Klaudia Figat Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 (edytowany) Posiadam gramofon Lenco L-85, który podłączyłam do mini wieży Sony CMT-SBT40D za pomocą kabla na zdjęciu (w załączeniu). Do gramofonu podłączyłam stary zasilacz (zdjęcie również w załączeniu). Muzyka nie gra zupełnie, bardzo proszę o pomoc, jestem w tym kompletnie zielona... Edytowano 17 stycznia 2019 przez Klaudia Figat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Czołem! Do kompletu potrzebujesz jeszcze przedwzmacniacz gramofonowy, który wpinasz pomiędzy gramofon, a wieżę. Może być np. taki: https://allegro.pl/oferta/przedwzmacniacz-gramofonowy-phono-analogis-7775322914 (lub jakikolwiek inny). Do tego jeszcze kable do podłączenia gramofonu z przedwzmacniaczem (pierwszy z brzegu https://allegro.pl/oferta/kabel-do-gramofonu-z-masa-1-5m-rca-rca-6525398800). I gra muzyka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 17 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 10 minut temu, Audio Autonomy napisał: Czołem! Do kompletu potrzebujesz jeszcze przedwzmacniacz gramofonowy, który wpinasz pomiędzy gramofon, a wieżę. Może być np. taki: https://allegro.pl/oferta/przedwzmacniacz-gramofonowy-phono-analogis-7775322914 (lub jakikolwiek inny). Do tego jeszcze kable do podłączenia gramofonu z przedwzmacniaczem (pierwszy z brzegu https://allegro.pl/oferta/kabel-do-gramofonu-z-masa-1-5m-rca-rca-6525398800). I gra muzyka Bardzo dziękuje. Ten gramofon ma teoretycznie wbudowany przedwzmacniacz, ale rozumiem, ze to za mało? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 A to przepraszam. Myślałem, że to model bez przedwzmacniacza. W takim razie problem musi polegać na czymś innym... inne urządzenia podłączone do wieży takim kablem działają normalnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Kable są OK. Prawdopodobnie zasilacz za niskie napięcie daje. Twój 9V, a gramofon potrzebuje 12V. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 17 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 30 minut temu, Audio Autonomy napisał: A to przepraszam. Myślałem, że to model bez przedwzmacniacza. W takim razie problem musi polegać na czymś innym... inne urządzenia podłączone do wieży takim kablem działają normalnie? Niestety nie mam jak tego sprawdzić 18 minut temu, MariuszZ napisał: Kable są OK. Prawdopodobnie zasilacz za niskie napięcie daje. Twój 9V, a gramofon potrzebuje 12V. Pozdrawiam. Jestem zaskoczona, ze gramofon nie posiada kabla... spróbuje z mocniejszym wzmacniaczem. Bardzo dziękuje! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 30 minut temu, Klaudia Figat napisał: spróbuje z mocniejszym wzmacniaczem. Miniwieża Sony czyli wzmacniacz jest OK. Potrzebny raczej inny zasilacz jest ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 17 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 49 minut temu, MariuszZ napisał: Miniwieża Sony czyli wzmacniacz jest OK. Potrzebny raczej inny zasilacz jest ? Tak, pomyłka słowna ? Bardzo dziękuje jeszcze raz za pomoc, kupiłam wzmacniacz 12V i wszystko już pięknie działa! ☺️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 10 godzin temu, Klaudia Figat napisał: kupiłam wzmacniacz 12V i wszystko już pięknie działa! ☺️ Gratuluję rozwiązania problemu, a Koledze @MariuszZ spostrzegawczości ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Mam jeszcze jedno pytanie: według specyfikacji gramofon ma auto-wyłączenie... Czy powinnam to jakoś ustawić/włączyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Taka funkcja zwykle sprowadza się do tego że po zakończeniu odtwarzania płyty podnosi się ramię i zatrzymuje się talerz. Czy tak się nie dzieje ? Edytowano 18 stycznia 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Nie jestem specjalista od gramofonów ale funkcja autowylaczania powinna polegać na wyłączaniu gdy ramie gramofonu przesunie się po ścieżce do końca płyty wtedy talerz powinien się zatrzymać. W pełnym manuala będzie się kręcił do momentu wyłączenia prze użytkownika. Pewnie możesz to sprawdzić, ręcznie przesuwając ramie do osi płyty - powinien się wyłączyć. Moze nawet podnosić ramie do góry przy tym wyłączeniu. Zaraz sprawdzę dokładnie ten model. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 2 minuty temu, MobyDick napisał: Taka funkcja zwykle sprowadza się do tego że po zakończeniu odtwarzania płyty podnosi się ramię i zatrzymuje się talerz. Czy tak się nie dzieje ? Nie, gdy płyta się kończy talerz nadal się obraca i ramię pozostaje opuszczone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 To znaczy że ta funkcja nie działa i albo jest ona do włączenia, albo coś jest nie tak i nie będzie działała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Dokładnie to jest napisane, powinien się wyłączyć Porada jak zrestartować ten mechanizm 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Wygląda na to, że po prostu ta funkcja w moim gramofonie nie działa. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) 2 minuty temu, Klaudia Figat napisał: Wygląda na to, że po prostu ta funkcja w moim gramofonie nie działa. Dziękuję. Zobacz drugie zdjęcie, ten mechanizm trzeba zresetować żeby działał poprawnie. Punkt „Auto Return Reset” Edytowano 18 stycznia 2019 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaudia Figat Napisano 18 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Właśnie zobaczyłam. Świetnie! Cenna wskazówka. Spróbuję zatem zresetować :). Edytowano 18 stycznia 2019 przez Klaudia Figat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts