Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

Mam problem z gramofonem Thorens Td 158. Mianowicie silnik kręci się za szybko, utwory brzmią prawie pół tonu za wysoko. Policzyłem obroty i pi razy drzwi wychodzi mi 34,5 na minute. Czy jest jakaś możliwość wyregulowania prędkości obrotowej w tym gramofonie? 

Napisano
3 minuty temu, kataklizmator napisał:

Czy jest jakaś możliwość wyregulowania prędkości obrotowej w tym gramofonie? 

Ten Thorens  ma napęd paskowy , mogło się zdarzyć , że pasek się zsunął. Na początek zdejmij talerz i zobacz czy jest tam dojście do paska i czy jest ok.

Napisano

Ten gramofon to w zasadzie to samo co Dual CS 435. Jeżeli problem za szybkich obrotów nie wynika z zsuniętego paska, to trzeba wyregulowa silnik. Dostęp do niego (i do śrub regulacji obrotów) jest możliwy po rozkręceniu obudowy i wyjęciu całego mechanizmu gramofonu. Są tam dwie śruby od regulacji obrotów na 33 i 45. Dwa dni temu robiliśmy dokładnie taki sam gramofon :)

Powodzenia!

Napisano

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Załączam zdjęcia paska, wg mnie jest wszystko ok. Nawet jeżeli lekko się zsuwa, to tam jest mniejsza średnica tej ośki i wtedy by obroty talerza zwalniały, więc chyba nie w tym rzecz. Za chwilę odkręce mechanizm i poszukam śrub regulacyjnych.

IMG_20181113_200514.jpg

IMG_20181113_200543.jpg