Bogusław 66 Napisano 17 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 1 godzinę temu, Pboczek napisał: A próbowałeś 5 koncert na fortepian i orkiestrę BWV1056? Zapodaj, usiądź i zapomnij się na trzy części. podaj tytuł płyty nie mogę znaleźć, , chyba że Tidal nie ma tego. 17 minut temu, Kubakk napisał: Podejrzewasz iż j23 , a'la agent wolf (son) powrócił ? w sumie sporo nawiązań do stawki , a że parę-/naście razy się oglądało to dziwne to Jak zacznie wklejać powiększony test lub odpowiadać bez ładu i składu to każdy się kapnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 Jest, mają duuużo muzyki. Na jednej masz dwa wykonania tego koncertu, dwie orkiestry, różni dyrygenci. A na drugiej, oprócz 5, także 3 i 7 koncert. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Dzięki. Dziś Glenna raz jeszcze posłucham. Edytowano 18 grudnia 2018 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Bogusławie, to geniusz, a do geniuszy trzeba mieć cierpliwość! (albo od razu znienawidzić i już) Pozdrawiam Ciebie i podziwiam (determinację), WP Edytowano 18 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Do południa byłem trochę zajęty, ale teraz słucham Koncert fortepianowy nr5. Pościłem głośniej sobie niż zazwyczaj ale nie trwało to długo (uznałem że nie ma takiej potrzeby) zresztą leci już drugi raz i ..... niestety, na obecną chwile nie jest to muzyka która mi przeszkadza ale też mnie nie angażuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Jakieś dwa lata temu zacząłem słuchać muzyki klasycznej a wciągnąłem się poprzez sprzęt HiFi, który umożliwił mi usłyszenie wreszcie co tam się dzieje. Każdy musi trafić na swoją nutę, instrument, wykonanie. Edytowano 18 grudnia 2018 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) 33 minuty temu, Pboczek napisał: ..umożliwił mi usłyszeć wreszcie co tam się dzieje.. Nie tylko, klasyka pozwala krytyczniej spojrzeć na pop... Nie chcę przez to powiedzieć, że jest gorszy, lecz to, że zaczyna się te inne gatunki- pop, jazz, rock analizować pod kątem logiki, harmonii i tekstur, a wcześniej... Tylko melodyka i ekspresja była istotna... Takie ja mam refleksje... Do dziś bardzo lubię rocka! Edytowano 18 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Wpierw siedziałem z boku, ale przesiadłem się na właściwe miejsce by lepiej słyszeć. W tej muzyce dzieje się dużo, nie jestem w stanie ogarnąć instrumentów, co sekundę zmieniam punkt zaczepienia, co nie daje komfortu wczucia się w ten gatunek muzyki. Mam takie wrażenie że wpada jednym uchem i wylatuje drugim, nie zostawiając nic po sobie, może jeszcze nie dojrzałem do klasyki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 1 minutę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Wpierw siedziałem z boku, ale przesiadłem się na właściwe miejsce by lepiej słyszeć. W tej muzyce dzieje się dużo, nie jestem w stanie ogarnąć instrumentów, co sekundę zmieniam punkt zaczepienia, co nie daje komfortu wczucia się w ten gatunek muzyki. Mam takie wrażenie że wpada jednym uchem i wylatuje drugim, nie zostawiając nic po sobie, może jeszcze nie dojrzałem do klasyki? Nastrój trza mieć 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traumeel Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 W wątku poświęconym Gouldowi, należy moim zdaniem przywołać książkę Stefania Riegera pt. Glenn Gould czyli sztuka fugi. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/27266/glenn-gould-czyli-sztuka-fugi W moim przypadku, po jej lekturze z nieco innej perspektywy podszedłem do tej niezwykłej muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) 15 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ..może jeszcze nie dojrzałem do klasyki? Są dwie metody na polubienie niełatwej z natury muzyki: 1. W miarę regularnie wizytować sale filharmonii 2. Rozpocząć nie od Bacha a od Beethovena: Sonaty fortepianowe, 5, 7 i 9 Symfonię dobrze rozpoznać, następnie koncerty fortepianowe Czajkowskiego, Griega, Schumanna ( i jego 4 Symfonię), można wiele fajnych rzeczy zaproponować... Gould niestety miał gust trudny (tak to określę). 5 minut temu, traumeel napisał: W wątku poświęconym Gouldowi, należy moim zdaniem przywołać książkę Stefania Riegera pt. Glenn Gould czyli sztuka fugi. Tak, lektura bardzo pomaga... Edytowano 18 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Może jeszcze wrócę do muzyki poważnej, ale jeszcze nie teraz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Bogusławie, wrócisz na pewno,... Nie wiesz jeszcze to, że już wsiąknąłeś. Pozdrawiam Ciebie, WP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Kloss Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 19 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: 19 godzin temu, Kubakk napisał: Podejrzewasz iż j23 , a'la agent wolf (son) powrócił ? w sumie sporo nawiązań do stawki , a że parę-/naście razy się oglądało to dziwne to Jak zacznie wklejać powiększony test lub odpowiadać bez ładu i składu to każdy się kapnie. No tak . Moje trzy wpisy to nie jest rekord świata. Ale na tym koniec . Takim głupim postem ustawiasz nowego forumowicza na bocznym torze. Nie wiem co Ty normalnie do mnie piszesz . Jakie powiększone wpisy ? Że Tobie i jeszcze komuś kojarzę się z jakiąś ,, spaloną " tu na tym forum postacią to nie moja wina. No z tej pozycji nie chcę być postrzegany na tym forum. Nie znam osoby z którą mnie utożsamiacie. Wydawało mi że mam coś do powiedzenia co komuś skróci czas i pieniadze w dojściu do lepszego dźwieku. Ale nie tu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 @Hans Kloss niepotrzebnie się irytujesz. Przecież to nic pod Twoim adresem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 2 godziny temu, Hans Kloss napisał: Nie znam osoby z którą mnie utożsamiacie Wystarczyło tylko tyle napisać i nikt by Ciebie nie kojarzył z innym J23. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 @Hans Kloss, no i zmień avatar, bo będę Ciebie nazywał "Hydrant". Pozdrawiam Ciebie, WP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr C. Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 Dnia 18.12.2018 o 12:34, wpszoniak napisał: Bogusławie, to geniusz, a do geniuszy trzeba mieć cierpliwość! (albo od razu znienawidzić i już) Pozdrawiam Ciebie i podziwiam (determinację), WP Wojciechu miałeś okazję zapoznać się z tym boxem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 (edytowany) Z tym konkretnie nie, "Glenn Gould: The Complete Columbia Album Collection" z 2015 to kompletne nagrania studyjne z wykorzystaniem najnowszego remasteru- Direct Stream Digital (DSD, 24 bit / 96 kHz(, więc można być o nie spokojnym, brzmią wspaniale. Box zawiera, co widać na fotce, przepiękny album fotograficzno- informacyjny. Pozdrawiam Ciebie, WP Edytowano 20 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr C. Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 Z książek,oprócz wspomiananej już "Sztuki fugi",dorzuciłbym jeszcze: Przed chwilą, wpszoniak napisał: Z tym konkretnie nie, "Glenn Gould: The Complete Columbia Album Collection" z 2015 to kompletne nagrania studyjne z wykorzystaniem najnowszego remasteru- Direct Stream Digital (DSD, 24 bit / 96 kHz(, więc można być o nie spokojnym, brzmią wspaniale. zawiera, co widać na fotce przepiękny album fotograficzno- informacyjny. Pewnie brzmienie super,ale co zrobić,gdy ma się już dużo tytułów, chyba poprosić Mikołaja o prezent pod choinkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 Czytałem biografię autorstwa Geoffreya Payzant'a (tu krótki opis ksiażki: http://wpszoniak.pl/portfolio/plyty-polecane-klasyka-19/ 56 minut temu, Piotr C. napisał: Pewnie brzmienie super,ale co zrobić,gdy ma się już dużo tytułów, Ja sprzedałem te, które mi się powtarzały. Zawsze jakiś pieniądz został uratowany, a więc wilk był syty a owca cała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr C. Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 Jest to jakiś pomysł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 (edytowany) Trzeba po prostu rozważyć, co chcesz uzyskać, bo jeśli tylko poprawą dźwiękową to raczej szukaj edycji wyprodukowanych w USA, jeśli chcesz mieć wszystko w jednym pudełku to też wybierz box, bo dodatkową korzyścią jest to, że jednostkowa cena płyty z zestawu jest korzystna. Jest jeden szkopuł- trzeba jednorazowo bulnąć 300 Euro co najmniej. Edytowano 20 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr C. Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 Dnia 20.12.2018 o 14:32, wpszoniak napisał: Trzeba po prostu rozważyć, co chcesz uzyskać, bo jeśli tylko poprawą dźwiękową to raczej szukaj edycji wyprodukowanych w USA, jeśli chcesz mieć wszystko w jednym pudełku to też wybierz box, bo dodatkową korzyścią jest to, że jednostkowa cena płyty z zestawu jest korzystna. Jest jeden szkopuł- trzeba jednorazowo bulnąć 300 Euro co najmniej. Mam coś na złocie,plus trochę "japończyków",mimo wszystko box jest interesujący. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 (edytowany) 21 minut temu, Piotr C. napisał: Mam coś na złocie,plus trochę "japończyków",mimo wszystko box jest interesujący. Wiesz... Złoto czy srebro ma znaczenie mniejsze. Nie wiem jak to się dzieje, że te amerykńskie wydawnictwa lepiej brzmią od wielu dekad? Japońskie są znakomite, choć nie wszystkie, natomiast nie spotkałem się z sytuacją, że "Europeczyk" bądź "Japończyk" o tym samym tytule brzmiałby lepiej. To nie są może różnice wielkie, ale audiofil "głodny" jakości je zauważy i doceni. A więc amerykański box! Edytowano 21 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts