atomek40 Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Witam szanowne grono forumowiczów, proszę o poradę podpowiedż w kwestii doboru kolumn do amplitunera. Zakupiłem amplituner yamaha rx v685 i obecnie gra z zestawem kolumn yamaha ns 50 pozostałośc po porzednim amplitunerze teraz planuję zakupić nowe kolumny frontowe i mam na myśli kolumny klipsch r 28f, może ktoś używa takiej konfiguracji i podzieli się wrażeniami w temacie brzmienia ale może też ktoś zaproponuje inne kolumny dodam że sprzęt będzie grał w dedykowanym do tego pomieszczeniu o powierzchni ok. 40 m. jest to pokój na poddaszu wymiar 6.15 m x 6.30 m wysokość 2.6 m pokój posiada skosy. Zastosowanie do Kino i muzyka dodam że nie jestem audiofilem kolumny w cenie do 4000 za parę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 o ile zmierzyłeś się już z brzmieniem kolumn tego producenta i pasuje Ci ono, to lepiej spojrzeć w kierunku kolumn serii RP (260, 280), nie R. Generalnie Klipscha charakteryzuje granie jasne, bardziej skrajami pasma, dla niektórych krzykliwe - z tego też względu nie każdemu odpowiada. Do kina z czystym sumieniem polecam. Do muzyki - w sumie zależy, jakie gatunki wchodzą w grę. Od siebie generalnie Klipscha polecam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomek40 Napisano 25 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 o ile zmierzyłeś się już z brzmieniem kolumn tego producenta i pasuje Ci ono, to lepiej spojrzeć w kierunku kolumn serii RP (260, 280), nie R. Generalnie Klipscha charakteryzuje granie jasne, bardziej skrajami pasma, dla niektórych krzykliwe - z tego też względu nie każdemu odpowiada. Do kina z czystym sumieniem polecam. Do muzyki - w sumie zależy, jakie gatunki wchodzą w grę. Od siebie generalnie Klipscha polecam Dzieki za fachową radę Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba.81 Napisano 26 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2019 Ja mam starszy ampli bo 779 Yamahy i do tego set Klipsch. RF28 grają super, ale to moje subiektywne zdanie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomek40 Napisano 26 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2019 Dzięki za konkretną odpowiedz, Wysłane z mojego SM-T310 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2019 Witaj, połączenie elektroniki Yamaha (szczególnie amplitunera wielokanałowego) z kolumnami Klipsch poprzedniej podstawowej serii zapewni Ci dźwięk stosunkowo jasny, bardzo ofensywny, z wyraźnie wyeksponowaną górą pasma i mocnym basem, cofniętym środkiem pasma. Oczywiście jest wiele osób, które właśnie taki przekaz szukają, natomiast przed podjęciem decyzji musisz sobie z tego zdawać sprawę. Moim zdaniem zdecydowanie lepszą opcją będzie spojrzenia na najnowszą serię wyższa Reference Premiere. Nadal jest zachowany swobodny, koncertowy charakter grania kolumn, natomiast jest łagodniej w górze pasma (co ma duże znacznie w połączeniu z Yamaha), bardziej plastycznie, konstruktorzy zestroili kolumny także bardziej pod kątem ekspozycji środka pasma. W Twoim systemie idealnie sprawdziłyby się Klipsch RP-6000F. Zresztą jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Jest także możliwość sprawdzenia jak zagrają kolumny w Twoim salonie czyli zakup bez ryzyka, zawsze możesz odwieźć lub odesłać. Zapraszam także po indywidualną wycenę dla forumowicza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 Tu nie chodzi o Yamahe ale jak chcesz kolumny i do stereo i do kina to nie ma szans na R28F. To grani jasne, ostre. Pozbawione melodyjności. Silne - kinowe. Lubisz dzwiek jasny to Monitor Audio Bronze 6 jest po prostu lepszym wyborem. Wolisz coś cieplejszego to ELAC F6 albo Heco 700. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts