WojtekT Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 Myślę o aktualizacji swojego zestawu do kina domowego. Jego przeznaczenie to 90% kino, 10% muzyka. Aktualnie posiadam: 1. amplituner Pioneer VSX-922 (na tą chwile pozostaje) 2. głośniki Wharfdale Diamond 8 (przód 8.3, tył 8.1, central, sub Power Cube 8A) Myślę nad wymianą głośników (całe kino zostało przeniesione do nowego pomieszczenia, a głośniki mają już swoje lata). Pomieszczenie dosyć spore (salon + kuchnia w sumie około 57m2 ale muszę nagłośnić tylko część "salonową"). Pozostaję przy konfiguracji 5.1. Sprzęt ma być nowy. Ograniczenia: max. szerokość głośnika centralnego 59cm max. wysokość kolumn przednich około 100cm wymiary głośników tylnych wysokość max. 36cm, szerokość max. 20cm max. szerokość subwoofera 40cm (a najlepiej <36cm) Wstępnie myślałem o zestawie Jamo 809HCS ewentualnie sub zamiast Jamo - Klipsch R-12SW Budżet ~5000PLN (optymalnie) lub ~8000 (szaleństwo :-) ). Na rysunku zaznaczone położenie głośników czerwonymi kwadratami. Proszę o podpowiedzi czego warto poszukać/posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 3 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 skoro 90% kina, to te Jamo w kinie podobno jakoś się sprawdzają, w muzyce już jest gorzej. Ale sub z tego zestawu ewidentnie do wymiany. Jeżeli głównym aspektem determinującym wybór kolumn są ich rozmiary, to nic innego nie podpowiem. Natomiast to, co rzuca się jeszcze w oko na planie, to dość wąski rozstaw kolumn frontowych - w moim odczuciu zdecydowanie za wąski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekT Napisano 3 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2019 (edytowany) Gabaryty głośników podałem bo tyle mam miejsca nie ma szans na zamiany bo remont zakończyłem ledwo kilka miesięcy temu, więc trudno by było na nowo wszystko przerabiać. Rozstaw przednich kolumn to teraz około 1,8m może udało by się go zwiększyć do max 2,3m. Co do gabarytów to jak będą jakieś propozycje zestawów to sobie sprawdzę czy mieszczą się z wymiarami w założeniach. Edytowano 3 stycznia 2019 przez WojtekT Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Wymieniając na jamowynieniesz na gorszy zestaw niż masz jak chcesz tanio to magnat shadow 207. jak chcesz poszlaec to heco aurora 1000. zapraszam na odsłuch i po wypożyczenie sprzętu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekT Napisano 4 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Co do tego zestawu heco aurora 1000 myślisz o całości wraz z subem czy ewentualnie sub od jakiegoś innego producenta? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Sub moze byc od innego producenta. Najważniejsze zeby zestaw 5.0 byl od jednego i tej samej patrii czy linii czy jak to się nazywa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekT Napisano 4 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 Wiem że sub może być innego producenta bardziej chodziło mi o to czy ten od zestawu Heco jest dobry czy np. kupić Klipsch R-12SW który jest dosyć często tutaj polecany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 4 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2019 na 57m2 podzieliłem na pół to 28,5m2 przy czym z jednej strony nie ma ściany. Już nie wspomnę o pułapkach basowych Dla mnie Klipsch R-12SW to może być za słaby . Poczekaj jeszcze aż eksperci się wypowiedzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 Sub od Aurroa jest tani a na prawdę wydajny. To inny dźwięk od Klipscha R12SW i swobodnie z nim konkuruje. HEco jest miększe bardziej kinowe, Głebokie. Klipsch natomiast szybszy, Także Aurora 1000 albo w zestawie 5.0 albo śmiało w 5.1 Jak coś to pisz o ceny i wypożyczenie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekT Napisano 12 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 grudnia 2019 No i minęło trochę czasu i w zeszłym tygodniu pojawił się u mnie zestaw Heco Aurora 1000 (całe 5.1 z subem 30A). Kolumny są ogromne i ustawione tak jak na rysunku powodowały że telewizor (55cali) wyglądał jakby nie by nie był od zestawu - jakiś taki maleńki. Teraz kolumny są rozstawione szerzej i skierowane pod kątem. Wygląda to lepiej i dla dźwięku to też zaleta. Jedyna rzecz która mnie zaskoczyła to, że basu nie ma tyle ile oczekiwałem. Liczylem na to że wypełni on pomieszczenie a w rzeczywistości jest jakis taki plytki. Wszyscy piszą że te kolumny dają dużo basu ale ja tego nie odczuwam. I teraz pojawia się pytanie gdzie szukać poprawy. Kable - aktualnie podłączenie bi amp kablami glośnikowymi z hurtowni elektrycznej przekrój 2,5mm^2, a może jednak wymiana amplitunera (budżet załóżmy okolice 5k pln). Natomiast subwoofer w kinie daje radę - wszystko czuć na fotelu/wypoczynku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Powodów może być kilka: 1. Akustyka pomieszczeń. Pokaż zdjęcie jak to u ciebie stoi 2. Podłączenie kolumn za dużych do elektroniki. Pisze o tym w każdym poście 1000vs 700 o aurorach 2. Ustawienia amplitunera. Jaki to amplituner. Kable nic ci tu nie zmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekT Napisano 13 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Wszystko stoi prawie jak na rysunku z pierwszego posta - poniżej zdjęcie. Amplituner też pozostał ten co był Pioneer VSX-922. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekT Napisano 4 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2020 Dla potomności. Głośniki pograły trochę u mnie i zaczynam ograniczać niskie tony. Jednym słowem musiały się rozegrać ( wygrzać). Więc jak komuś w przyszłości będzie brakowało basu to niech poczeka aż kolumny trochę pograją a nie od razu pisze że grają słabo - tak jak ja to zrobiłem 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts