atomek40 Napisano 25 stycznia 2019 Napisano 25 stycznia 2019 Witam szanowne grono forumowiczów, proszę o poradę podpowiedż w kwestii doboru kolumn do amplitunera. Zakupiłem amplituner yamaha rx v685 i obecnie gra z zestawem kolumn yamaha ns 50 pozostałośc po porzednim amplitunerze teraz planuję zakupić nowe kolumny frontowe i mam na myśli kolumny klipsch r 28f, może ktoś używa takiej konfiguracji i podzieli się wrażeniami w temacie brzmienia ale może też ktoś zaproponuje inne kolumny dodam że sprzęt będzie grał w dedykowanym do tego pomieszczeniu o powierzchni ok. 40 m. jest to pokój na poddaszu wymiar 6.15 m x 6.30 m wysokość 2.6 m pokój posiada skosy. Zastosowanie do Kino i muzyka dodam że nie jestem audiofilem kolumny w cenie do 4000 za parę Odpisz, cytując
Markcox Napisano 25 stycznia 2019 Napisano 25 stycznia 2019 o ile zmierzyłeś się już z brzmieniem kolumn tego producenta i pasuje Ci ono, to lepiej spojrzeć w kierunku kolumn serii RP (260, 280), nie R. Generalnie Klipscha charakteryzuje granie jasne, bardziej skrajami pasma, dla niektórych krzykliwe - z tego też względu nie każdemu odpowiada. Do kina z czystym sumieniem polecam. Do muzyki - w sumie zależy, jakie gatunki wchodzą w grę. Od siebie generalnie Klipscha polecam 1 Odpisz, cytując
atomek40 Napisano 25 stycznia 2019 Autor Napisano 25 stycznia 2019 o ile zmierzyłeś się już z brzmieniem kolumn tego producenta i pasuje Ci ono, to lepiej spojrzeć w kierunku kolumn serii RP (260, 280), nie R. Generalnie Klipscha charakteryzuje granie jasne, bardziej skrajami pasma, dla niektórych krzykliwe - z tego też względu nie każdemu odpowiada. Do kina z czystym sumieniem polecam. Do muzyki - w sumie zależy, jakie gatunki wchodzą w grę. Od siebie generalnie Klipscha polecam Dzieki za fachową radę Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując
seba.81 Napisano 26 stycznia 2019 Napisano 26 stycznia 2019 Ja mam starszy ampli bo 779 Yamahy i do tego set Klipsch. RF28 grają super, ale to moje subiektywne zdanie 1 Odpisz, cytując
atomek40 Napisano 26 stycznia 2019 Autor Napisano 26 stycznia 2019 Dzięki za konkretną odpowiedz, Wysłane z mojego SM-T310 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując
Q21 Napisano 26 stycznia 2019 Napisano 26 stycznia 2019 Witaj, połączenie elektroniki Yamaha (szczególnie amplitunera wielokanałowego) z kolumnami Klipsch poprzedniej podstawowej serii zapewni Ci dźwięk stosunkowo jasny, bardzo ofensywny, z wyraźnie wyeksponowaną górą pasma i mocnym basem, cofniętym środkiem pasma. Oczywiście jest wiele osób, które właśnie taki przekaz szukają, natomiast przed podjęciem decyzji musisz sobie z tego zdawać sprawę. Moim zdaniem zdecydowanie lepszą opcją będzie spojrzenia na najnowszą serię wyższa Reference Premiere. Nadal jest zachowany swobodny, koncertowy charakter grania kolumn, natomiast jest łagodniej w górze pasma (co ma duże znacznie w połączeniu z Yamaha), bardziej plastycznie, konstruktorzy zestroili kolumny także bardziej pod kątem ekspozycji środka pasma. W Twoim systemie idealnie sprawdziłyby się Klipsch RP-6000F. Zresztą jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Jest także możliwość sprawdzenia jak zagrają kolumny w Twoim salonie czyli zakup bez ryzyka, zawsze możesz odwieźć lub odesłać. Zapraszam także po indywidualną wycenę dla forumowicza. 1 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 28 stycznia 2019 Napisano 28 stycznia 2019 Tu nie chodzi o Yamahe ale jak chcesz kolumny i do stereo i do kina to nie ma szans na R28F. To grani jasne, ostre. Pozbawione melodyjności. Silne - kinowe. Lubisz dzwiek jasny to Monitor Audio Bronze 6 jest po prostu lepszym wyborem. Wolisz coś cieplejszego to ELAC F6 albo Heco 700. Piotr 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts