1Ender Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Gogle home jest potrzebne do 1 konfiguracji chromecasta. Robisz to tylko 1 raz. Później obsługa z serwisów streamingowych np. za pomocą telefonu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 25 minut temu, Maliniakk napisał: Czy do Chromecasta audio jest niezbędna aplikacja Google home? Google home jest potrzebna tylko na początku do konfiguracji w sieci. Potem już jej nie używałem. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................... Ale ja mam inne pytanie odnośnie chromecast. Ponieważ czasem czytam, że chromecast komuś tnie albo wydaje dziwne dźwięki. Ja się nigdy z tym nie spotkałem u siebie. Czym to może być spowodowane, jakością zewnętrznego DAC? A może niektóre chromecast są podróbkami? Widziałem sporo urządzeń na eBay czy Amazon które nazywają się chromecast ale oryginalnymi nie są a przynajmniej nie wyglądają. Co sprawia, że jednemu chromecast streamuje dobrze a komuś innemu płata figle? Może faktycznie podróbki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Tu raczej trzeba winić szybkość łącza i cała reszta z tym związana. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Szybkość łącza też. Ale co jeśli ktoś ma szybkie dobre łącze i nadal miewa dziwne rzeczy z chormecast? Może winny jest kabel toslink, zewnętrzny DAC, zasilanie, albo sam chromecast wadliwy lub podróbka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliniakk Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 49 minut temu, 1Ender napisał: Gogle home jest potrzebne do 1 konfiguracji chromecasta. Robisz to tylko 1 raz. Później obsługa z serwisów streamingowych np. za pomocą telefonu. Pozdrawiam Dzięki, na to liczyłem, bo podobno GH jest strasznie skopana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 @JohnDoe Mnie się ciął na długich playlistach. Ale to tylko tyle, albo aż tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Żarnowski Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 (edytowany) Dnia 20.05.2020 o 09:39, Maliniakk napisał: Cześć, mam pytanie bo jestem zielony w tym temacie. Czy do Chromecasta audio jest niezbędna aplikacja Google home? Nie potrzebuję tak rozbudowanej apki. Lepiej mieć Google home ponieważ właśnie tam możesz włączyć pełen zakres dynamiczny, korektor dźwięku, aktualizacje, możesz nawet przesłać dźwięk z YouTube Edytowano 21 maja 2020 przez Szymon Żarnowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandurski Napisano 27 maja 2020 Udostępnij Napisano 27 maja 2020 witam serdecznie.Posiadam kolumny aktywne JBL LSR308 do tego dac Cambridge audio ca100 magic, pod daca mam wpięty telewizor i na razie słucham tidal oraz spotyfi przez aplikacje na telewizorze.Poczytałem trochę o chromcast audio , ale meczy mnie kilka pytań:1. Czy po podłączeniu chromcasta do daca z pozycji telefonu będę mógł regulować głośnością całego zestawu. Jedyna regulacja którą mam to przy kolumnach na tylnej ściance.Jak uruchomię spotyfi na xboxie to z pozycji telefonu można ściszać, jak jest z chromcastem.2. Czy jest możliwość regulacji bas, sopran ( tylko informacyjnie.)3. Czy nie lepiej kupić xiaomi mi box 4k na androidzie , czy wtedy prześlę do daca wyższa jakość dźwięku z tidala.4. Czy będzie odczuwalna lepsza jakość muzyki gdy przesiądę z z aplikacji tidala smart tv na chromcasta audio ( oba podłączone do CA100)Pozdrawiam i dziękuję.Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Żarnowski Napisano 27 maja 2020 Udostępnij Napisano 27 maja 2020 1 godzinę temu, sandurski napisał: witam serdecznie. Posiadam kolumny aktywne JBL LSR308 do tego dac Cambridge audio ca100 magic, pod daca mam wpięty telewizor i na razie słucham tidal oraz spotyfi przez aplikacje na telewizorze. Poczytałem trochę o chromcast audio , ale meczy mnie kilka pytań: 1. Czy po podłączeniu chromcasta do daca z pozycji telefonu będę mógł regulować głośnością całego zestawu. Jedyna regulacja którą mam to przy kolumnach na tylnej ściance. Jak uruchomię spotyfi na xboxie to z pozycji telefonu można ściszać, jak jest z chromcastem. 2. Czy jest możliwość regulacji bas, sopran ( tylko informacyjnie.) 3. Czy nie lepiej kupić xiaomi mi box 4k na androidzie , czy wtedy prześlę do daca wyższa jakość dźwięku z tidala. 4. Czy będzie odczuwalna lepsza jakość muzyki gdy przesiądę z z aplikacji tidala smart tv na chromcasta audio ( oba podłączone do CA100) Pozdrawiam i dziękuję. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandurski Napisano 27 maja 2020 Udostępnij Napisano 27 maja 2020 Dziękuję serdecznie. A jak z jakością dźwięku pomiędzy telewizorem Smart TV a chromcastem wpiętym pod tego samego daca. Odczuje różnice pod względem jakości dźwięku. Czy to tylko będzie kwestia innej obsługi ?Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Żarnowski Napisano 28 maja 2020 Udostępnij Napisano 28 maja 2020 Ja mam słabiutki sprzęt więc nie odpowiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 maja 2020 Udostępnij Napisano 28 maja 2020 Telewizory bywają różne, jednak można się spodziewać lepszej jakości po Chromecascie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Żarnowski Napisano 2 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2020 W jaki sposób wyłączacie chromecast audio? Może źle robię od razu wyłączając zasilacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2020 To urządzenie jest w zasadzie przewidziane do tego aby mogło być stale podłączone. Gdy nie jest używane przechodzi w rodzaj uśpienia i budzi się samo gdy jest potrzebne. Pobór mocy jest niewielki nawet w czasie pracy. Aby je całkowicie wyłączyć trzeba po prostu odłączyć zasilanie. To wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 Dnia 28.01.2019 o 14:17, 1Ender napisał: Chromecast audio... To był ogromny skok jakościowy. Dużo lepsza dynamika, szczegółowość, scena i stereofonia. Jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem Chromecast 3 vs Chromecast audio i zależy mu na jakości to zdecydowanie polecam wersję audio. Moment - i jeden i drugi przeciez przesylaja to co dostana po cyfrze - Chromecast 3 po hdmi, chromecast audio po optyku. Skad ty slyszales roznice? Dnia 2.06.2020 o 16:50, Szymon Żarnowski napisał: W jaki sposób wyłączacie chromecast audio? Może źle robię od razu wyłączając zasilacz? Ja tak robię w kółko,nic się złego nie dzieje. Dnia 21.05.2020 o 17:05, Szymon Żarnowski napisał: Lepiej mieć Google home ponieważ właśnie tam możesz włączyć pełen zakres dynamiczny, korektor dźwięku, aktualizacje, możesz nawet przesłać dźwięk z YouTube Eeeee... no to mnie zagiąłęś. Muszę tam zajrzeć. EDIT: ok, pelny zakres dynamiczny jest tylko do wlaczenia jak uzywasz wbudowanego DACa. Jak uzywasz optycznego wyjscia to zawsze jest wlaczony. Ale dobrze wiedziec, kiedys uzywalem DACa w Chromecast audio i kuzwa nie przyszlo mi do glowy, ze jaki geniusz skompresuje dynamike Dnia 6.03.2020 o 17:46, 1Ender napisał: @Kamillo18 Chromecast 3 można sparować TV ze smartfonem. Musisz mieć router WiFi . Wszystkie urządzenia muszą być w 1 sieci WiFi. Muszą być w jednej domenie rozgłoszeniowej, nie jednej WiFi. To spore i mylące uproszczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 10 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 Mam obydwa. Z TV wychodzi po koaksjalu, nie mam optyka. Czyli cyfrowo. Różnice nie są tak duże jak początkowo słyszałem. Różnice polegały na odsłuchu na różnych poziomach głośności. Pisałem o tym w późniejszych postach. Przy jednym poziomie głośności różnice są marginalne, nas tyle mało istotne, że można przyjąć, że ich brak. Obydwa chromecasty polecam. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandurski Napisano 10 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 (edytowany) Witam. Chromecast audio dotarł już do mnie . Podłączyłem pod dac Cambridge audio ca100 optykiem, następnie do kolumn aktywnych JBL lsr308. Instalacja bez problemów, można ściszać głośność dźwięku czego się obawialem. W sprawie jakości dźwięku na pewno nie jest gorzej niż z aplikacji Smart TV na Samsungu nu8000. Zamówiłem jeszcze switch optyczny aktywny aby porownac jakość dźwięku z telewizora i chromecast. Pozdrawiam Dnia 5.06.2020 o 00:47, Tenfilip napisał: . Edytowano 10 czerwca 2020 przez sandurski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 Dnia 10.06.2020 o 09:27, sandurski napisał: Witam. Chromecast audio dotarł już do mnie . Podłączyłem pod dac Cambridge audio ca100 optykiem, następnie do kolumn aktywnych JBL lsr308. Instalacja bez problemów, można ściszać głośność dźwięku czego się obawialem. W sprawie jakości dźwięku na pewno nie jest gorzej niż z aplikacji Smart TV na Samsungu nu8000. Zamówiłem jeszcze switch optyczny aktywny aby porownac jakość dźwięku z telewizora i chromecast. Pozdrawiam . Troszke mnie cytujesz, ale jednoczesnie jakby nie;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandurski Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 Witam. Przełącznik optyczny dotarl cały i zdrowy. Podłączyłem wszystko, i pierwsze ci się rzuca w uszy to tidal z tv Smart gra o wiele ciszej niż z chromecast audio. Po wyrównaniu poziomów i przełączaniu źródeł nie zauważyłem istotnych różnic między chromecastem a tv Samsungiem nu8000. Ale wysłucham się dłużej w weekend może coś usłyszę. Oczywiście na plus chromecast audio jest sterowanie głośnością i ewentualnie barwa dźwięku ( choć rzadko używam). Nie rozumiem aż takiej różnicy w głośności dźwięku. Przypomnę, wszystko podłączone do aktywnego switcha optycznego dalej do daca Cambridge audio ca100 następnie do JBL lsr308. Co ma taki wpływ na taką głośność? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz22 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 gdzie mozna kupic nowego chromecast audio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 https://www.ceneo.pl/43574263 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowicjusz22 Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 dziekuje na info, mi zalezy na nowym w empiku nie maja allegro to loteria uzywane porysowane mirap wproat napisane ze odnowiony slady uzytkowania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Na Allegro piszą że maja nowe. Możesz zapytać i ewentualnie zażyczyć sobie ze ma być nowy i nie otwierany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Żarnowski Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Może tu https://www.x-kom.pl/p/277794-odtwarzacz-multimedialny-google-chromecast-audio.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 21 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 Dnia 19.06.2020 o 21:02, Szymon Żarnowski napisał: Może tu https://www.x-kom.pl/p/277794-odtwarzacz-multimedialny-google-chromecast-audio.html Suwerenie, nie widzicie, ze produkt niedostepny? Chromecast audio znikl z rynku i tyle, nie ma nowych, sa tylko refurbished - i mam watpliwosci, czy faktycznie przez samo google czy jednak to nie sa jakies ktore byly przeznaczone do utylizacji, i jakos wrocily na rynek. Dziwi mnie to, ze sa "porysowane", a tak naprawde - maja usuniete S/N - kupielm 3 i wszystkie tak samo potraktowane. Ten produkt nie jest juz produkowany, zapewne przez to,ze G. nie ma jak sprzedawac na niego reklam - i tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts