Skocz do zawartości

KD 5.0/5.1 na monitorach do 14m2 - prośba o pomoc w wyborze.

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, 

to mój pierwszy post, ale przewertowałem już całe forum i nie mam już siły, za dużo tego wszystkiego ?

Co jest: Obecnie mam Yamaha RX-V663 i Jamo S606 5.1, które mi w zupełności wystarcza ale muszę zabudować ścianę z KD w salonie i nie będzie za dużo miejsca

Co potrzebuję:

1.  Ampli - Płytki(warunek konieczny - max głębokości na wszystko z kablami włącznie to 39cm do frontu szafki - ew. pokrętła mogą wystawać) i najlepiej niski.

2. Głośniki: przód - monitory, które dobrze zagrają blisko ścian z tyłu i boku(gł. 39cm), center i tył już ogarnę, to się nie zmienia - mają pasować do frontów.

3. Miejsce: pokój 3,2(ściana z KD) x 4,5. po lewej stronie w połowie długości ścianka 1,2m, reszta otwarta.

Problem polega na tym, że nie będe mógł za szeroko postawić kolumn z przodu - min.120cm, ew. jak pokombinuje to może 150cm, ale tak czy inaczej będą miały mało miejsca.

4. Jeśli chodzi o kasę to chciałbym się zamknąć w max 4000PLN(Głosniki moga być używki).

Zestaw na 70% muzyka, 30% film.

To co po przeczytaniu połowy internetu mi wychodzi to:

Ampli: Denon AVR-X2400H / X2500H, ew. Marantz NR1608 / 1609

Głosniki:

1. Whaferdale Diamod 220, 220C, 210 + Sub(nie wiem jaki jeszcze)

2. Magnat Shadow 203, 213C

3. Magnat Quantum 723(673 już niedostępne raczej).

Z góry dzięki za opinie i porady!

Edytowano przez johnn
Napisano (edytowany)

Pomierzyłem jeszcze i raczej będę musiał zostać przy Denonie... pytanie w takim razie, co ew. oprócz Magnatów może z nim dobrze zagrać, przy założeniu, że głośniki będą miały raczej ciasno?

Edytowano przez johnn
Napisano

co znaczy "ciasno"?

i czy wybór determinuje tylko wymiar głębokości ampli, czy również pozostałych rozmiarów? też będzie miał ciasno? musisz mieć świadomość, że elektronika musi mieć zapewnioną odpowiednią wentylację, a kolumny muszą mieć czym "oddychać". Upychanie zarówno jednego, jak i drugiego, to nie jest najrozsądniejszy pomysł

Napisano

Ciasno znaczy:

Dla ampli głębokość całkowita z kablami to 39cm, boki po 5cm, na górze bedzie ok. 15-20cm, myślę ze go raczej nie przegrzeje, w razie czego mogę jeszcze dolem potwierdzić otwory wentylacyjne.

Glosniki wylądują na półce ok. 45cm szerokości i głębokości  też  39cm, więc musze mieć coś, co nie potrzebuje miejsca zeby zagrać...

• 2 weeks later...
Napisano

Chciałbym odświeżyć temat - trochę się sytuacja zmieniła(uda się zrobić meble na 50 cm gł.)

Generalnie nie jestem już ograniczony głębokością amplitunera i zakładając, że rozkład 70% muzyka/30% kino, szukam czegoś co zagra w miarę przyzwoicie w stereo, Patrząc na to  co jest na rynku zastanawiam się nad:

1. Marantz NR1608(1609)

2. Denon AVR-X2400(X2500)

3. Yamaha RX-V685

4. Onkyo TX-NR686

5. Pioneer VSX-LX303 

Dodatkowo okazało się, że mam już głośniki - 4x Canton SP 206 (z Amazona w promocji zamówione w grudniu, był brak na stanie nagle wysłali :) za 100EUR za parę)

Pytania więc:

1. Co z powyższych Ampli będzie  pasowało do tych głośników i jeszcze kwestia Centralnego(czy z zestawu SP 506?) i Suba do tego.

2. Jeśli te Canton'y się nie nadają do stereo to które z powyższych ampli będą  pasowały do  Whaferdale Diamod 220 ewentualne Magnat Shadow 203

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Dzięki!

zostanę chyba przy Denonie w takim razie - z tego co czytałem Marantz mniej kinowy od Denona.

Tak sobie myślę, że jak będzie nie za bardzo, to Canton'y zostawił bym z tyłu a coś na przód dokupił tak ok. 1000PLN. widzę, że pokazują się czasem jeszcze Magnat Quantum 673, pytanie co ew. jako alternatywę można zastosować?

Napisano

Skoro 70% to muzyka czemu rezygnujesz z marantza? Ja mam model NR1509 a wcześniej miałem denona avr x1400h (zasadniczo to samo co x1500h) i jeśli chodzi o stereo jest moim zdaniem lepiej (albo po prostu trafił bardziej w mój gust :)). W kinie też nie odczułem jakiejś mega straty. Jeżeli nie potrzebujesz atmosa i nie zamierzasz rozbudowywać kina do 7.1 to moim zdaniem ten marantz jest lepszym wyborem.

Napisano

@seba3002, dzięki za przydatne info:)... a jakiej muzyki słuchasz? jeśli klasyczny rock typu Queen, Scorpions, Whitesnake to baaaardzo cenne info:)

i tak się właśnie zastanawiałem... w sumie ciężko nie przyznać Ci racji.

Generalnie ceny Marantz'a 1608, 1509 i Deona X2500 oscylują w granicach 2100-1800 więc różnica nie za duża. Z tej trójki chyba najrozsądniej wybrać 1608

To zostaje jeszcze temat co do tych canton'ów wziąć na Center(sp 506 praktycznie nie ma) no i kwestia suba do tego... @S4Home masz może Piotrze jakieś propozycje, mogą być również z ceną na PW ;-)?

Napisano

Słucham rocka chociaż może troszkę innych zespołów (metallica, tool, monster magnet a z drugiej strony pink floyd porcupine tree ale tez fajnego popu jak i klimatów lekko jazzujacych - ogólnie szeoko pojeta muzyka popularna :)) i uważam, że jest ok. Z takich może mało znaczących ciekawostek powiem może że funkcja gapless w marantzu działa lepiej niz w denonie - tz przy odtwarzaniu flacków przy utworach, które przechodzą płynnie jeden w drugi słychac czasem było delikatny "trzask" a w marantzu tego praktycznie nie ma.

Napisano

@seba3002, podobne klimaty. Przekonałeś mnie:)

@S4Home, 673 i 723 da się jeszcze kupić za 1000/para. Po sąsiedzku mam używki na olx, myślę, że za ok. 650-700 je mogę złapać i chyba tak zrobię.

Czyli na ten moment mamy:

Marantz 1608( chyba że 1609 będzie w super cenie, pytanie czy warto dokładać?)

Przód Magnat quantum 673/723

Tył canton sp206

Center i sub do ogarnięcia

• 3 weeks later...
Napisano

Ze względu na brak czasu trochę odpuściłem temat, ale wystarczyły 2 godziny, żeby udało mi się kupić w bardzo dobrych cenach Amazonowych Denona x2400 i Mrantza SR5012 :).

Oba przyjadą do mnie pod koniec tygodnia i zobaczymy jak to zagra z Canton'ami, zwycięzca zostanie na stałe:)

Żeby nie było za kolorowo, to nadal mam otwarty temat Centera i Suba, ale ze względu na inne wydatki muszę zamknąć się w 1000pln, więc zostają już raczej używki/powystawowe.

@S4Home, co w takiej sytuacji mógłbyś zaproponować? może coś wyprzedajecie w dobrych pieniądzach?

Z racji, że będzie też marantz znów zaczynam zastanawiać się nad frontami - Diamond 220 (cantony mogę jeszcze do 13.03 zwrócić) cena w zasadzie taka sama...

Dodatkowo, pytanie o Ampli Matantz SR5012 - różne opinie w necie, czy jest Ktoś to z doświadczenia mógłby się wypowiedzieć odnośnie jakości sprzętu i dźwięku? niby klasa wyżej niż x2400...

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Napisano

W tej cenie używane klipsch lub tannoy w zależności do którego amplitunera.

Jakie to dobre amazonkwe ceny?

Tak 5012 gra lepiej niż x2500. Funkcyjnie są takie same. Jednak Marantz jest wydajniejszy. Lepiej gra w stereo. Pełnym pasmem. 

Piotr

Napisano

Nowe masz w tej cenie?

To dobre ceny !!

Center byłby dobrze jakby był do kompletu. Chyba że któryś z bardzo udanych modeli to wtedy nie musi. 

Jak klipsch 440c.

Albo mega tani tannoy 7 center. 

Piotr

Napisano

Aż tak dobrze z cenami nie trafiłem:). Oba to openboxy bezpośrednio z amazona ale jak mam śledzenie włączone od grudnia, to cena rewelacyjna, zwłaszcza jeśli chodzi o marantza, bo ze zwrotu(w stanie idealnym/bardzo dobrym) z reguły kosztuje ok. 570-600€, ja zapłaciłem 435 za idealny.

Dzięki za centery - polowanie rozpoczęte:), tannoy nowy wychodzi taniej niż canton.

A jeśli chodzi o suba to w co mniej więcej celować...albo czego unikać?

Napisano

@S4Home,

znalazłem wątek odnośnie denona i Canton sp206 link , gdzie polecasz do zestawu Suba Magnat Supreme 302A. zakładając, że u mnie zostanie na 90% marantz, czy myślisz, że u mnie będzie ok? obawiam się trochę, że do 14m2 może być za dużo...

Daj mi proszę znać, czy to jest ok i jak coś to podeślij na priv cenę za Tannoy 7C + Magnat Supreme 302A.

Z góry dzięki!

Napisano

Magnat to tani dobry sub 

Kosztuje 700 zł a gra lepiej niż klipsch 100 za 1200.

Co ciekawe ten magnat w Niemczech jest droższy od klipscha. Tylko u nas jest taki tani.

Jeśli chcesz lepiej to heco 30a albo tannoy ts2.10

Piotr

Napisano
7 godzin temu, S4Home napisał:

Jeśli chcesz lepiej to heco 30a albo tannoy ts2.10

Może i bym chciał ale budżet już i tak przekroczony - jeśli już to ew. Tannoy TS2.8  jest odrobinę droższy, pytanie czy porównywalny/lepszy z Magnatem 302A