdzić magnata 723?? Aaaaa tu może być kozak! Piotrek Hej Piotrku, W odniesienie do Quadrali - Polki S20 baaardzo podobne (trochę mniej wyrazista góra i bardziej podbity bas) na moje amatorskie ucho. Klipsch - totalnie inna sprawa - jak wspomniałem, dużo bardziej krystalicznie, ostrzej i wyżej. Co do wysokich tonów - zdaję sobie sprawę jakie jest ryzyko i testowo robiłem dłuższy odsłuch (ale wiem, że wyjdzie "w praniu"). Nie zmienia to faktu, że taki dźwięk najbardziej odpowiada moim potrzebom i myślę, że będę zadowolony z Klipscha. Zresztą, każde ucho jest inne i nie wyobrażam sobie, żeby każdy użytkownik tego systemu narzekał po jakimś czasie na przesycenie wysokimi tonami:) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 października 2018 Udostępnij Napisano 15 października 2018 Czyli jednak nie zmiażdżyły tak quadral i chociaż troszkę racji miałem. A to jeśli lubisz takie granie to słuchaj mi nic do tego Polecam zdecydowanie wybór pod siebie. Tego się trzymaj!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Dnia 12.10.2018 o 23:21, GleNinja napisał: top hi-fi - muzyka mimo wszystko oparta jest na solidnym basie - jeśli tego basu brakuje - to na całości to mocno rzutuje w odsłuchu i rozumie, iż jako doświadczony znawca hi-fi - twierdzisz, iż kolumna podstawkowa jest w stanie wygenerować taki sam bas jak kolumna podłogowa tak? - oczywiście podobny pułap cenowy Ja mam kolumny Jamo C97 - i chętnie moje "pudełka" sprawdzę z twoimi podstawkami i porównam. Podaj, które dokładnie modele masz na myśli - jak będę miał możliwość porównam i na pewno opiszę wrażenia. Fakt, że ostatnio nie odsłuchiwałem podstawek, jak mam możliwość to odsłuchuje podłogówki i być może jetem w błędzie - W małym pomieszczeniu bas z kolumny podstawkowej będzie słyszalny, z dużej podłogówki też- ale pewnie dopiero na korytarzu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GleNinja Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 mam inne zdanie - i niech każdy zostanie przy swoim... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Kaczmarek Napisano 13 września 2019 Udostępnij Napisano 13 września 2019 Witam, do wzmacniacza smsl ad18 który będzie połączony z TV które z poniższych kolumn byście polecili? Będą uniwersalne zarówno do muzyki jak i filmów. 1. Klipsch R-51M 2. MAGNAT QUANTUM 723 3. Mission LX2 Mają na celu poprawić jakość dźwięku z tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 Quantum 723 albo LX2, ale raczej Quantumy. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts