wilson Napisano 27 listopada 2018 Napisano 27 listopada 2018 Dzień dobry Chciałbym się poradzić w następującej kwestii: Od lat słucham muzyki (głównie klasycznej z CD i radiowej Dwójki) ze starej wieży Technicsa ze wzmacniaczem SU-A700 i kolumn Scherzo 200 w 20-metrowym pokoju (jakkolwiek absurdalnie to brzmi). Pora na zmiany, ale - z racji finansów - stopniowe. Przeczytałem wiele postów o tym, by najpierw dobrać kolumny pod swój gust. Tyle że od czegoś jednak muszę zacząć. Dobre recenzje mają np. KEF Q350 czy droższe Uni-Fi BS U5, przeczytałem, że są niezłe do słuchania właśnie muzyki klasycznej. Czy jest sens odsłuchiwania takich kolumn, jeśli potem podepnę je do tej mojej wieży? Czy też muszę zainwestować jednocześnie w lepszy wzmacniacz? Ale jaki to jest lepszy wzmacniacz? Denon PMA-720AE będzie lepszy od mojego Technicsa? Czy szukać raczej czegoś używanego w tej cenie? Plan jest taki, że z czasem zacznę też słuchać muzyki klasycznej z serwisów streamingowych, więc pewnie pomyślę o yamaha R-N803D (w końcu ma też tuner FM) lub dokupiłbym do wzmacniacza przystawkę streamingującą (WXAD-10) oraz nowy odtwarzacz CD. Na marginesie: niedawno słuchałem winyli z zestawu, który znajomy kupił za jakieś 800 zł (stary wzmacniacz DENON oraz stare monitory Mission) i brzmiało to o niebo lepiej niż to co ja mam. Co Państwo radzą? Dziękuję z góry za sugestie. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 27 listopada 2018 Napisano 27 listopada 2018 Dzień dobry. Na pewno zakup nowych kolumn ma sens, chociaż z Twoim wzmacniaczem Technics nie wykorzystasz ich potencjału. Wybór Kef Q350 jest jak najbardziej optymalny, to jedne z lepszych monitorów w swoim budżecie, dodatkowo idealnie wpasowują się w Twoje preferencje. Może jako alternatywa warto jeszcze spojrzeć na Tannoy Revolution XT 6 oraz Fyne Audio F500. Inne alternatywy będą droższe. Natomiast jeśli chcesz zakupić nowy wzmacniacz, na pewno odradzam do Twoich preferencji PMa-720AE. Lepiej w takim budżecie poszukać używki. Natomiast niewiele zwiększajac budżet masz NAD C326BEE lub kolejny skok jakościowy, szczególnie doceniany przy odsłuchu klasyki do Audiolab 6000A. Każdy z tych wzmacniaczy zagra moim zdaniem lepiej niż amplituner Yamaha R-N803D, chociaż w kategorii amplitunerów „803” jest moim zdaniem urządzeniem najlepszym. Bardziej nie pasuje tutaj charakter dźwięku urządzenia Yamaha. A funkcje sieciowe uzyskasz np. poprzez Yamaha WXAD-10. To niedroga przystawka, pracująca na platformie MusicCast. Zapraszam serdecznie na odsłuchy i indywidualne wyceny. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 28 listopada 2018 Napisano 28 listopada 2018 Wymień na razie same kolumny. Zobacz ile to wnisie. Co poprawi. I tak wzmacniacz się wybiera do kolumn. Możesz zatem testować na swoim technicsie kolumny i tak bym zrobił. KEF Q350, ELAB B6, Dali Oberon 3. Zapraszam po wypożyczenia i po lepsze ceny. Piotr Odpisz, cytując
wilson Napisano 28 listopada 2018 Autor Napisano 28 listopada 2018 6 godzin temu, S4Home napisał: 17 godzin temu, Q21 napisał: Bardzo dziękuję za wskazówki i zaproszenie. 17 godzin temu, Q21 napisał: Dzień dobry. Na pewno zakup nowych kolumn ma sens, chociaż z Twoim wzmacniaczem Technics nie wykorzystasz ich potencjału. Wybór Kef Q350 jest jak najbardziej optymalny, to jedne z lepszych monitorów w swoim budżecie, dodatkowo idealnie wpasowują się w Twoje preferencje. Może jako alternatywa warto jeszcze spojrzeć na Tannoy Revolution XT 6 oraz Fyne Audio F500. Inne alternatywy będą droższe. Natomiast jeśli chcesz zakupić nowy wzmacniacz, na pewno odradzam do Twoich preferencji PMa-720AE. Lepiej w takim budżecie poszukać używki. Natomiast niewiele zwiększajac budżet masz NAD C326BEE lub kolejny skok jakościowy, szczególnie doceniany przy odsłuchu klasyki do Audiolab 6000A. Każdy z tych wzmacniaczy zagra moim zdaniem lepiej niż amplituner Yamaha R-N803D, chociaż w kategorii amplitunerów „803” jest moim zdaniem urządzeniem najlepszym. Bardziej nie pasuje tutaj charakter dźwięku urządzenia Yamaha. A funkcje sieciowe uzyskasz np. poprzez Yamaha WXAD-10. To niedroga przystawka, pracująca na platformie MusicCast. Zapraszam serdecznie na odsłuchy i indywidualne wyceny. Dziękuję za poradę i zasugerowanie Audiolab 6000A. Odpisz, cytując
Recommended Posts