Aruniog Napisano 7 stycznia 2019 Napisano 7 stycznia 2019 Dzień dobry – klasycznie zacznę w nowym roku. Historia moich odsłuchów nie jest zbyt obszerna, po różnych Techniksach, Pionierach doszedłem jakiś czas temu do zestawu Harman AVR-5550 + Radmor LS-30 (jakiś czas temu czyli dawno ;-)). Zestaw zapewne niezbyt wybitny ale spełanijący moje oczekiwania w kinie i radzący sobie w stereo. Oczywiście mocno wycięty środek i fantastyczny szybki i bogaty bas (zarówno Harmann z dużą rezerwą mocy i LS-30 ten zakres realizowały najlepiej). Harmann odszedł do aniołków więc zakupiłem Pioneer sc-lx510 i tu zaczęły się schody bass zniknął i zrobiło się płasko. Ten Pioneer nie jest w stanie napędzić Radmorów i zapewne ogólnie niezbyt to dopasowany zestaw. Po różnych recenzjach i opisach wyszło mi ze być może do tego pioneera może pasować zestaw Dali, konkretnie zensor 7 na front i ew pozostałe elementy systemu Dali. Radmorki bardzo lubię, zastanawiałem się wielokrotnie nad ich modyfikacja w zakresie środka charakterystyki ale to chyba już mi przeszło, amplitunera też na razie nie zmienię. Pytanie jest takie czy Dali zensor 7 to jest dobry krok w kierunku poprawy efektywności ? moje preferencje odsłuchowe to raczej jazz, soul, oraz kilka innych gatunków i raczej niewiele muzyki z wykopem. Po fazie fascynacji kinem powoli coraz większą rolę odgrywa muzyka wiec liczę się z tym że za 2-3 lata aplituner zamienie na wzmacniacz stereo + odtwarzacz sieciowy. Czy i w tym przypadku Dali Zensor 7 to dobra baza do budowy budżetowego zestawu ? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 stycznia 2019 Napisano 7 stycznia 2019 Witaj, Dali Zensor 7 to dobry kierunek do Twojego amplitunera, natomiast na pewno w ciemno bym nie dokonywał zakupu. Jeśli szukasz kolumn w tym przedziale cenowym, warto na pewno posłuchać jeszcze Monitor Audio Bronze 6, może coś z Tannoy i Fyne Audio (najlepjek te trochę droższe serie czyli Revolution i F500), Kef, Audio Academy Hyperion IV. Jeśli dużo słuchasz muzyki, na pewno amplituner kina domowego jest dosyć dużym ograniczeniem i kompromisem i nawet zmiana kolumn nie spowoduje pełnej satysfakcji. Zapraszam na odsłuchy, zobaczysz co poszczególne modele kolumn oferują. Możemy także podłączyć klasyczny wzmacniacz i wtedy poczujesz różnicę. Odpisz, cytując
Aruniog Napisano 7 stycznia 2019 Autor Napisano 7 stycznia 2019 1 godzinę temu, Q21 napisał: Witaj, Dali Zensor 7 to dobry kierunek do Twojego amplitunera, natomiast na pewno w ciemno bym nie dokonywał zakupu. Jeśli szukasz kolumn w tym przedziale cenowym, warto na pewno posłuchać jeszcze Monitor Audio Bronze 6, może coś z Tannoy i Fyne Audio (najlepjek te trochę droższe serie czyli Revolution i F500), Kef, Audio Academy Hyperion IV. Jeśli dużo słuchasz muzyki, na pewno amplituner kina domowego jest dosyć dużym ograniczeniem i kompromisem i nawet zmiana kolumn nie spowoduje pełnej satysfakcji. Zapraszam na odsłuchy, zobaczysz co poszczególne modele kolumn oferują. Możemy także podłączyć klasyczny wzmacniacz i wtedy poczujesz różnicę. Dziękuję za kilka sugestii, Hyperiony brałem także pod uwagę chociaż to inny budżet. Z odsłuchem w Pabianicach mogę mieć jednak kłopot ? na razie mam lekturę do przerobienia. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 stycznia 2019 Napisano 7 stycznia 2019 Przede wszystkim zensor 7 musi co odpowiadać dźwiękowo pod kątem stereo. Skoro i tak to ma być docelowe Generalnie Ampli Pioneer łączą się dobrze z dali. Piotr Przed chwilą, Aruniog napisał: Dziękuję za kilka sugestii, Hyperiony brałem także pod uwagę chociaż to inny budżet. Z odsłuchem w Pabianicach mogę mieć jednak kłopot ? na razie mam lekturę do przerobienia. Nie lekturę tylko odsłuch. Ze 3 kolumny musisz posłuchać Odpisz, cytując
Recommended Posts