Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 Yhym to ja nie jestem takim fanatykiem żeby ciągle podchodzić i podkręcać czy skręcać potencjometr na nim:-( kojarzy mi się to z tv bez pilotów jak się do Neptuna podchodziło kanał zmienic:-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 Będę się tego trzymać raczej przy moim dotyczachasowym użytkowaniu nie ma problemu bo pilot i pyk audiolabem ściszam. Ale jak omine go w użytkowaniu powiem szczerze bdzie ciezko, zobaczymy. Robię remont i przekładam kable z daciem kolo konsoli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 Po prostu gdy DAC jest obok klawiatury z której się korzysta , to sięganie do potencjometru jest łatwiejsze.. On jest na tyle mały że można go zabrać zamiast przedłużacza do krótkiego kabla. Czasem różnice w dźwięku są na tyle niewielkie że decyduje wygoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 (edytowany) Ale ja nie dotykam kompa. On leży na stoliku a ja na kanapie daleko od niego. Nawet klawiaturę mam przenośna. Dać ma podpięte 2 kable do audiolabem, USB dla kompa i zasilający. To nie takie proste go odłączać i brać ze sobą w moim przypadku. Kolega Janusz ma rację. Przyjdą słuchawki posłucham co i jak tylko chyba odrazu i tak muszę kupić przejściówkę do audiolabem żeby podlaczyc i moc pod niego też podpiąć. Edytowano 23 października 2018 przez Matifcb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 Dlatego najwygodniej chyba będzie używać wyjścia słuchawkowego w Audiolabie. Docelowo możesz pomyśleć w przyszłości o dodatkowym DAC-u typowo do podłączenia Audiolaba do komputera. Ale to tylko wtedy , gdyby okazało się że dźwięk z Audiotraka na słuchawkach jest lepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 Ten Dac widzę że ma też takie duże wejście na słuchawki jak audiolab. Może do niego też będę podłączać w to duże wejście. Wcześniej ktoś napisał że nawet na tych większych będzie mniejsza strata (albo coś pmieszałem:-) ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 Ty tak jak mówisz masz miejsce komputerowe fotel monitor itp. Ja niestety inny charakter siedziska. Ja po prostu myślę że mój wzmacniacz to najlepsze co mam i jego muszę używać żeby wycisnąć jak najlepszą jakość.. może błędnie myślę :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 Oczywiście dam mu się wykazać po to wyciągam go kolo konsoli :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 Niektóre wzmacniacze mają podłączone do wyjścia słuchawkowego osobny wzmacniacz słuchawkowy. Bardzo często słuchawki są podłączone do końcówki mocy przez rezystory. To się czasem dobrze szczególnie dobrze sprawdza z słuchawkami o wysokiej impedancji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 Dnia 21.10.2018 o 20:56, Marek Jankowski napisał: Audiolab ma bardzo dobre wyjście słuchakowe. Ja słuchałem na nim HD600 i AKG Q701 i grało to pięknie więc CAL'e mogą być ograniczeniem dla tego wzmacniacza. tutaj bylo o tym dlatego mozliwe ze audiolab sie spisze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 cholera prolinki z Dac do audiolaba maja z 0,5m.. sa za krotkie zeby Audiotrak tam lezal.. nie chcialem go kurcze klasc na stolik.. cala nadzieja w tym ze Audiolab naprawde da rade ze sluchawkami. Pewnie dla takiego amatora jak ja nawet nie bedzie czuc roznicy.. oby.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 15 minut temu, Janusz Duryn napisał: Mocowo to Audiolab spokojnie je napędzi, ale wydaje mi się, że więcej szczegółu, lepszą scenę zapewni Ci Cube. Dokładnie. Mocowo będzie OK. Przypomniało mi się, że do Audiolaba podłączałem dokanałowe Shure 215SE o impedancji 20ohm i nieciekawie to grało. Miałem wrażenie, że jak dam głośniej to przetoczą mi się przez półkule mózgowe Poważnie. Z Cube było lepiej i muzykalnie więc przy 32 ohmach powinno być dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 najwyzej DAC bedzie lezal na Audiolabie. Czekam do piatku na sluchawki pozniej sprawdze jak to gra jak to mowicie " w odpowiednich dziurkach" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 dobrze rozumiem ze CAL2 ma wtyk 2,5mm przy sluchawce i konczy sie katowym wtykiem 3,5mm ? ( pasowaloby mi do podlaczania pada jakbym gral na konsoli ) potrzebuje 1.przedluzacza z dziurka 3,5mm a z drugiej strony zakonczonego 6,3mm bo zarowno DAC jak i Audilab maja to wejscie 6,3mm 2. ewentualnie kupic przedluzke 3,5mm dziurke zakonczona 3,5mm wtykiem i uzyc przejsciowki z 3,5mm dziurke na 6,3mm wtyk ? co poprostu pozwoli mi ewentualnie gdzies uzyc tego kabla indziej jesli zajdzie potrzeba ? 3, moze kupic kabel 2,5mm wtyk na 6,3mm i w ogole zrezygnowac z tego kabla fabrycznego ? 4. kupic kabel 2,5mm wtyk na 3,5mm wtyk i przejsciowke ewentualnie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 Ale kombinujecie. Zrobić nowy kabel i zagra o niebo lepiej niż fabryczne. https://allegro.pl/acrolink-hybrydowy-czyste-srebro-miedz-occ-7n-i6946168819.html lub ten Canare Starquad l-4e5c Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 recabling napewno ale nie teraz jeszcze. Zobacz na jakim ja jestem poziomie kolego. Ja was o wszystko pytam zeby wszuystko banglalo napewno chce sie oswoic najpierw a pozniej modyfikowac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 (edytowany) Tylko zwróćcie uwagę że ten ACROLINK Hybrydowy wymaga przynajmniej potrójnej długości do zrobienia kabla do słuchawek. Do tego warto by dobrać odpowiedni kabel do brzmienia słuchawek ze sprzętem i oczekiwań. A ten kosztowałby ponad 300 zł na 3 metrowy przewód. A to sporo więcej niż same słuchawki. Edytowano 23 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 chyba nie myslalem o robieniu takich rzeczy tydzien temu jak prosilem waqs o pomoc w wybiorze sluchawek :-) zauwazylem ze sprzet audio ma wbudowany do zakupu caly dzial okablowanie za ktory trzzeba placic i uskuteczniac jakies zabiegi manualne. Fenomentalne to jest jak takie kable wplywaja na dzwiek. Fizyka jednak modzenie za pare miesiecy raczej. MobyDick ktorego punktu bys sie u mnie trzymal w sprawach z przejsciowkami wttykami dziurkami ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 Pisałem już że najprostszym wyjściem byłby zakup przedłużacza np. Prolinka. Najłatwiej o takie gdzie złącze męskie i żeńskie to standardowy jack 3,5 mm trzypolowy. Do tego Audiolab wymaga przejściówki na 6,3 mm. O innym kablu, bardziej wyspecjalizowanym zawsze możesz pomyśleć w przyszłości. Myślę że na początek niema sensu za bardzo kombinować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 do takiego rozwiazania mam wydaje mi sie dosc logiczne pytanie wiec je zadam skoro fabryczny kabel posiada niezbyt pochlwbne opinie co do jakosci dzwieku jak i kondycji mechanicznej i narazenie na zuzycie to nie lepiej poszukac odrazu dlugiego kabla 2,5mm meski i ewentualnie 3,5 meski i dalej przejsciowka zarowno do daca jak i audiolaba ? czy wymiana samego kabla na lepszy nie jest swego rodzaju modyfikacja ktora wplyywa na dzwiek ? pytam powaznie Ile to opini jest ze na innym kablu to te sluchawki dopiero super zagraly. Myslalem ze chodzi w tym o to zeby je wymienic na cos lepszego a skoro te sluchawki maja jeszcze wtyk pod to zrobione to jest to ulatwienie nawet modyfikacji, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2018 Udostępnij Napisano 23 października 2018 (edytowany) Nic mi niewiadomo aby kabel z którymi CAL2 jest sprzedawany był kiepskiej jakości jeśli chodzi o dźwięk. Jeśli chodzi o wytrzymałość to również na mam zastrzeżeń. Zastanawia mnie trochę to że są ludzie którym ciągle przewody przerywają przy wtyczkach. Z moich obserwacji wynika że zwykle robią coś głupiego. Ja nigdy nie miałem takich problemów. Wystarczy wyciągać wtyczkę trzymając ja a nie ciągnąć za przewód i nie załamywać go. Bywa że ktoś jeździ fotelem na kółkach po przewodzie lub robi coś takiego i wtedy musi przewód uszkodzić. Jeśli ten Canar mikrofonowy jest dobrze sprawdzony na CALach to pewnie się nada do zrobienia nowego przewodu. Powinien być lepszy od przedłużacza Prolinka + kabel stokowy. Zakup odpowiednio długiego kabla wysokiej jakości jako gotowego, który będzie pasował do CAL2 może być problematyczny. Edytowano 23 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 23 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2018 (edytowany) naleze tez do uwazajacych i dbajacych osob. musze poznac dzwiek na fabrycznym kablu. Co oferuja same sluchawki. Jaki to bedzie dla mnie przeskok pozniej kupie jesli jest polecany Canar nawet 3m. Czy jest jakas instrukcja jak taki kabel z 4 zylami polaczyc z koncowka np 3,5mm jacka i 2, mm jacka bo taki musze zrobic do sluchawki w CAL? moze to nie trudne a ja technicznie ok chyba;) a takie cos? https://allegro.pl/vention-4n-ofc-jack-2-5mm-3-5mm-300cm-i7494581701.html Edytowano 23 października 2018 przez Matifcb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 października 2018 Udostępnij Napisano 24 października 2018 Główny problem jaki widzę, to taki że obudowa wtyku 2,5 mm może nie wejść w tą trójkątna wnękę. Wtyk powinien mieć taki dodatkowy stopień pomiędzy masą a obudową jak w tym: https://allegro.pl/wtyk-stereo-mini-jack-2-5mm-prosty-4-pin-polowy-i7153654322.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 24 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2018 patrzylem na wymiary grubosci wydawalo mi sie ze ta grubosc styknie. sprawdze suwmiarka jak dojda sluchawki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 października 2018 Udostępnij Napisano 24 października 2018 (edytowany) Wnęka ma głębokość ~3 mm i nie wejdzie w nią walec większy niż średnicy 7,5 mm. Pozostaje zapytać sprzedawce o średnicę tej wtyczki. Edytowano 24 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts