Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy post, więc jeśli nie pasuje do tematu to bardzo proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Chciałbym prosić o poradę. Mam problem z głośnikami microlab solo 9c. Po kilku godzinach grania pojawia się problem z szumem. I to bardzo mocnym szumem. Początkowo myślałem, że to może kable, ale po wymianie na lepsze jest tak samo...

Głośniki niezależnie od wybrania źródła dźwięku (AUX/PC/HDMI/TOSLINK/COAXIAL) zaczynają bardzo mocno szumieć. Sprawdzane było na TV/Telefonie/Laptopie z konwerterem CA. Odłączyłem konwerter, przez chwile było OK, ale potem znów problem.

Głośniki były wysłane na gwarancję, nie stwierdzono usterki.....

W linkach filmiki YT.

https://www.youtube.com/watch?v=8pnY6hojtIU

https://www.youtube.com/watch?v=r4bpxK3iZEQ

https://www.youtube.com/watch?v=cNVTL1aoDmM

Czy uważacie, że to problem z głośnikami? Nie sądzę żeby nagle wszystkie wyjścia w urządzeniach się popsuły oraz kable. 

Pozdrawiam! :)

Napisano

Wygląda to na problem z głośnikami. Dla świętego spokoju możesz spróbować postawić je do innego pokoju i zasilić z innego gniazdka (z dala od TV i zasilacza od laptopa), choć powątpiewam, żeby to przyniosło wymierny efekt.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomasz.pietrusiewicz napisał:

Dziękuję za super poradę ;)

? microlab to dalej Kolumienki do komputera. Daleko im do prawdziwego stereo. 

Dźwięk nijaki... 

Ale w końcu je masz ładnie wyglądają... Będzie ładny mebel. Od czasu do czasu "poszumisz" i git. 

A napis szczerze, słuchałeś ich przed zakupem? I dźwięk Ci odpowiadał wszystko super, tylko w domu nie chcą grać? Czy tak? 

I naprawdę całkiem serio, oddaj to to i jeżeli budżet pozwoli dołóż trochę na stereo. 

Tu kolega @stonas o ile dobrze pamiętam miał mikrolaba. Może napisze Ci roznice w dźwięku i czy jest zadowolony??

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Potwierdzam, oczywiście jeśli nie ma się porównania z czyms z wyższej półki to dla laika microlaby będą dawały odczucie przyzwoitych. Natomiast ja dałem się przekonać i nie żałuję. Z prawdziwych kolumn nawet budżetowych, dźwięk jest bez porównania. 

Napisano

Miałem solo 6C przez 5 lat, tak więc tak - słuchałem sporo na nich ;) nie narzekałem prze te kilka lat, dodatkowo podłączone pod DAC od kompa.  Z racji, że 6C kupiłem za 250 zł, a 9C za 650 zł to raczej ciężko żeby znaleźć coś w tej kategorii cenowej :P Dzięki za porady zakupu "prawdziwego stereo"! 

Okazało się, że to na pewno problem z głośnikami bo odtwarza nawet jednocześnie z dwóch źródeł :D 

Napisano

Ja do teraz mam solo 6c i służą mi już ponad 6 lat. Prawdą jest, że jak nie słuchało się niczego innego to te kolumny grają całkiem fajnie (szczególnie na tle innych komputerowych zestawów). W ramach ciekawostki dodam, że można z nich dużo więcej wycisnąć podłączając je do zewnętrznego wzmacniacza - pod warunkiem odpowiedniej modyfikacji kolumny aktywnej.
Niemniej jednak to nadal tylko kolumny komputerowe.

Napisano
2 minuty temu, tomasz.pietrusiewicz napisał:

Dzięki za dzisiejszą dawkę sarkazmu audiofilu ;) Szkoda, że nie udzielasz prywatnych porad, skoro tyle masz do powiedzenia. 

Jeszcze raz życzę koledze zadowolenia z odsłuchów. ?

Microlab na pewnym etapie wydaje się świetnym wyborem. W budżecie do 1k można lepiej, ale to w końcu Twoje pieniądze i Twój świadomy wybór. To Ty będziesz słuchał i Ty musisz być zadowolony. 

Pozdrawiam