Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

nadszedł czas wymiany klocka i potrzebuję pomocy w wyborze między: Yamaha 683 vs Onkyo TX - NR676 vs Denon X2400 (budżet wyższy raczej nie wchodzi w grę, bo i tak nie ma sensu - akustyka). Kolejności przeze mnie preferowana to Yamaha potem Onkyo potem Denon (posiadam Denon al 32, reszta to wysłużony Kenwood), ale zawsze warto się podpytać tych co mają, albo wiedzą więcej, albo i mają i wiedzą więcej :)

Użytek typowo domowy (w salonie 30m2, dużo mebli i różnych gratów) - więc akustyka jaka jest taka jest ;), głównie filmy (net), PS (2x), CD i gramofon (to idzie przez wzmacniacz, ale swoja lata już ma, może podepnę wszystko pod amplituner, potem jak uzbieram parę złotych to jeszcze zobaczę). Więc liczba złącz ma znaczenie (minimum 5 HDMI)

Płynne działanie w sieci domowej (wifi) i współpraca z przenośnym sprzętem (głośniki itp.)

System 5.1

I chyba tyle (nie będę się rozpisywał, bo szkoda miejsca i Waszego czasu ;)

Dzięki za pomoc!

Tomek

Napisano

Amplitunery ok tylko czy slyszales ich brzmienie? 

I do jakich kolumn to ma byc podlaczone? 

Ja mam yamaha 683 skusila mnie m. In. Dluzsza gwarancja i cena jaka zaoferowal mi sklep s4home. Do wfi itp go nie uzywam wiec sie nie wypowiem. Ale ogolnie to w tej cenie dobry byl wybor. Tylko s4home tyci nie dopasowal mi tej yamahy do moich kolumn. Kolejny sklep q21 podpowiadal zebym lepiej kupil onkyo. I teraz tyci zaluje. Moj stary ampli byl właśnie onkyo. Ale spoko tym sklepom warto zaufać. 

Napisano

Proszę bardzo. Na 1 zdjęciu widać dwie niby takie same płyty Toy. Pierwsza od góry jest "M". Dobrze to widać w aplikacji desktopowej Tidala. Tu w ampli jest to mało czytelne i trzeba wiedzieć co odtwarzać. Na drugim i trzecim zdjęciu ta sama płyta w dwóch wersjach, próbkowanie 44,1kHz 16bit i 48kHz 24bit. Tak to działa tutaj. W mało czytelny ale skuteczny sposób. Pozdrawiam

Tidal1 (Medium).jpg

Tidal2 (Medium).jpg

Tidal3 (Medium).jpg

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

O, to jest bardzo dla mnie ważne. Wygląda jakby naprawdę szli w tym kierunku. Dzięki!

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Weź sobie Yamahę 683. Ma najszersze możliwe ustawienia dźwiękowe. I dogada się z szrrosza grupa kolumn niż denon.

Piotr

Dzięki. A Onkyo? Po informacji o MQA przesuwa sie na pierwsze miejsce ...

Napisano

No nie e tam. 

Nie ma odpowiednika dynamic eq czy ypao volume. Nie ustawia eqalizera. Skupia się na odległość i mocy. Atmos deczko lepiej wychwytuje. 

Gdyby Onkyo nadal miało audyssey to były by to najlepsze amplitunery na rynku a reszta mogła by im pocierać tylki. A tak to jest konkurencja :)

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Nie ma odpowiednika dynamic eq czy ypao volume. Nie ustawia eqalizera.

Tak właśnie jest. Po ustawieniu na mikrofon tak poodcinał pasma we frontach, że nie dało się słuchać. Na ucho i rozsądek poustawiałem, bo nie brzmiało to dobrze, no i sub nie ma wejścia LFE (pseudo LFE na bolcu RCA Line in) więc i tak trzeba potencjometrami na panelu krecić. Kilka prób i teraz jest super ?

Napisano

Dziękuję Mariusz za fotki, przyznam że mnie troszkę tym zdenerwowałeś, gdyż ostatnio katuję głównie Tidala, nawet się pozbyłem  wszystkich innych cyfrowych plików w nadziei że Denon udostępni MQA, ale póki co nic się nie zmienia.
Gratulacje  wyboru, niech służy jak najdłużej i wprowadza wieczny uśmiech na twarzy.