Wesolymaniek #1 Napisano 9 grudnia 2018 Witam Kolegów i prosze o pomoc potrzebuje powiesic w salonie dwa glosniki, kolumny lub monitory bo mam zostawiona dwa kable i jak szybko czegos tam nie powiesze to żonka naciska aby je zlikwidowac bo szpeca juz dlugi czas. pomózcie co tam zawiesić salon 6na 4 metry i wysoki bo to pomieszczenie w domku bez pietra i ok w kalecicy ok 4,5 m. te kable wychodza za kanapa na plecach po obu stronach . myslalem nad JBL one ale ponoc one do domu sie nie nadaja. budzet mysle max 1000 za pare i chetnie moze byc cos uzywanego . wiem ze pomozecie i chetnie posluchamWaszych rad. pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 10 grudnia 2018 Ale to masz za kanapą? To są tyły do kina czy jak? Co pracuje jako napędy do tych kolumn? Jaki wzmacniacz / amplituner? Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wesolymaniek #3 Napisano 11 grudnia 2018 hej witaj miałem altusy 110 z przodu amplituner pioneer SX -205 rds dotychcasz ale weszly zmiany inne meble i kolumny znikneły a ampli nie uzywany został bo nie ma co napedzac i teraz myslalem aby albo podiac to wszystko jakos pod TV lub sam nie wiem jak. te kable na scianie sa tak za kanapą ok 1m w tyl po obu stronach. Myslalem nad jakims sundbarem i do niego te dwa tyle glosniki kolumny monitory. a wogole czym sie rozni kolumna od monitora? pozdro Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 12 grudnia 2018 Kolumna to określenie modelu podłogowego (przeważnie) a monitor to kolumna podstawkowa (stojąca na standzie). Czysto technicznie to obie są kolumnami lub zespołem głośników. Ale nie ważne. Soundbar + 2 monitory nie to słabo będzie grać. ZA tysiaka kupisz fajne monitory, ale nie widze sensu układać ich za sobą. Chyba że pełny set kinowy czyli i przody i tyły? Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wesolymaniek #5 Napisano 12 grudnia 2018 Hej ale te przody to jakie widzisz? mam problem z lokalizacja (meble) chyba ze cos malego aby postawic na nie bo teraz ma na tej scianie gdzie wisi TV od lewej przeszklona szafo-witryna wys 200 szer 100 potem niska szafka rtV wys 50 szer 180 a na konncu szafo-witryna wys 130 szer 100 i...koniec sciany albo cos malego i klasc na te szafki skrajne ale maja rozne wysokosci i chyba nie hallo za bardzo albo wieszac po rogach jak te tyly . co wogole o tych propozycjach myslisz i moze podaj jakies przyklady sprzetowe? pozdro Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #6 Napisano 12 grudnia 2018 A głośniki w ściany? Generalnie, na fronty i centralkę używa sie takich głośników https://sklep.rms.pl/melodika-bli5lcr-bli-5-lcr-glosnik-centralny-lub-frontowy-instalacyjny-scienny-sufitowy-prostokatny-do-zabudowy-1-szt na tyły, surroundy sufitowe takich https://sklep.rms.pl/melodika-bli6-bli-6-glosniki-instalacyjne-scienne-sufitowe-okragle-do-zabudowy-2-szt na tyły w ściany takich https://sklep.rms.pl/melodika-bli6w-bli6-w-glosnik-instalacyjny-scienny-sufitowy-prostokatny-do-zabudowy-2-szt Jeśli chciałbyś je zmiksować z głośnikami wiszącymi to nie ma problemu, też są z tej samej firmy, z tym samym głosnikiem wysokotonowym, żeby zachować spójność brzmienia https://sklep.rms.pl/melodika-bl10-bl-10-kolumny-podstawkowe-surround-stereo-2szt https://sklep.rms.pl/melodika-bl20-bl-20-kolumny-podstawkowe-surround-stereo-2szt Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wesolymaniek #7 Napisano 12 grudnia 2018 witaj Kolego RMS , kurcze powiem zabiles mi mega klina teraz bo fakt niezla propozycja, sufity mam w salonie z płyt g-k i do tego ida pod katem bo sufit ma kształt trjakata ze scientym czubem aleteraz moje pytnie jaki bedzie drzwiek pod płytami jest ocieplenie piana natryskowa i to dobrze czy musialbym zrobic pudło rezonansowe? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #8 Napisano 12 grudnia 2018 Zawsze najlepiej wpakować skrzynię, bo ona poprawia parametry akustyczne głośnika. Ale jak jest w ścianie piana, ktora pochłania dźwięk to też jest ok. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wesolymaniek #9 Napisano 12 grudnia 2018 chodzi mi o umieszczenie w suficie a powiedz mi jaki proponujesz zestaw ? co bys powiedzial na 4 okragle lub kwadraty BLI 6? lub zestaw 5.0? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #10 Napisano 12 grudnia 2018 Zasadniczo w ściany idzie glośnik LCR i on ma sensowne pasmo przenoszenia, żeby przekazać wokale i muzykę. BLI6 i BLI8 to głośniki do efektów surround. Z sufitu nie uzyskasz dobrego dźwięku Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #11 Napisano 12 grudnia 2018 A gdybyśmy wróciło do koncepcji kolumn , głośników mocowanych na uchwytach? Nie w ścianach? Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wesolymaniek #12 Napisano 13 grudnia 2018 Chyba wroce do Twojej koncepcji Piotr mniej przeróbek i ....dewastacji hi hi. wiec co proponujesz powiesic aby narazie miec tyl a potem pomyslec nad przodem i pod ten moze moj amplituner co???? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 13 grudnia 2018 Pytanie czy chcesz monitory czy od razu set kolumn. Jeśli set to nie opłaca się go kupić oddzielnie. Mam tu na myśli canton movie, tannoy tfx i wszystkie podobne. Jeśli monitory to można się zastanowić na małymi kef 305 tu można kupować oddzielnie o ile pamiętam. Dali fazon czy monitor audio ma też taka serię. Jeśli jednak większe to obstawiam quantum 7243, 673 - jeśli znajdziesz. Zensor 3, bronze 2 czy elac b6. Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wesolymaniek #14 Napisano 13 grudnia 2018 Piotrze masz moze whatsapa bo bym CI fotki salonu poprzesylal , fajne te propozycje tylko najlepiej aby byla mozliwie jak najpłytsza ta kolumna bo bedzie dziwnie wygladało. A co powiesz na cos w stylu B&W M-1 ma racje bytu sprawdzi sie u mnie bo jest mega kompaktowy i chyba wlasnie wymyslony do wieszania ? jak nie on to moze cos w tym stylu znajde na rynku czy mam za duze pomieszczenie przypominam ok 22 m2 i wysokosc w szczycie ok 4 m Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #15 Napisano 13 grudnia 2018 Jeśli byś chciał jednak pobawić się w instalacje, odezwij się na priv po lepszą cenę na głośniki instalacyjne Melodika Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #16 Napisano 13 grudnia 2018 Tych kolumn nie znam. Więc nie chce się wypowiadać. Zapisano mi fotki na maila. Piotr@s4home.pl Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach